Hopp til innhold

VM-historiens giganter møtes: – Det burde jo vært finalen

Brasil og Tyskland er de to største landene i VM-historien, men de møtes bare for andre gang i VM.

Seks VM-pokaler til Tyskland og Brasil

Seks av pokalene de to landene har vunnet. VM i 1958 og 1962 til Brasil mangler.

Laster innhold, vennligst vent..

Ronaldo scorer mot Tyskland i VM-finalen i 2002

Slik så det ut forrige gang Tyskland og Brasil møttes i VM. Det var også eneste gang de to lagene møttes.

Foto: DAVID GUTTENFELDER / AP

– Det er gigantisk.

Få kjenner VM-historien som Arne Scheie, og han sparer ikke på superlativene når han skal beskrive semifinalen mellom Tyskland og Brasil.

Tallene viser at det ikke er uten grunn. Det er de to største tungvekterne i VM-historien som nå skal brake sammen – for bare andre gang i historien.

De to lagene har spilt totalt 206 VM-kamper inkludert årets kamper. Bare en av kampene mot hverandre.

– Det blir en fantastisk kamp, det burde jo vært finalen selv om det ikke er mulig med oppsettet, mener en entusiastisk Scheie.

Maratontabellen lyver ikke

Før årets VM hadde Brasil spilt 97 VM-kamper og deltatt i alle mesterskapene helt tilbake til 1930 – som eneste land.

Tyskland var ikke med i det første VM eller i 1950, men har deltatt i alle andre mesterskap. De har spilt hele 99 VM-kamper og har med det flest spilte VM-kamper av alle land.

Etter de to gigantene ligger Italia med 80 spilte kamper. De to andre semifinalelagene i VM er Argentina og Nederland har henholdsvis 70 og 43 kamper.

De to storlagene er også de mestscorende i VM-historien. Brasil har scoret 220 mål og Tyskland 216.

Arne Scheie

Arne Scheie mener tirsdagens semifinale blir gigantisk.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Det er jo det største VM-laget i historien, Brasil, mot det beste europeiske laget så kampen har alt, sier Scheie.

– Er dette de to største VM-landene?

– Man har Italia også som har fire VM-titler så det blir jo en liten smakssak, men Tyskland er der hele tiden, sier mannen som har kommentert en rekke fotball-VM.

I en særklasse

Det er ikke bare i antall deltagelser at lagene er i en særklasse, men også i erfaring og topp fire-plasseringer er Brasil og Tyskland de aller største nasjonene.

Da Tyskland slo Frankrike i Rio de Janeiro ble de det første landet i historien til å nå fire semifinaler på rad.

Når det kommer til topplasseringer i VM er de to nasjonene i en særklasse blant dette VMs beste lag.

Mellom seg har Brasil og Tyskland 22 topp fire-plasseringer i historien. De fjorten andre lagene som gikk videre fra årets gruppespill har samlet 21 topp fire-plasseringer.

Også når det kommer til antall finaler er lagene suverene. De står med sju finalekamper hver, mens de fjorten andre lagene har bare skrapt sammen 11 finalekamper.

Bare Italia kan vise til tilsvarende tall. De står med sju finaler og fire VM-gull.

For ordens skyld skal det nevnes at de to landene også har desidert flest kvartfinalekamper. Tyskland har 16, Brasil har 15 og tredje land på lista er Argentina og Italia med ni kvartfinaler hver.

Kun møttes én gang

På tross av at lagene har deltatt i atten mesterskap sammen har de møttes kun én gang tidligere.

Det var finalen i VM 2002, der Brasil slo Tyskland 2–0. Ronaldo scoret sine VM-mål nummer elleve og tolv i denne kampen – han endte på femten.

Tirsdag kan Miroslav Klose score sitt VM-mål nummer 16 mot nettopp Brasil og trone alene på toppscorerlistene.

Klose var en av to aktører i VM-finalen i 2002 som fortsatt kan spille en rolle i semifinalen i VM 2014. Den andre er Brasils trener Luiz Felipe Scolari som også var trener da Brasil vant VM.

Forrige gang de to nasjonene møttes var en treningskamp i 2011 da Tyskland vant 3–2 etter scoringer av Bastian Schweinsteiger, Mario Götze og André Schürrle. Robinho og Neymar scoret for Brasil.

Ronaldo er tidenes toppskårer i VM, men Miroslav Klose er rett bak med 14. Se alle VM-målene deres her.

SE VIDEO: Her kan du se alle VM-scoringene signert Ronaldo og Miroslav Klose.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal