Hopp til innhold
Kommentar

Vinner det viktigste

Skistjernen Petter Northug har igjen vist en evne vi trodde han hadde mistet. Uansett hvordan veien dit har vært, og hvordan han har fremstått, så klarer han igjen å stå seirende igjen der det på mange måter teller som mest.

Pressekonferanse med Petter Northug

IKKE RUSPÅVIRKET: Blodprøven tatt av Petter Northug etter råkjøringen på E6 viser at 34-åringen ikke var ruset.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det lyder nok litt tendensiøst å bruke skimetaforer og i tillegg snakke om seier for en mann som fortsatt har kjørt i 200 km/t, mens han i tillegg filmet det med mobilen, som har blitt tatt for besittelse av ti gram kokain og som har erkjent i den mest belyste offentlighet at han regner seg selv som narkoman.

Intet mindre.

Men frafallet av siktelsen for kjøring i ruspåvirket tilstand er den midlertidige seieren han trenger for allerede nå å begynne på kampen for sin offentlige rehabilitering.

Pressekonferansen hans i Trondheim, velregissert eller ei, ga opinionen et bilde av en angrende synder.

Men likevel en synder på et mye mer tilforlatelig nivå enn det virket som i forkant av hans egen fortelling om hva som skjedde denne torsdagen i august.

Troverdighetstesten

Sympatierklæringene druknet nemlig den fortsatte skepsis i bakkant. Det norske folks turbulente, men lidenskapelige, kjærlighetsforhold til vår tids største idrettsstjerne gjør veien tilbake til forelskelse særdeles kort.

Det viktigste spørsmålet gjensto, det om troverdigheten hans faktisk besto den kjemiske test. Ingen kunne klandret Northug og hans lag av støttespillere for å skulle bruke pressekonferansen som en arena for å så tvil om blodprøvens absolutte sannhetsverdi i forkant av en rettssak.

Men i offentligheten var det bare én mulighet som gjaldt for Petter Northug akkurat nå: den hele og fulle sannhet på akkurat dette området.

Pressekonferanse med Petter Northug på Clarion Hotel & Congress i Trondheim fredag 21. august.

INNRØMMET: Northug fortalte at han har et rusproblem da han møtte pressen i Trondheim.

Foto: Morten Andersen / NRK

Forskningsresultatene på spyttprøver ga håp og et snev av tro, tross at denne ifølge hadde gitt positivt utslag på kokain i Northugs tilfelle – noe politiet bekreftet overfor NRK onsdag. 87 prosent av disse ga nemlig frifinnelse på de etterfølgende blodprøvene, ifølge tall NRK hadde fått tilgang til.

I dag ble prosent-tallet enda litt høyere, etter at blodprøvene ga ham rett.

Og med rett følger også et hav av muligheter for mannen vi elsker å hate og hater å elske. Og tidvis bare elsker.

Selv om omfanget av hans forbrytelser såvel i bil som i befatning etter all sannsynlighet kvalifiserer ham til ubetinget fengsel, vil veien tilbake til offentlig rehabilitering etter dette være mye kortere.

En mann med muligheter

Petter Northug ér og kommer alltid til å være en offentlig person i vårt land. Enten han vil det eller ei. Alt vi har sett av han til nå tilsier at han vil.

Hans nye liv etter endt skikarriere har vært bygget rundt hans person, i form av hans navn og spesielle egenskaper.

Som ekspertkommentator og programleder på tv og som forretningsmann for briller med Northug-navnet som fremste salgsargument. Brillene skulle følges av en kleskolleksjon nå i høst. Det gjenstår å se om den nå utsettes eller ikke. For dagen i dag er en mulighetens dag for Petter Northug.

Petter Northugs bil

BILEN: Det var i denne bilen Northug ble målt til 168 km/t i 110-sonen.

Foto: Fredrik Hagen

Forenklet sagt:

Ingen vil ha en som villmannskjører på vei fra skiskole for barn i fersk kokainrus.

Alle vil tilgi en råkjører, særlig en som har vært åpen om sine rusproblemer.

Det tyngste gjenstår

Noen spørsmål gjenstår likevel. Som hvor de 40 000 kronene han hadde i bilen egentlig kom fra. Forklaringen Northug ga på pressekonferansen, om at dette var penger han hadde vekslet inn etter en ferietur til Spania, fremsto i beste fall som diskutabel.

Vi vet heller ikke om det var dette funnet som foranlediget politiets ransakelse av leiligheten hans. Uansett opprinnelse vil det ikke ha avgjørende betydning for omfanget av straffen han blir idømt.

Petter Northug på Trysil sommerskiskole 13. august 2020, samme dag som han blir tatt for råkjøring.
Foto: Sigurd Salberg Pedersen

SKISKOLE: Petter Northug var instruktør på en skiskole i Trysil i timene før han ble stoppet av politiet i svært høy hastighet.

Foto: Sigurd Salberg Pedersen

Og så gjenstår den kampen som sannsynligvis er tyngst.

Den å få sin egen skjebne inn på et annet spor.

Alle tilgir en rusmisbruker. Men ikke alle vil forholde seg til ham før han har vist at han kan gjøre noe med realitetene, slik de til nå har vært.

Tung festing og sosial kredibilitet i kretser ikke alle beveger seg er ting som kan tiltrekke og fascinere mang en gutt, uansett alder.

Men på sikt er Northug nødt til å bevege seg videre.

Og dette krever sin mann, en mann som kan dette med å legge alle de nødvendige kreftene i det, når han vil virkelig vil vinne.

Og nå virkelig trenger det.

For så «lætt» er dette heller ikke, Petter Northug.

Sportsnyheter

NRKs eksperter måpte etter superserie: – Så vidt kamera henger med!

Johannes Thingnes Bø sto for dagens største prestasjon da Norge vant stafetten på imponerende vis.

Siste nytt

  • Trippel norsk i IBU-cupen

    Johan-Olav Botn gikk raskt og bommet kun én gang i seieren på normaldistansen i sesongens første IBU-cuprenn. Han vant foran to landsmenn.

    Etter tre perfekte skyteserier tålte Botn fint ett tilleggsminutt på den siste. Han slo toer Mats Øverby med 1.15,5 minutter i finske Kontiolahti.

    Martin Nevland var bak med 1.33,1 og la seg inn på den siste pallplassen. Alle tre traff på 19 av 20 skudd på 20-kilometeren.

    Norge hadde fire mann blant de fem beste. Philipp Horn fra Tyskland kom seg foran Vetle Paulsen, som pådro seg to tilleggsminutter etter bom på andre skyting.

    Filip Fjeld Andersen ble nummer ti (tre bom), mens Martin Uldal havnet på 16.-plass (fem).

    IBU-cupen fortsetter med sprintrenn i Finland lørdag. Dagen etter står blandet stafett og parstafett på programmet.

    Johan-Olav Smørdal Botn
    Foto: NTB
  • Grosso fikk sparken i Lyon

    Fabio Grosso må betale prisen for Lyons fæle sesongstart i Ligue 1. Den italienske VM-vinneren mistet trenerjobben.

    Lyon opplyser på sine nettsider at Grosso erstattes av Pierre Sage etter bare tre måneder i jobben. Italieneren ble ansatt i september, men laget har slitt stort og ligger sist med sju poeng etter tolv kamper.

    De har vunnet bare én kamp under mannen som vant VM med hjemlandet i 2006. Grosso kom til Lyon fra Frosinone. Tidligere har han vært trener i Sion, Brescia, Hellas Verona og Bari. Han startet trenerkarrieren i ungdomsavdelingen til Juventus.

    Pierre Sage har hatt treneransvar i Lyons akademi før han nå blir midlertidig A-lagstrener. (NTB)

     Fabio Grosso
    Foto: AP
  • Lagvenninnene støtter Lundbys valg

    Maren Lundby står over verdenscupåpningen i hopp på Lillehammer denne helgen.

    Hoppstjernen fortalte til NRK onsdag at hun velger å prioritere trening:

    – Jeg har valgt å prioritere fysisk trening som løping og skiturer, for å komme i den matchvekten jeg vet jeg trenger, sa Lundby.

    Nå gir lagvenninnene Silje Opseth og Thea Minyan Bjørseth henne sin fulle støtte.

    – At hun velger å fokusere på trening, synes jeg det egentlig står stor respekt av. Det viser hva slags konkurransemenneske hun er. Hun ønsker å prestere på topp. For å gjøre det, velger hun å legge ned den jobben som trengs, før hun går ut og konkurrerer, sier Bjørseth til NRK.

    – Det er tøft av henne å ta det valget. Jeg vet at hun er i en krevende situasjon. Jeg kan ikke gjøre noe annet enn å heie på Maren, forteller Opseth til NRK.

    De er enige om at Lundby er en viktig rollemodell på laget.

    – Jeg tror først og fremst Maren er en sinnssykt viktig brikke på laget fordi hun hele tiden har et ekstremt stort pågangsmot, mener Opseth.

    – Hun har alltid vært en slags frontfigur. Det å se arbeidet hun gjør gir meg inspirasjon. Å se at hardt arbeid lønner seg, legger Bjørseth til.

    Fredag kveld er det kvalifiseringer på Lillehammer. Du kan se mennene hoppe i liten bakke klokka 17.00 på NRK1 fredag, mens kvinnene setter fart ned den store bakken klokka 20.00 på NRK2.

    Ski-VM 2023: Hopp, stor bakke for kvinner
    Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal