Ville rope ut hintet som kunne endret sjakkhistorien

SOTSJI/OSLO (NRK) Et rop – eller kanskje bare et velformulert kremt – fra salen kunne snudd VM-kampen i sjakk på hodet lørdag. Det tror i alle fall den beste sjakkspilleren som satt og så Magnus Carlsens tabbetrekk.

Sergey Karjakin

Sergej Karjakin så umiddelbart tabbetrekket til Magnus Carlsen.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Glassvegg

Under VM-kampen i 2013 satt sjakkspillerne bak en beskyttende glassvegg. En slik skillevegg er det ikke i årets VM-kamp.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Da Magnus gjorde tabbetrekket Konge d2, satt jeg i spillesalen. Jeg ville rope Springer e5! skriver Sergej Karjakin på Twitter.

Verdens for tiden åttende beste sjakkspiller følger spent med på sjakk-VM. I likhet med de fleste andre med god innsikt i sjakk, innså han umiddelbart at Magnus Carlsens 26. trekk i lørdagens VM-kamp var en gedigen tabbe.

Den norske verdensmesteren flyttet kongen til d2, noe som umiddelbart ble omtalt som et av VM-historiens største tabbetrekk.

Ble aldri oppdaget

Det ga nemlig Vishy Anand en oppsiktsvekkende enkel mulighet til å få et kjempeovertak i kampen.

Trekket Se5 – altså springeren til feltet e5 – vill endret kampbildet fullstendig, slik det er vist i videoanalysen fra Torstein Bae.

Torstein Bae mener Carlsens tabbe i det 26. trekket kan være en av VMs største tabber. Se analysen av denne tabben og det påfølgende som første til at Anand tapte.

Indiske Anand brukte 64 sekunder på å tenke ut sitt neste trekk. Men Anand la ikke merke til Carlsens tabbe, og gjorde et helt annet trekk.

Ventetiden var smått absurd for Karjakin, i alle fall da han innså at Anand ikke så muligheten han hadde fått servert.

– Jeg kunne vel endret sjakkhistorien, skriver den russiske stormesteren med et smiletegn om hva som hadde skjedd om han hadde ropt ut «springer e5» i spillsalen.

Å rope ut trekkforslag til spillerne ville naturlig nok vært fullstendig upassende, men illustrerer samtidig en stor forskjell fra fjorårets VM-kamper.

Uten glassvegg

I VM-byen Sotsji er det ikke noen glassvegg mellom spillerne og publikum. Dermed kan spillerne høre og se alt som foregår blant tilskuerne.

Carlsen har flere ganger snudd seg og glodd morskt på fotografer eller tilskuere som har laget relativt små lyder.

De siste dagene har flere skoleklasser sittet i salen. Både barn og voksne lager rett som det er lyder, for eksempel hosting og kremting. Hvem som helst kunne laget en lyd og tatt Anand ut av de avanserte kalkuleringene som gjorde at han ikke tenkte på å se etter enkle løsninger.

PS: Søndag er det hviledag i sjakk-VM. Neste kamp er mandag.

NRKs reporter møter Magnus Carlsen rett etter seieren i det sjette parti.

Magnus Carlsen etter å ha vunnet det sjette partiet i VM-kampen.

Siste nytt

 • Koss gir seg som visepresident

  Johann Olav Koss trekker seg som visepresident i Norges Idrettsforbund. Det skriver Dagbladet.

  Årsaken skal være at han vil prioritere mer tid til familien.

  – Det har vært mange hyggelige henvendelser etter Mesternes Mester, og kona mi og jeg har mange jern i ilden nå, i tillegg til våre fire barn, som jeg vil prioritere så mye som mulig. Jeg har vurdert å trekke meg til side lenge, sier han til avisa.

  Grethe Fossli, leder i valgkomiteen, forstår valget.

  – Det er ikke lenge siden han kom til Norge. Han har mye å gjøre med Right To Play og fire unger. Nå har han ikke tid til dette vervet lenger, sier Fossli.

  Koss ble innstilt som visepresident i en toårsperiode i mai 2019.

  Mesternes mester 2021 - Johann Olav Koss
  Foto: Sondre Transeth / Rubicon TV/NRK
 • Møtte til kamp uten motstander

  Lazio gikk på banen til tirsdagens Serie A-kamp mot Torino selv om alle visste at motstanderen satt isolert i hjembyen etter koronasmitte. Den italienske ligaen nektet å utsette kampen selv om Torinos karanteneperiode ville utløpe først ved midnatt.

  Lazio offentliggjorde laget på sosiale medier, og spillerne inntok banen for oppvarming og kampforberedelser som om kampen skulle spilles. Noen tok selfier, andre slappet av på benken, inntil det var 45 minutter etter fastsatt kamptid og alle kunne gå hjem.

  – Man forsvarer ikke ligaens integritet ved å lukke øynene for virkeligheten. Vi kan ikke forlate Torino, det er åpenbart for alle. Om man legger sammen to og to så bør man ikke plundre veldig med å komme til fire, sa Torino-president Urbano Cairo sarkastisk.

  Lazio før kamp mot isolerte Torino.
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • Tapte stort i Paris

  Elverum yppet seg i starten, men ble etter hvert fullstendig overkjørt av Paris Saint-Germain og tapte 29-44 i tirsdagens mesterligakamp i håndball.

  Egentlig skulle kampen ha vært spilt i Elverum, men norske koronaregler gjorde at den ble avviklet i PSGs hjemmearena. Etter at «hjemmelaget» fra Norge tok føringen 3-1, ble det ganske raskt klart at seieren skulle gå i fransk favør.

  Kantspilleren Dylan Nahi scoret åtte mål og bidro sterkt i 15-målseieren. Toppscorer for Elverum var Endre Langaas med fem mål.

  Kampen var uten særlig stor betydning for utfallet av gruppespillet i mesterligaen. Elverum ender uansett sist i gruppe A, mens PSG tar 2.- eller 3.-plassen. Det betyr at Elverum møter ubeseirede Barcelona fra gruppe B i åttedelsfinalen. PSG møter Kiel, Nantes eller Celje.

  Endre Langaas
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal