Fra Helsingfors til Daegu

VM i Daegu er det 13. mesterskapet i rekka siden starten i 1983.

Grete Waitz vant marathon i Helsinki i 1983.

Grete Waitz ble historiens aller første verdensmester i friidrett

Foto: Ap

Det er tredje gang friidretts-VM er arrangert i Asia. De to første var i Japan, i Tokyo i 1991 og i Osaka i 2007. Ett har gått i Canada (Edmonton 2001), ellers har alle mesterskapene gått i Europa.

Fra 1920 fikk olympiske mestre i friidrett også status som verdensmestre. Men utover på 70-tallet begynte friidrettens ønske om et eget VM å bli sterkt, og i 1976 ble det vedtatt å arbeide for et friidretts-VM.

Det første gikk i Helsingfors i 1983. Til å begynne med ble VM holdt bare hvert fjerde år, men fra 1991 annethvert år.

Antallet øvelser for menn - 24 - er uendret siden starten, men antallet for kvinner ble øket fra 17 i 1983 til 23 i 2005. Det betyr at det nå er 47 øvelser som skal fullføres i den ni VM-dagene.

Norge har tatt seks gull i disse 12 mesterskapene, deriblant historiens aller første: Grete Waitz' seier i åpningsøvelsen maraton i Helsingfors i 1983.

Dette er de tidligere mesterskapene:

Carl Lewis

Carl Lewis

Foto: REUTERS

1. Helsingfors 1983: Grete Waitz ble historiens aller første verdensmester i firiidrett (utenom OL-vinnerne som automatisk også ble regnet som verdensmestre). Og Carl Lewis ble VMs forgrunnsfigur med fire gull.

Ingrid Kristiansen

Ingrid Kristiansen

Foto: Nedrås, Knut / Scanpix

2. Roma 1987: Ingrid Kristiansen vant 10.000-meteren og tok Norges eneste medalje. Carl Lewis tok igjen fire gull, og bulgarske Stefka Kostadinova satte sin til nå uslåelige verdensrekord i høyde for kvinner med 2,09.

Mike Powell

Mike Powell

3. Tokyo 1991: Lengdeduellen mellom Carl Lewis og Mike Powell overstygget alt. De to leverte tidenes - fremdeles - to beste hopp. Powell satte verdensrekord med 8,95, fem centimeter lenger enn Bob Beamons legendariske rekord. Lewis' serie på 8,68 - dødt - 8,83 - 8,91 - 8,87 - 8,84 er tidenes beste, likevel ble han slått den dagen. Norges eneste medalje var Lars Arvid Nilsens sølv i kule.

Trine Hattestad

Trine Hattestad

Foto: LEHTIKUVA / Scanpix

4. Stuttgart 1993: Trine Hattestad tok et suverent gull i spyd, Norges eneste medalje. Colin Jackson satte verdensrekord på 110 meter hekk med 12,91, og USAs vinnertid 2.54,29 på 4 x 400 meter stafett er fortsatt verdensrekord.

Jonathan Edwards

Jonathan edwards

Foto: HERBERT KNOSOWSKI / AP

5. Göteborg 1995: Den kommende OL-mester Vebjørn Rodal tok Norges eneste medalje, bronsen på 800 meter. VMs sportslige høydepunkt var nok britiske Jonathan Edwards' 18,29 i tresteg, mer enn 60 centimeter foran nummer to. I sitt første sprang fikk han 18,16 og ble førstemann over 18 meter. Kvinnenes trestegkonkurranse gav også verdensrekord, da Inessa Kravets hoppet 15,50 meter. Også den rekorden står ennå.

Hanne Haugland

Hanne Haugland

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

6. Athen 1997: Trine Hattestad innfridde favorittstempelet og tok gull aom i 1993, men denne gangen med bare 14 centimeters margin til sølvvinner Joanna Stone. Langt mer overraskende var Hanne Hauglands gull i høyde. For første gang ble det ikke satt verdensrekorder under et VM.

Maurice Greene

Maurice Greene

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

7. Sevilla 1999: Trine Hattestad tok igjen Noirges eneste medalje, Hun fikk bronse i spyd, slått med en drøy meter av den greske vinneren Mirela Manjani. Maurice Greene ble sprintkongen med tre gull. VMs eneste verdensrekord sørget Stacy Dragila for med 4,60 i stavsprang for kvinner.

Kjersti Tysse Plätzer

Kjersti Tysse Plätzer

Foto: Wiklund, Anders / SCANPIX

8. Edmonton 2001: For første gang kom ikke Norge på medaljestatistikken i det hele tatt. Men det norske TV-seere sannsynligvis husker best, er Kjersti Tysse Plätzer som gråtende brøt 20 kilometer kappgang like før mål. Seerne visste det ikke da, men årsaken var at hennes mann og trener hadde kollapset like før konkurransen skulle starte, og ingen visste på det tidspunkt tilstanden hans. Det var langt mellom de sportslige høydepunktene, og en hel haug utøvere som i utgangspunktet kom på medaljeplass, ble seinere - til dels mange år seinere - disket for doping.

Christian Olsson

Christian Olsson

Foto: JERRY LAMPEN / REUTERS

9. St. Denis (Paris) 2003: Dette ble Sveriges mesterskap. De blågule tok fem medaljer, derav to gull - Christian Olsson i tresteg og Carolina Klüft i sjukamp. Sistnevnte satte personlig rekord i seks av sju øvelser, og ble med sine 7001 poeng den tredje kvinna i historien som brøt barrieren på 7000 poeng. For Norge ble det et nytt medaljeløst mesterskap.

Tyson Gay

Tyson Gay

Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

10. Helsingfors 2005: VM var tilbake der det startet 22 år tidligere, men det skulle egentlig vært i London. London klarte imidlertid ikke å finansiere sitt nye stadion i tide. Andreas Thorkildsen var blant favorittene i spyd etter sitt OL-gull året før, men ble slått med 99 centimeter at estiske Andrus Värnik. Hjemmehåpet Tero Pitkämäki skuffet og ble bare nummer fire. Justin Gatlin ble sprintkongen med gull på 100 og 200 meter. Stavsprang-dronningen Jelena Isinbajeva viste seg fram for første gang og vant på ny verdensrekord 5,01 meter. Sverige tok igjen to gull.

Carolina Klüft

Carolina Klüft

Foto: RUBEN SPRICH / REUTERS

11. Osaka 2007: For første gang ble VM holdt i Asia. Igjen tok Andreas Thorkildsen Norges eneste medalje, og igjen ble det sølv - denne gang 1,72 meter bak Pitkämäki. Finnen kastet 89,16 i andre omgang, og slo til med vinnerkastet 90,33 i siste kast da gullet var sikret uansett. Thorkildsens sølvkast kom i andre omgang. Tyson Gay vant begge sprintdistansene, og slo den dengang ukjente Usain Bolt med 15 hundredeler på 200 meter. Carolina Klüft vant sjukampen for tredje VM på rad, nå med hele 7032 poeng.

Andreas Thorkildsen

Andreas Thorkildsen

Foto: Markku Ulander / SCANPIX

12. Berlin 2009: Nå klarte Andreas Thorkildsen endelig å gå til topps også i VM, og holdt dermed spyd-tittelen i alle de tre store mesterskapene - EM, VM og OL. Norges store overraskelse var Trond Nymark, som avsluttet sterkt og tok sølvet på 50 kilometer kappgang. Forøvrig ble Usain Bolt mesterskapets gigant, som han var det i OL året før. 9,58 på 100 meter og 19,19 på 200 meter var begge solide verdenrekorder.

Siste nytt

 • Aron Dønnum forlenget med Vålerenga

  Aron Dønnum har forlenget kontrakten med eliteserieklubben Vålerenga til 2024. – Jeg vil at Vålerenga skal sitte igjen med noe om jeg blir solgt, sier han.

  I begynnelsen av september gikk en overgang til italienske Lecce i vasken. 22 år gamle Dønnums opprinnelige kontrakt med Oslo-klubben varte ut 2021. Nå er den forlenget til juli 2024.

  – Det er en veldig viktig signering for oss, og det at han skriver under på en så lang kontrakt viser Arons kjærlighet til Vålerenga, sier Dag-Eilev Fagermo til Vålerengas nettsted.

  Aron Dønnum
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Dyre koronatester skaper problemer

  USA er blant nasjonene som ikke har råd til å delta i alle verdenscuphelgene i langrenn på grunn av kostnaden for koronatesting, skriver Aftonbladet.

  Ifølge avisen må flere nasjonale skiforbund regne nøye på hvilke konkurranser de har råd til å delta i den kommende vinteren.

  For utøvere må testes én gang før avreise og én gang etter ankomst. Med en prislapp på rundt 1500 kroner per test, blir det store beløp.

  – Det er en stor uro vi har. Sparepengene våre kommer bare til å rekke til halve vinteren. Vi må virkelig håpe på enklere og billigere tester framover, sier USAs landslagssjef Chris Grover til Aftonbladet.

  VQnRSSvCa_I
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Fana møter Vipers

  Vipers Kristiansand blir tar imot Fana i NM-semifinalen i håndball for kvinner. I den andre semifinalen tar Fredrikstad imot Sola. Det ble klart i trekningen som ble foretatt i Norges Håndballforbunds lokaler torsdag ettermiddag. Semifinalene i håndball-NM spilles onsdag 11. november.

  Mesterligaen håndball kvinner, Team Esbjerg - Vipers Kristiansand (27-27)
  Foto: John Randeris/scanpix Ritzau / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal