Hopp til innhold

Gullvinneren avslører Kilde-prat etter dramaet: – Vi har stått litt i veien

James Crawford sjokkerte da han slo Aleksander Aamodt Kilde med ett hundredelssekund i super-G i VM. Kanadieren forteller at Kilde tok en prat med ham etter dramaet.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Super G

ØDELA FOR KILDE: James Crawford, til høyre.

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters

James Crawford (25) overrasket «alle» da han suste inn til VM-gull i super-G. Kanadieren har ingen verdenscupseiere fra tidligere, og ble nummer 14 i forrige VM i samme disiplin.

Crawford så ut til å være ute av gullkampen, men hentet seg inn på imponerende vis. Han havnet ett hundredel foran Kilde, som de fleste trodde var i ferd med å ta sitt første VM-gull i karrieren.

– Første reaksjon var egentlig bare: Er det mulig? Men man får som fortjent når man ikke treffer gjennom hele løypa, og han treffer bra, så sånn er det bare, sier Kilde til NRK.

VM i alpint Courchevel og Meribel 2023, Super-G for menn

FORTVILET: Aleksander Aamodt Kilde tok VM-sølv på surest mulig vis.

Foto: Lise Åserud / NTB

Avslører Kilde-prat

Med det sikret alpinsten fra Canada sitt første VM-gull og sin andre VM-medalje.

Men det er ikke første gangen at Canada har stått i veien for et norsk gull. Det valgte Kilde å ta opp med sin overmann.

– Da vi var i teltet, sa Kilde at kanadierne har sendt nordmenn bort fra podiumet med en total på fire hundredeler. Jeg med en hundredel ned til han, og Manuel (Osborne-Paradis) hadde de siste tre hundredelene. Vi har stått litt i veien for deres VM-suksess, men Kilde er utrolig og har vært på riktig side av hundredelene flere ganger tidligere, sier Crawford til NRK.

Mesterskapet det snakkes om er VM i 2017 i St. Moritz. Da havnet Osborne-Paradis tre hundredeler foran Kilde i super-G, noe som altså hindret nordmannen i å ta sin første VM-medalje.

Den gangen ble det full jubel for Canada, ettersom Erik Guay tok gull i tillegg.

Mannen som stod på toppen av podiet er overlykkelig over å ha prestert da det gjaldt som mest.

– Det er fantastisk. Å bare vinne et løp har vært en stor drøm for meg. Det at det kommer i et VM er helt utrolig. Jeg er tom for ord, sier han.

– Surt

Da kanadieren gikk inn til ledelse, kastet en irritert og sjokkert Kilde hanskene i frustrasjon.

– Var du sint?, spør NRK Kilde.

– Ja, det er første reaksjonen, da. Når man bygger seg opp og er klar for å gunne på, så skjer det som en første reaksjon. Sånn er det, man må vise litt følelser og, sier han.

Crawford roser sin konkurrent, og sier Kilde er en av de beste i verden.

– Gullet er nok noe han hadde veldig lyst på. Jeg vet ikke om han forventet at jeg skulle slå ham, men jeg har stor respekt for Kilde og det han har fått til. Å slå han er helt fantastisk, sier Crawford.

NRKs alpinekspert skjønner den store frustrasjonen til Kilde.

– Han tenker nok inni seg at det her var et gulløp. Det ene hundredelet mangler. Jeg forstår det veldig godt. Det er jo VM og det er konkurransemennesker det her. Det skal være litt følelse. Dette betyr alt, sier Lars Elton Myhre.

– Det er bare en hundredel. Hadde det vært to tideler hadde det ikke blitt så mye kasting tror jeg. Det skal så lite til å være det hundredelet foran, sier sportssjef Claus Ryste.

Dermed ble det sølv for Kilde, som er hans første VM-medalje i karrieren. Alexis Pinturault tok bronsen på hjemmebane.

– Det er første VM-medalje, det smaker ganske godt. Og selvfølgelig, man må jo være realistisk og si at det ene hundredelet er surt, men sånn er det, sier Kilde.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Alpine Combined

FØRSTE MEDALJE: Aleksander Aamodt Kilde tok sin første VM-medalje i karrieren.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

– Helt rå kraft

Kilde og sveitsiske Marco Odermatt var de to store favorittene før torsdagens Super G. Og sveitseren klinket til, gikk inn til ledelse og satte press på den norske stjernen.

Les også: Tok sensasjonell VM-bronse – hylles av superstjerna Shiffrin

VM i alpint Courchevel og Meribel 2023, Super-G for kvinner
VM i alpint Courchevel og Meribel 2023, Super-G for kvinner

Like etterpå toppet faktisk franske Alexis Pinturault rennet til Odermatt, men det sto en nordmann sulten på VM-medalje på toppen. Kilde leverte grønne tider i fleng og gikk inn til ny ledertid.

– Oi, oi, oi. Det er helt rå kraft. Han setter det målhenget som ingen andre, sa Elton Myhre.

Men så kom den store overraskelsen. Crawford gikk respektløst til verks, og slo Kildes ledertid med en hundredel.

– Har du sett?! Vi ser Kilde erger seg over den ene hundredelen, sa NRKs alpinekspert Elton Myhre, da Crawford gikk inn til VM-gull.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Super G

OVERRASKET: James Crawford.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

VM over for McGrath

Adrian Smiseth Sejersted ble nest beste norske på en 7.-plass. Atle Lie McGrath falt og kjørte ut, selv om han klarte å kjøre ned for egen maskin.

I målområdet haltet 22-åringen, og han dro rett til medisinske teltet for behandling før han ble sendt videre til sykehus for sjekk.

Sportssjef Ryste fortalte i etterkant at den første foreløpige sjekken var okey, men at de ville ta en «ordentlig sjekk» senere på dagen.

Der viste det seg at McGrath hadde fått en strekkskade i det venstre kneet og det er nå besluttet at VM er over for nordmannen, som hadde sine beste grener igjen i slalåm og storslalåm.

For gullvinneren fra 2019, Dominik Paris, ble det også fall. Italieneren gikk knallhardt ut fra start, men mistet balansen og kjørte inn i gjerdet. Han ble liggende i noen sekunder, men hjelpemannskapet kom raskt til unnsetning.

– Jeg gikk «all in». Det var ikke en god beslutning i denne løypa. Det var en kraftig krasj, men jeg tror alt er bra. Jeg kjenner det i ryggen, sier Paris til NRK.

Siste nytt

 • Dårlige snøforhold ødelegger: NM-utforen avlyst

  Alpinistenes NM-utfor og -superkombinasjon på Trysil måtte nok en gang avlyses. Torsdag var grunnen dårlige snøforhold.

  – Det blir ikke noe konkurranse i dag grunnet snøforholdene. Vi holder oss til morgendagens plan med super-G, sier pressesjef Kjell Aurmo.

  Etter planen skulle utforrennet opprinnelig blitt kjørt allerede på onsdag, men rennet ble flyttet til torsdag grunnet tåke.

  Dermed skulle det blitt kjørt både utfor og superkombinasjon for både kvinner og menn torsdag formiddag. Nå har alle fire rennene blitt avlyst grunnet snøforholdene.

  Fartsrennenes største attraksjon, Aleksander Aamodt Kilde blir likevel i Trysil fram til fredag og kjører super-G-rennet.

  Det skal også kjøres om NM-gull i storslalåm lørdag, før NM-slalåmen avslutter mesterskapet søndag. (NTB)

  Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Super G
  Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
 • Franskmann satte ny verdensrekord på ski

  Den franske speedski-kjøreren Simon Billy vant både VM-gull og satte ny verdensrekord da han ble målt til 255,5 kilometer i timen i Vars.

  Billy satte rekorden ned den berømte Chabrières-traseen i Vars, som har 98 prosent helling.

  – For et utrolig og historisk øyeblikk, skriver Det internasjonale ski og snowboardforbundet (FIS) på sin nettside.

  Italienske Ivan Origone hadde den gamle rekorden på 254,958 kilometer i timen. Den satt han i samme bakke tilbake i 2016.

  Svenske Britta Backlund vant VM-gullet i kvinneklassen da hun ble målt i 244,930 kilometer i timen, drøye to kilometer tregere enn Valentina Greggios verdensrekord. /(NTB)

  Simon Billy
  Foto: JEAN-PIERRE CLATOT / AFP
 • I dag starter EM-kvalifiseringen

  Selv om Norge starter på sin vei mot neste sommers fotball-EM i Tyskland på lørdag, sparkes kvalifiseringen i gang i dag, torsdag.

  Kasakhstan og Slovenia har den aller første kvalifiseringskampen med avspark klokken 16.00.

  Kampene fortsetter deretter klokken 20.45 med oppgjør som Italia mot England, Danmark mot Finland og Bosnia-Hercegovina mot Island.

  Kvalifiseringskampene fortsetter hver dag til og med tirsdag.

  Norge møter Spania i Malaga lørdag kveld før Georgia venter i Batumi tirsdag neste uke. Kypros og Skottland er de to andre nasjonene i Norges gruppe.

  Euro 2024 Qualifying Draw
  Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste