Hopp til innhold

VM-detaljen vekker oppsikt – slik forklarer Fifa rekordlange omganger

Qatar-VM setter rekord i lengden på omgangene. Årsaken er et bevisst grep fra Fifa.

HWvNAFb2bP8

LANGE KAMPER: Det er mye tilleggstid i VM-kampene så langt. Det er langt fra tilfeldig.

Foto: LEE SMITH / Reuters

Fansen på VM-stadionene i Qatar har fått mye fotball for pengene. For som flere oppmerksomme seerne har påpekt: Det blir lagt til uvanlig mye tilleggstid i VM-kampene.

I løpet av de fire kampene som er spilt så langt er det lagt til 65 minutter – nesten én og en halv omgang til sammen. Englands knusende 6-2-seier over Iran er det mest ekstreme eksempelet så langt:

 • Qatar – Ecuador: 11 minutter totalt
 • England – Iran: 27 minutter totalt
 • Nederland – Senegal: 14 minutter totalt
 • USA – Wales: 13 minutter totalt

Til sammenligning ble det lagt til 24 minutter til sammen i løpet av de fire første kampene i VM 2018.

Ifølge statistikkbyrået Opta er første og andre omgang i England-Iran (14.08', 13.08'), andre omgang i USA – Wales (10,34') og andre omgang i Senegal – Nederland (10,03') de fire VM-omgangene med mest tilleggstid siden 1966.

Alle på de to første dagene i Qatar.

Liker du at dommerne i VM legger til mange tilleggsminutter?

– Vi ba alle om å ikke bli overrasket

Det er imidlertid ikke tilfeldig at dommerne legger til så mye. Det forteller Fifas dommersjef Pierluigi Collina til ESPN.

– Vi ba alle om å ikke bli overrasket hvis de fikk se fjerdedommeren løfte den elektroniske tavla med et stort tall på det, enten det er seks, syv eller åtte minutter. Hvis man ønsker mer aktiv spilletid, må vi være forberedt på at slike tilleggstider kan bli gitt, var Collina klar på før VM.

Og han har så langt vært en mann av sitt ord.

Italieneren regnes som én av tidenes beste dommere, men er nå ansvarlig for at dagens kampledere gjør jobben sin.

Han forteller at VM-dommerne har fått klare instrukser om å slå hardt ned på uthaling av tid.

– Det vi ønsker å gjøre er å på en presis måte beregne den ekstra tiden på slutten av hver omgang. Det er fjerdedommeren som gjør det, vi hadde suksess med det i Russland og vi forventer det samme i Qatar, sa Collina.

Pierluigi Collina

Pierluigi Collina i FIFA har gitt instruksjoner om hvordan dommerne skal håndtere tilleggstid i VM.

Foto: Martin Meissner / AP

– Rart å innføre i VM

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp har akkurat vært på en joggetur i Doha-varmen da NRKs journalist får fatt i ham.

Han er litt oppgitt fordi treningsklokka streiket og ikke registrerte løpeturen, men er også litt oppgitt over klokkebruken i VM.

– Jeg synes det er rart å innføre en så markant endring i et mesterskap som VM. Men jeg samtidig det er et bra og naturlig grep for å få bort det alle irriterer seg over, unødvendig tidsbruk og kynisk drøying av tid, sier Torp.

Carl-Erik Torp

Carl-Erik Torp har stusset over de lange kampene i VM.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Fifa eksperimenterer

NRK-eksperten mener nemlig det blir feil å først innføre dette på verdens største scene, og synes heller det burde bli innkjørt og testet i enten en kvalik eller mindre ligaer før det ble sluppet løs i VM.

Han mener samtidig at Fifa tar en sjanse med spillernes helse og totale belastning ved å innføre i praksis lengre kamper.

– Selv om det høres lite ut med et kvarter tilleggstid, er spillerne så innstilt i kroppene sine på å spille 93 minutter. Det føles som at Fifa eksperimenterer med hva spillerne tåler fysisk. Det blir uvant for dem å spille så lange kamper, mener Torp.

Les også: – Solbakken ringte meg og sa: «Hvis Danmark hadde Haaland, ville dere vunnet VM»

Kasper Hjulmand
Kasper Hjulmand

Collina sa før VM at hensikten er å kompensere for tapt spilletid, og brukte målfeiringer som et eksempel.

– Tenk på en kamp med tre scorede mål. En feiring tar normalt ett og et halvt minutt, så med tre scorede mål taper du fem eller seks minutter, illustrerer han.

– Den kjøper jeg ikke

Den argumentasjonen gjør at Carl-Erik Torp stusser.

– Den kjøper jeg ikke, feiring av mål er en del av fotballen. Men at spillere ligger nede, det er skader og drøying av tid, det tenker jeg er kjempefint at de legger til for. Da straffer man slik kynisme. Men å straffe lag med å legge til tid for at de feirer et mål? Vil de at lagene skal slutte å feire da, for at det skal være mer effektivt? spør Torp retorisk.

d6lc7H-vatw

I kampen mellom England og Iran ble det lagt til 14 minutter i en av omgangene.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Tid brukt på VAR, behandling av skader, bytter, straffer og røde kort er andre ting som dommerne nå er mer opptatt av å legge til tid på. Det er fjerdedommerens oppgave å regne ut hvor mye tid som går tapt på banen, mens VAR-teamet holder styr på hvor mye tid som brukes på gjennomgang av video.

– Det er bedre enn tidligere, da var det dommerens jobb å gjøre det, sier Collina.

Les også: Her blir dansk journalist stoppa av qatarsk politi – vart bedd om å fjerne regnboge

Jon Pagh
Jon Pagh

Siste nytt

 • Klæbo blir i høyden – men går i Toblach

  Johannes Høsflot Klæbo har bestemt seg for å gå de individuelle verdenscupkonkurransene i Toblach i helga, men dropper søndagens stafett. Det bekrefter pappa Haakon Klæbo i en sms til NRK torsdag ettermiddag, rett etter at avgjørelsen ble tatt.

  Klæbo komme imidlertid ikke til å avbryte sitt pågående høydeopphold i Lavaze.

  – Vi kjører ned og opp fra Lavaze hver dag for å opprettholde høyderegimet, sier Haakon Klæbo.

  Lavaze ligger 1800 meter over havet, mens konkurransene i Toblach er på 1200 meter. Kjøreturen mellom de to stedene, tar rundt to timer. Klæbo tilbringer med andre ord fire timer i bil både fredag og lørdag.

  – Med tanke på VM er dette et optimalt opplegg. Han får fortsette høydetreningen, samtidig som han får med seg et par harde konkurranser. Erfaringsvis kan han være noe under toppformen i disse rennene når han kommer rett fra høyde, men med tanke på VM er dette ideelt, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

  gVBmwXvw2RM
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Norsk stortalent (20) imponerte i Saudi Tour – Guerreiro vant etappen

  Den norske 20-åringen Embret Svestad-Bårdseng viste bunnsolid klatreform på den fjerde etappen av sykkelrittet Saudi Tour torsdag.

  Den 163,4 kilometer lange etappen fra Maraya til Harrat Uwayrid var kongeetappen i rittet. Avslutningen besto blant annet av en svært bratt og krevende stigning.

  Der viste Svestad-Bårdseng, som sykler for Human Powered Health, for alvor fram sitt talent. 20-åringen var femtemann over toppen i selskap med meget sterke ryttere.

  På de siste flate kilometerne inn mot mål måtte Svestad-Bårdseng se seg passert av en gruppe ryttere. I mål trillet han til 22.-plass. Dermed ble det ingen resultatmessig superdag av nordmannen, men prestasjonen 20-åringen viste fram var det høy klasse over.

  Fire ryttere gjorde opp om seieren på etappen. Aller sterkest på de siste meterne var den portugisiske favoritten Ruben Guerreiro. Han sykler for Movistar-laget.

  Italienske Davide Formolo ble nummer to etter å ha fått god hjelp av UAE-lagkamerat Vegard Stake Laengen til å sette høy fart inn i den siste bakken.

  Uno-X-laget, som fikk en sterk etappeseier ved Søren Wærenskjold onsdag, satte sin lit til den klatresterke dansken Jacob Hindsgaul torsdag. Sistnevnte klarte ikke følge de beste i bakken og ble nummer elleve på etappen.

  (©NTB)

  saudi tour
  Foto: THOMAS SAMSON / AFP
 • 15 norske utøvere tatt ut til alpin-VM

  Norges Skiforbund Alpint (Team Telenor) stiller med 15 utøvere i årets VM i alpint i franske Courchevel og Meribel 6.-19. februar.

  Disse stiller for Norge:


  Kvinner

  Ragnhild Mowinckel, Sportsklubben Rival
  Thea Stjernesund, Hakadal IL
  Kajsa Vickhoff Lie, Bærums Skiklub
  Mina Fürst Holtmann, Bærums Skiklub
  Maria Tviberg, Geilo IL
  Kristin Lysdahl, Asker Skiklubb

  Menn

  Aleksander Aamodt Kilde, Lommedalens IL
  Henrik Kristoffersen, Rælingen Skiklubb
  Lucas Braathen, Bærums Skiklub
  Atle Lie McGrath, Bærums Skiklub
  Adrian Smiseth Sejersted, Stabæk IF
  Alexander Steen Olsen, Kjelsås IL
  Timon Haugan, Oppdal alpin
  Sebastian Johann Foss Solevåg, Spjelkavik IL
  Rasmus Windingstad, Bærums Skiklub

  Italy Alpine Skiing World Cup
  Foto: Alessandro Trovati / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste