Hopp til innhold

Gullvinneren avslører Kilde-prat etter dramaet: – Vi har stått litt i veien

James Crawford sjokkerte da han slo Aleksander Aamodt Kilde med ett hundredelssekund i super-G i VM. Kanadieren forteller at Kilde tok en prat med ham etter dramaet.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Super G

ØDELA FOR KILDE: James Crawford, til høyre.

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters

James Crawford (25) overrasket «alle» da han suste inn til VM-gull i super-G. Kanadieren har ingen verdenscupseiere fra tidligere, og ble nummer 14 i forrige VM i samme disiplin.

Crawford så ut til å være ute av gullkampen, men hentet seg inn på imponerende vis. Han havnet ett hundredel foran Kilde, som de fleste trodde var i ferd med å ta sitt første VM-gull i karrieren.

– Første reaksjon var egentlig bare: Er det mulig? Men man får som fortjent når man ikke treffer gjennom hele løypa, og han treffer bra, så sånn er det bare, sier Kilde til NRK.

VM i alpint Courchevel og Meribel 2023, Super-G for menn

FORTVILET: Aleksander Aamodt Kilde tok VM-sølv på surest mulig vis.

Foto: Lise Åserud / NTB

Avslører Kilde-prat

Med det sikret alpinsten fra Canada sitt første VM-gull og sin andre VM-medalje.

Men det er ikke første gangen at Canada har stått i veien for et norsk gull. Det valgte Kilde å ta opp med sin overmann.

– Da vi var i teltet, sa Kilde at kanadierne har sendt nordmenn bort fra podiumet med en total på fire hundredeler. Jeg med en hundredel ned til han, og Manuel (Osborne-Paradis) hadde de siste tre hundredelene. Vi har stått litt i veien for deres VM-suksess, men Kilde er utrolig og har vært på riktig side av hundredelene flere ganger tidligere, sier Crawford til NRK.

Mesterskapet det snakkes om er VM i 2017 i St. Moritz. Da havnet Osborne-Paradis tre hundredeler foran Kilde i super-G, noe som altså hindret nordmannen i å ta sin første VM-medalje.

Den gangen ble det full jubel for Canada, ettersom Erik Guay tok gull i tillegg.

Mannen som stod på toppen av podiet er overlykkelig over å ha prestert da det gjaldt som mest.

– Det er fantastisk. Å bare vinne et løp har vært en stor drøm for meg. Det at det kommer i et VM er helt utrolig. Jeg er tom for ord, sier han.

– Surt

Da kanadieren gikk inn til ledelse, kastet en irritert og sjokkert Kilde hanskene i frustrasjon.

– Var du sint?, spør NRK Kilde.

– Ja, det er første reaksjonen, da. Når man bygger seg opp og er klar for å gunne på, så skjer det som en første reaksjon. Sånn er det, man må vise litt følelser og, sier han.

Crawford roser sin konkurrent, og sier Kilde er en av de beste i verden.

– Gullet er nok noe han hadde veldig lyst på. Jeg vet ikke om han forventet at jeg skulle slå ham, men jeg har stor respekt for Kilde og det han har fått til. Å slå han er helt fantastisk, sier Crawford.

NRKs alpinekspert skjønner den store frustrasjonen til Kilde.

– Han tenker nok inni seg at det her var et gulløp. Det ene hundredelet mangler. Jeg forstår det veldig godt. Det er jo VM og det er konkurransemennesker det her. Det skal være litt følelse. Dette betyr alt, sier Lars Elton Myhre.

– Det er bare en hundredel. Hadde det vært to tideler hadde det ikke blitt så mye kasting tror jeg. Det skal så lite til å være det hundredelet foran, sier sportssjef Claus Ryste.

Dermed ble det sølv for Kilde, som er hans første VM-medalje i karrieren. Alexis Pinturault tok bronsen på hjemmebane.

– Det er første VM-medalje, det smaker ganske godt. Og selvfølgelig, man må jo være realistisk og si at det ene hundredelet er surt, men sånn er det, sier Kilde.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Alpine Combined

FØRSTE MEDALJE: Aleksander Aamodt Kilde tok sin første VM-medalje i karrieren.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

– Helt rå kraft

Kilde og sveitsiske Marco Odermatt var de to store favorittene før torsdagens Super G. Og sveitseren klinket til, gikk inn til ledelse og satte press på den norske stjernen.

Les også Tok sensasjonell VM-bronse – hylles av superstjerna Shiffrin

VM i alpint Courchevel og Meribel 2023, Super-G for kvinner

Like etterpå toppet faktisk franske Alexis Pinturault rennet til Odermatt, men det sto en nordmann sulten på VM-medalje på toppen. Kilde leverte grønne tider i fleng og gikk inn til ny ledertid.

– Oi, oi, oi. Det er helt rå kraft. Han setter det målhenget som ingen andre, sa Elton Myhre.

Men så kom den store overraskelsen. Crawford gikk respektløst til verks, og slo Kildes ledertid med en hundredel.

– Har du sett?! Vi ser Kilde erger seg over den ene hundredelen, sa NRKs alpinekspert Elton Myhre, da Crawford gikk inn til VM-gull.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Super G

OVERRASKET: James Crawford.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

VM over for McGrath

Adrian Smiseth Sejersted ble nest beste norske på en 7.-plass. Atle Lie McGrath falt og kjørte ut, selv om han klarte å kjøre ned for egen maskin.

I målområdet haltet 22-åringen, og han dro rett til medisinske teltet for behandling før han ble sendt videre til sykehus for sjekk.

Sportssjef Ryste fortalte i etterkant at den første foreløpige sjekken var okey, men at de ville ta en «ordentlig sjekk» senere på dagen.

Der viste det seg at McGrath hadde fått en strekkskade i det venstre kneet og det er nå besluttet at VM er over for nordmannen, som hadde sine beste grener igjen i slalåm og storslalåm.

For gullvinneren fra 2019, Dominik Paris, ble det også fall. Italieneren gikk knallhardt ut fra start, men mistet balansen og kjørte inn i gjerdet. Han ble liggende i noen sekunder, men hjelpemannskapet kom raskt til unnsetning.

– Jeg gikk «all in». Det var ikke en god beslutning i denne løypa. Det var en kraftig krasj, men jeg tror alt er bra. Jeg kjenner det i ryggen, sier Paris til NRK.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Medier: Skilegende gjør sjokkcomeback

    Skal man tro sveitsike medier er det ikke bare Lucas Braathen som gjør comeback for en annen nasjon neste sesong.

    For både Blick og Kurier melder at en østerriksk skilegende tar på seg skiene igjen kommende sesong:

    Nemlig Marcel Hirscher (35).

    Ifølge Blick sitter de på informasjon om at Hircher planlegger et comeback for Nederland – og ikke østerrike som han kjørte for tidligere. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Hirscher har enn så lenge ikke bekreftet comebacket selv.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs apinekspert Nina Haver-Løsetth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løsetth.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP
  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal