Hopp til innhold

Lagvenninnen brøt sammen etter Falla-sølv: – Herregud, så sippete jeg skulle bli nå

OBERSTDORF (NRK): For fire måneder siden orket hun knapt å jogge. I dag tok hun sin femte individuelle VM-medalje. Da gråt både lagvenninne Ane Appelkvist Stenseth (25) og trener Ole Morten Iversen for Maiken Caspersen Falla.

TOK TIL TÅRENE: Ane Appelkvist Stenseth.

Med dagens sølv har Falla har tatt sprintmedalje i fem VM på rad. Det har ingen gjort før henne. Totalt har hun 13 medaljer på 17 starter i VM og OL.

30-åringen klarte bragden etter en svært tung sesong hvor ingenting har klaffet. Da tok følelsene helt overhånd for lagvenninne Ane Appelkvist Stenseth.

– Maiken, hun, ja ..., stotrer Stenseth frem, idet tårene presser på.

– Jeg blir så imponert over det hun får til. Hun er så rå og står i så mye press og slår tilbake gang på gang. Tar medaljer gang på gang. Det er så rått å være på lag med henne, fortsetter hun.

Hva betyr Maiken for deg?

– Herregud, så sippete jeg skulle bli nå, svarer Stenseth etter en lang pause.

– Jeg er ikke så vant til at ting går tungt

Falla har kun gått én sprint i verdenscupen tidligere i sesongen. Da røk hun ut i kvartfinalen, og det var lite som lå til rette for at hun skulle kapre en VM-medalje i dag.

I oktober/november var hun i så fysisk dårlig forfatning at hun knapt orket å jogge.

– Jeg har en bakke på et kvarter opp til huset mitt som jeg ikke har klart å løpe opp da. Det setter litt perspektiv på hvor tungt det var. Men på et eller annet merkelig vis har kroppen snudd, og jeg har fått det til å funke igjen, sier hun til NRK.

– Det var helt fantastisk. Årets beste dag for min del, og den kommer i VM, sier en overlykkelig Falla.

w-V6ZNr1TFE

MESTERSKAPSLØPER: For femte gang tok Maiken Caspersen Falla sprintmedalje i VM.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Hovedpersonen forklarer forvandlingen slik:

– Jeg er veldig stolt av meg selv at jeg klarer det. At jeg stiller på start her med blanke ark. At jeg ikke ser tilbake på den tunge tida som jeg hadde. Jeg har merket denne sesongen at det har satt seg litt i hodet. Jeg er ikke så vant til at ting går tungt, men nå kjennes det ut som om jeg har klart å snu det, sier Falla, som avslører at mange har hjulpet henne de siste månedene.

– Jeg har fått veldig mye hjelp fra blant annet Olympiatoppen. Jeg er så takknemlig for alle de som har hatt troen på meg og hjulpet meg gjennom den tunge perioden som jeg har hatt. Ikke minst Ola og Ole Morten, som har hatt troa, sier hun.

Tårevåt trener

Ola og Ole Morten er landslagstrenerne med etternavn Hattestad og Iversen.

Også Iversen var mektig preget av at Falla mot de fleste odds nok en gang fant formen til VM.

– Det var sterkt, konkluderer trener Ole Morten Iversen etter å ha sett Ane Appelkvist Stenseth i oppløsning på grunn av venninnens VM-sølv.

– Hun snakker på vegne av oss alle, forsikrer han.

Ole Morten Iversen

RØRT: Ole Morten Iversen.

Foto: NRK

Iversen blir tydelig rørt av Stenseths reaksjon, og også den sindige trønderen lar tårene renne. Særlig det at lagvenninnene heier hverandre frem og setter pris på det å være på et lag, gjør Iversen emosjonell.

– Jeg blir så glad for det, sier han med skjelvende stemme, uten at det forhindrer ham i å hylle Fallas sølvprestasjon.

– Maiken er et unikum, fastslår Iversen.

Treneren sier at det er Falla selv som har tatt alle de nødvendige grepene for å få formen på plass til VM, og at han ikke er overrasket over at hun lyktes igjen.

Falla om den svenske gullvinneren: – Et forbilde

Maiken Caspersen Falla gleder seg over alle som gleder seg på hennes vegne, og gleder seg selv over å ha vært i finale med to lagvenninner.

– Når jeg kommer i mål, så kommer Tiril og Ane og de er bare så glad på mine vegne. At vi har tre norske jenter i finalen i dag, det er så gøy, og jeg unner de andre jentene det. De har mange, mange VM igjen og får en god opplevelse her i dag, jeg synes det er veldig gøy å få gå en finale med dem, sier Falla.

Svenske Jonna Sundling sikret gullet på suverent vis, og Anamarija Lampic ble nummer tre.

Når det først skulle bli svensk seier, er Falla glad for at det var nettopp Sundling som tok gullet.

– Vi har hatt mange dueller, og jeg synes hun er en fantastisk utøver. Profesjonell, blid og alltid imøtekommende. Jeg liker henne som person og idrettsutøver, hun er et forbilde for mange.

Forbannet Svahn

Forhåndsfavoritten Linn Svahn hadde ikke like stor grunn til å smile. Hun ble sist i sitt semifinaleheat og marsjerte ut av stadion.

Linn Svahn

FORBANNET: Linn Svahn.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Linn Svahn var rett og slett forbannet. Hun gikk bare rett ut av området her, så jeg tror ikke Sverige er spesielt fornøyd med situasjonen, sa NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland etter det oppsiktsvekkende resultatet.

«Alle» hadde forventet at de svenske kvinnene skulle dominere VM-sprinten etter å ha herjet hele sesongen, og best av alle har lenge vært Linn Svahn.

Superstjernen gikk rett forbi journalistene uten å uttale seg etter sjokk-exiten.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal