Historisk tildeling: Vinter-OL 2022 til Beijing

Beijing gikk seirende ut av fredagens OL-avstemning og får arrangere de olympiske vinterlekene i 2022.

OLYMPICS-2022

Det offentliggjorde presidenten i Den internasjonale olympiske komité (IOK), Thomas Bach, under tildelingen i Kuala Lumpur like før klokken 12 i dag, fredag.

14 år etter at samme by arrangerte sommer-OL, skal Beijing igjen være vertskap for olympiske leker.

Det betyr at den kinesiske hovedstaden blir den første byen i historien som arrangerer både sommer- og vinter-OL.

LES SAKEN: Almaty eller Beijing – kven er verst?

Almaty-nedtur

Almaty var Beijings eneste konkurrent i fredagens OL-tildeling, etter at Oslo trakk sitt kandidatur.

Kasakhstan går dermed glipp av muligheten til å arrangere sitt første OL noensinne.

– Begge søknader var av utrolig kvalitet. Takk for deres harde innsats. Som i alle idrettskonkurranser, kan vi bare kåre én vinner, sa Bach under tildelingen.

Minutter senere åpnet han konvolutten og viste frem seddelen hvor det sto «Beijing 2022».

(Les videre under saken)

Beijing

SLAPP JUBELEN LØS: Kinesere kan glede seg til nok et OL på hjemmebane.

Foto: FRED DUFOUR / Afp

Curling i svømmehall

I motsetning til snørike Almaty, vil Beijing være avhengig av kunstsnø for å få arrangert en rekke øvelser.

– Beijings tekniske komité har gjort store utredninger for å ivareta det som mer mest viktig i et vinter-OL, nemlig snø. Vi tar for gitt at de har kontroll på det, sier Idrettspresident Tom Tvedt til NRK.

Beijings fordel er imidlertid at de arrangerte sommer-OL i 2008. Dermed har de både infrastruktur og deltakerlandsby fra før.

Flere av anleggene kommer også til å brukes igjen. Åpnings- og avslutningsseremonien skal blant annet gå i Fugleredet, stedet der Usain Bolt herjet på løpebanen.

Curlingkonkurransene skal arrangeres i svømmehallen hvor Michael Phelps skrev seg inn i historien ved å vinne åtte OL-gull i 2008.

– Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité gratulerer Beijing med tildelingen av OL og Paralympics i 2022. Tildelingen gir store muligheter til å utvikle vinteridretten i en del av verden som ikke har de samme idrettstradisjonene på snø og is som oss her Norge, sier Tvedt.

Siste nytt

 • Jansrud vil sette uslåelig rekord

  Kjetil Jansrud er klar for ny sesong. Der har han satt seg en rekke mål. Men Vinstra-gutten har pekt seg ut ett spesielt. Han har gjennom karrieren nemlig seks verdenscupseire i Kvitfjell.

  Det betyr at han allerede er «kongen av Kvitfjell», men Jansrud vil ha mer.

  – Jeg har lyst til å sette en rekord i Kvitfjell som bare står, en rekord på fartssiden som ingen kommer til å slå noensinne, det er målet. Det er jo mitt sted, mitt lokalmiljø og der jeg har vokst opp. Så jeg har lyst å gjøre den så vanskelig som mulig, sier Jansrud til NTB.

  Jvd7rT2tuG0
  Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
 • Sheffield United slo Arsenal

  Etter 30 minutter sendte Lys Mousset hjemmelaget Sheffield United opp til 1-0. Det ble også resultatet. Med seieren klatrer Sheffield United opp på 9.-plass i Premier League. Arsenal gikk på sesongens andre ligatap og befinner seg på 5. plass.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Hegerberg nominert til Ballon d'Or

  Ada Hegerberg er igjen nominert til Ballon d'Or, også kalt Gullballen, som regnes som den mest prestisjetunge individuelle prisen en fotballspiller kan vinne. Hegerberg vant prisen i fjor, som første kvinne noensinne.

  Fotballspiller Ada Stolsmo Hegerberg vinner "Gullballen" som årets fotballspiller under Idrettsgallaen 2017 i Hamar OL-amfi lørdag kveld.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal