VM-gull til Håvard Bøkko

Det utspant seg fantastiske jubelscener i skøytehallen i Inzell da Håvard Bøkko endelig sikret seg VM-gull på 1500 meter. Etter en periode med stang ut slo han virkelig til.

Video 059d1417-2016-492a-b1ad-0b89ca80a66c.jpg

Se Håvard Bøkko ta VM-gull. Se hvordan han jobber seg innpå Shani Davis, slik at han til slutt kan slenge skøyta fram og ta VM-gull.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bøkko lå bak sin parkamerat Shani Davis i store deler av løpet. Men med en pang-avslutning snappet han gullet. Han vant foran Shani Davis, USA, Lucas Macowsky, Canada, Stefan Groothuis, Nederland, og Ivan Skobrev.

Skriv dine gratulasjoner til Håvard Bøkko i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

– Dette var fantastisk. Det var mange fra Norge som heiet meg frem. Jeg hørte brølet fra dem i svingen, og jeg skjønte at jeg skulle ta innpå Davis i siste sving, sier Bøkko til NRK.

– Perfekt nok til å bli verdensmester

Bøkko slo Shani Davis med 5/100 sekund i samløp. Nordmannen noterte tiden 1.45,04, mens Davis fikk 1.45,09. De to gikk sammen i siste par hvor Bøkko var bak Davis meste av løpet.


– Jeg visste at jeg skulle ta innpå Davis. Men jeg følte meg ikke sikker på at jeg skulle ta inn nok til å vinne løpet. Det var ikke et perfekt løp. Men det var perfekt nok til å bli verdensmester, sier Bøkko.

Slo Davis på målstreken

Nordmannen fikk slengt skøyta foran amerikaneren på målstreken. Canadiske Lucas Makowsky tok bronsen med 1.45,22.

I fjor tok Bøkko bronsen på distansen i OL, mens han ble nummer fem for to år siden.

– Har nok sølvmedaljer

For Håvard Bøkko var dette et svært etterlengtet gull. Sølv, sølv, sølv og bronse dominerer Bøkkos medaljestatistikk som seniorløper. Dette gullet smakte virkelig godt.

– Det var deilig, endelig. Jeg har nok av sølvmedaljer. Jeg har alltid visst at jeg kunne få det til hvis jeg hadde dagen, sa Håvard Bøkko til NTB.

Første siden 2005

Rune Stordal var siste nordmann som gått til topps på 1500 meteren i VM enkeltdistanser. Det var i 2005 i Inzell, men den gang gikk man utendørs.

– Imponerende

Nå strømmer gratulasjonene på til Håvard Bøkko. Og en av de som er først ute er kulturminister Annike Huitfeldt.

– Kjære Håvard Bøkko! Gratulerer med gull på 1500 m under skøyte-VM enkeltdistanser! Imponerende! Det skriver hun i en pressemelding nå like etter løpet.

Sverre Lunde Pedersen hadde 1.47,64 og endte på 16.-plass, mens Mikael Flygind-Larsen hadde 1.47,89 på 18.-plass.

Sverre Lunde Pedersen

Sverre Lunde Pedersen kom inn til en 16.plass.

Foto: NRK

Siste nytt

 • Nekter å gi opp OL i 2026

  Sveriges olympiske komité (SOK) nekter å gi seg og ber om dialog mot politikerne i Stockholm. SOK mener dette er en unik mulighet for Sverige, og peker på mulighet for samarbeid med land som Latvia. Idrettsbyråd Karin Ernlund fra Centerpartiet sier at OL-døren ble stengt for halvannet år siden.

  VINTER-OS 2018
  Foto: Andreas Hillergren / NTB scanpix
 • Bolt avslo tilbud fra Valletta

  Den tidligere friidrettskongen Usain Bolt vil ikke flytte til Malta og har avslått en toårskontrakt med fotballklubben Valletta FC, melder ESPN.

  Tilbudet dukket opp tidligere i uken. Det er Bolts agent Ricky Simms som avslører at tidenes raskeste mann har takket nei.

  TOPSHOT-FBL-AUS-BOLT
  Foto: PETER PARKS / AFP
 • Skadene hoper seg opp for Liverpool

  Landslagspausen har gitt mye dårlig nytt for Liverpool. Mohamed Salah, Sadio Mane, Virgil van Dijk og Naby Keita har alle fått konstatert skader og delvis avbrutt sine landslagsopphold.

  Men engelsk presse melder at både Salah og van Dijk kan bli spilleklare til lørdagens kamp mot Huddersfield.

  Mohamed Salah
  Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Da vinden snudde