Hopp til innhold

Carlsens marerittdag: Mistet VM-tronen og førsteplass på verdensrankingen

Siste dag av lynsjakk-VM ble en kjempenedtur for Magnus Carlsen. På toppen av VM-smellen mistet han førsteplassen på verdensrankingen i lynsjakk.

Magnus Carlsen og Anish Giri

TAP: Magnus Carlsen underveis i partiet mot Anish Giri, en av hans største rivaler.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Det er ikke i nærheten av bra nok, sier Magnus Carlsen selvkritisk etter at det ble tap i siste parti på VM-arenaen i Warszawa.

De siste fem dagene har han mistet VM-tittelen i både lynsjakk og hurtigsjakk. Dermed står han igjen med én av tre VM-titler.

Skuffende. Hva skal man si? Noen ganger bare går det ikke, og det var tilfellet i dag, sier Carlsen.

Startet dagen med korona-kaos

Carlsen var med like bak teten før siste dag, men måtte ha en majestetisk dag for å henge med i kampen om gullet. Da han kom til arenaen, innså han at dagens første partier ble utsatt.

Superstjernen Hikaru Nakamura og flere andre hadde testet positivt på korona, og det oppstod et salig kaos i spillehallen.

Det får arrangørene svare for, sa Carlsen til NRK om smitten.

Da han omsider kom i gang, hang han med i teten helt fram til siste runde. Der ble det tap og 11. plass.

Jeg kjenner fort at det ikke flyter. Det har jeg opplevd mange ganger før og er vanskelig å komme seg ut av, sier Carlsen.

Maxime Vachier-Lagrave, som slo Carlsen i siste parti, ble verdensmester etter å ha slått Jan-Krzysztof Duda i omspill.

Mistet førsteplassen til koronasyke Nakamura

Etter en kjempestart på turneringen brøt Magnus Carlsen den magiske «2900-grensen» i lynsjakkrating. Så suste ratingen nedover som et børsnotert firma på en blodrød dag, viser direkteratingen til 2700chess.com.

Totalt mistet Carlsen 59,6 poeng på ratingen, og han ramlet ned til andreplass.

Ny verdensener? Hikaru Nakamura, som ligger koronasyk på hotellrommet.

Hikaru Nakamura

NUMMER 1: Hikaru Nakamura, her avbildet under tirsdagens parti mot Carlsen.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Hva skal man si? Det er veldig fortjent etter den prestasjonen her. Men ikke fornøyd med det.

Nakamura har også gått ned i rating under turneringen, men spilte ikke på dag to på grunn av koronasmitten. Det gjorde at han klatret forbi nordmannen.

Angrer på «overpressing»

Ett av tapene kom mot russiske Aleksandr Grisjtsjuk. Det trekker Carlsen fram som en av tingene han ikke burde ha gjort.

– Grisjtsjuk var veldig unødvendig å tape mot. Jeg prøvde desperat å vinne en remisstilling og greide ikke å forsvare meg ordentlig da jeg først havnet i problemet. Det var unødvendig, sier Carlsen.

Magnus Carlsen er ikke i form, konstaterte Torstein Bae da.

– Det var klar remis, også nektet han å godta det og tapte. Da kan man bli litt satt ut av det, sier Bae etter det siste partiet.

Ellers synes jeg i stor grad fikk som fortjent. Du kan se på mange punkter i turneringen jeg kunne gjort noe annerledes, men i bunn og grunn var jeg ikke god nok, sier Carlsen.

UNØDVENDIG: Magnus Carlsen kaller tapet mot Aleksandr Grisjtsjuk for unødvendig.

Siste nytt

 • Ruud klar for semifinale etter sliteseier

  Etter en parademarsj så langt i grusturneringen i Sveits, slet Casper Ruud mot Thanasi Kokkinakis torsdag. Nordmannen vant til slutt 6-4, 7-6 (7-3).

  Ruud har hatt en ujevn start på sesongen, men i ATP 250-turneringen i Genève har nordmannen gjort sakene godt. I forrige runde feide 23-åringen franske Benoît Paire av grusen.

  Fredagens motstander Kokkinakis har møtt Ruud én gang tidligere, tilbake i 2018. Da vant australieren, som nå er på 85.-plass på ATP-rankingen. Ruud er nummer åtte.

  Nordmannen er regjerende mester i Genève, og er den høyeste rangerte spilleren som er igjen i turneringen. I semifinalen venter amerikanske Reilly Opelka. Finalen spilles lørdag.

  Neste uke venter et av sesongens store mål for nordmannen: Grand Slam-turneringen Roland-Garros i Paris. Trekningen skjer torsdag kl. 19.00. (NTB)

  Switzerland Tennis Geneva Open
  Foto: Martial Trezzini / AP
 • Seks kvinnelige dommere til Qatar-VM – ingen kampledere fra Norden

  Tre hoveddommere og tre assistenter er kvinner når VM i Qatar starter mot slutten av året. Det blir første gang at fotball-VM for menn får kvinnelige dommere.

  Det opplyser Fifa i en pressemelding.

  De tre hoveddommerne er Stéphanie Frappart (Frankrike), Salima Mukansanga (Rwanda) og Yoshimi Yamashita (Japan). I tillegg vil Neuza Back (Brasil), Karen Medina (Mexico) og Kathryn Nesbitt (USA) fungere som assistentdommere i mesterskapet.

  Totalt er det oppnevnt 129 dommere til Qatar-sluttspillet, som spilles i perioden 21. november til 18. desember.

  På listen er det ingen dommere fra de nordiske landene. Norge har ikke hatt en dommer i VM-sammenheng siden Terje Hauge dømte i Sør-Korea og Japan i 2002. (NTB)

  Mesterligaen fotball, kvinner: LSK Kvinner - FC Barcelona Femeni’ (0-1)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Tottenham-spiller utestengt for doping: – Gjorde en feil

  Tottenham-angriperen Chioma Ubogagu (29) straffes for brudd på dopingbestemmelsene. Hun holdes utenfor fotballen fram til oktober.

  Englands fotballforbund opplyste om dopingdommen torsdag. Utestengelsen er satt til ni måneder etter at det i oktober i fjor ble funnet spor av et forbudt steroid i Ubogagus urinprøve.

  Den engelske landslagsspissen fikk utskrevet to ulike medisiner i USA for å behandle sine akneproblemer (hudsykdom), skriver Tottenham i en uttalelse. Hun skal ikke ha visst at de var på idrettens dopingliste.

  – Jeg vil være tydelig på at medisinene ikke hadde noen prestasjonsfremmende effekt, men jeg gjorde en feil ved ikke å være forsiktig nok, sier Ubogagu.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste