NRK Meny
Normal

Ville rope ut hintet som kunne endret sjakkhistorien

SOTSJI/OSLO (NRK) Et rop – eller kanskje bare et velformulert kremt – fra salen kunne snudd VM-kampen i sjakk på hodet lørdag. Det tror i alle fall den beste sjakkspilleren som satt og så Magnus Carlsens tabbetrekk.

Sergey Karjakin

Sergej Karjakin så umiddelbart tabbetrekket til Magnus Carlsen.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Glassvegg

Under VM-kampen i 2013 satt sjakkspillerne bak en beskyttende glassvegg. En slik skillevegg er det ikke i årets VM-kamp.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Da Magnus gjorde tabbetrekket Konge d2, satt jeg i spillesalen. Jeg ville rope Springer e5! skriver Sergej Karjakin på Twitter.

Verdens for tiden åttende beste sjakkspiller følger spent med på sjakk-VM. I likhet med de fleste andre med god innsikt i sjakk, innså han umiddelbart at Magnus Carlsens 26. trekk i lørdagens VM-kamp var en gedigen tabbe.

Den norske verdensmesteren flyttet kongen til d2, noe som umiddelbart ble omtalt som et av VM-historiens største tabbetrekk.

Ble aldri oppdaget

Det ga nemlig Vishy Anand en oppsiktsvekkende enkel mulighet til å få et kjempeovertak i kampen.

Trekket Se5 – altså springeren til feltet e5 – vill endret kampbildet fullstendig, slik det er vist i videoanalysen fra Torstein Bae.

Torstein Bae mener Carlsens tabbe i det 26. trekket kan være en av VMs største tabber. Se analysen av denne tabben og det påfølgende som første til at Anand tapte.

Indiske Anand brukte 64 sekunder på å tenke ut sitt neste trekk. Men Anand la ikke merke til Carlsens tabbe, og gjorde et helt annet trekk.

Ventetiden var smått absurd for Karjakin, i alle fall da han innså at Anand ikke så muligheten han hadde fått servert.

– Jeg kunne vel endret sjakkhistorien, skriver den russiske stormesteren med et smiletegn om hva som hadde skjedd om han hadde ropt ut «springer e5» i spillsalen.

Å rope ut trekkforslag til spillerne ville naturlig nok vært fullstendig upassende, men illustrerer samtidig en stor forskjell fra fjorårets VM-kamper.

Uten glassvegg

I VM-byen Sotsji er det ikke noen glassvegg mellom spillerne og publikum. Dermed kan spillerne høre og se alt som foregår blant tilskuerne.

Carlsen har flere ganger snudd seg og glodd morskt på fotografer eller tilskuere som har laget relativt små lyder.

De siste dagene har flere skoleklasser sittet i salen. Både barn og voksne lager rett som det er lyder, for eksempel hosting og kremting. Hvem som helst kunne laget en lyd og tatt Anand ut av de avanserte kalkuleringene som gjorde at han ikke tenkte på å se etter enkle løsninger.

PS: Søndag er det hviledag i sjakk-VM. Neste kamp er mandag.

NRKs reporter møter Magnus Carlsen rett etter seieren i det sjette parti.

Magnus Carlsen etter å ha vunnet det sjette partiet i VM-kampen.

Siste nytt

 • Karamoko klar for FKH

  22 år gamle Benjamin Karamoko har signert for Haugesund.

  Karamoko er midtstopper, og kommer fra franske St. Etienne. Han har signert treårskontrakt med klubben.

  Sportssjef Jostein Grindhaug, Benjamin Kantie Karamoko og agent Traore Aboubakar
  Foto: FKH
 • Moan blir med på verdenscupfinalen

  Kombinertløper Magnus Moan avsluttet egentlig sesongen etter rennene i Granåsen sist uke. Nå har han gjort helomvending. Veteranen ønsker å bidra til at Norge kan vinne nasjonscupen. Norge ligger 40 poeng bak Tyskland før helgens finale i Tyskland.

  Magnus Moan
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Norges tropp mot Nord-Irland

  10. april spiller fotballkvinnene EM-kvalifiseringskamp borte mot Nord-Irland. Her er troppen:

  Ingrid Hjelmseth, Cecilie Fiskerstrand, Ingrid Moe Wold, Maria Thorisdottir, Kristine Leine, Ingrid Ryland, Ina Gausdal, Elise Thorsnes, Maren Mjelde, Vilde Bøe Risa, Ingvild Isaksen, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Guro Reiten, Emilie Haavi, Lisa-Marie Karlseng Utland, Kristine Minde, Caroline Graham Hansen, Isabell Herlovsen.

  Fotball damer
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal