NRK Meny
Normal

– Det er ganske fantastisk elendig og trist

– Det er ganske fantastisk elendig, og det er trist at to av Norges beste friidrettsutøvere ikke har trent sammen noen gang tidligere, sier den gamle løperdronningen Ingrid Kristiansen.

Ingrid Kristiansen

- Situasjonen var den samme i 1980, sier Ingrid Kristiansen om den manglende dele-kulturen i friidrettsforbundet. Selv er den tidligere løperdronningen knapt blitt spurt om sine erfaringer

Foto: Laurvik, Henrik / NTB scanpix

Kristiansen er kritisk til at friidrettsforbundet ikke har rutiner og kultur for at de beste skal dele erfaringene med hverandre og de øvrige utøverne.

Hun var flere ganger i kontakt med friidrettsforbundet for å tilby å dele sine erfaringer og sin kunnskap. Men hun fikk ingen positiv respons.

– Da får jeg heller mosjonere

– Det virket ikke som de syntes jeg har noe å bidra med. Da tenkte jeg at jeg heller får mosjonere folk slik jeg gjør her, sier Ingrid Kristiansen til NRK mens hun leder en treningsgruppe.

Jeg vet ikke hvorfor. Kanskje jeg er for direkte eller kanskje noen ikke liker meg, sier den tidligere verdensrekordholderen på 5000 og 10.000 meter.

Bakgrunnen er Øystein Syltas forskningsresultater som viser at det er store kulturforskjeller mellom friidrett og langrenn når det gjelder å dele kunnskap med andre . Mens langrennssporten har et godt utviklet system for å få de beste til å lære av hverandre, er slikt mangelvare innen friidrett.

– Bare tre prosent av min suksess skyldes friidrettsforbundet, sier 1500-meterløperen Henrik Ingebrigtsen – én av Norges få internasjonale stjerner.

– Det var slik i 1980 også

Ingrid Kristiansen kjenner godt til kulturforskjellene mellom langrenn og friidrett. Hun har nemlig også vært i norgestoppen i langrenn med åtte NM-titler i stafett og deltakelse i VM i 1978.

– Jeg var på langrennslandslaget frem til jeg var 24 år (i 1980), og de hadde den filosofien da også. Jeg ble veldig overrasket da jeg gikk over til friidrett. Jeg syntes liksom alle satt med hver sin kompetanse og ikke var interessert i å gi hverandre råd. Det har tydeligvis blitt sittende i veggene, sier Kristiansen til NRK.

Nå skal Henrik Ingebrigtsen trene samme med 5000-meterløper Sindre Buraas. Kristiansen er svært forundret over at det ikke har skjedd for lenge siden.

– Hvilke fordeler gir det å trene sammen med et lag?

– Det gir mange fordeler. Du lærer både av dem som er dårligere og bedre enn deg når du er god. Man har forskjellig kompetanse, og det er fordel for alle, også trenere, om man trener sammen.

– Vi må prøve å få norsk langdistanse og friidrett til å bli så god som mulig. Da må vi samarbeide, sier den tidligere langdistansedronningen.

Siste nytt

 • Tok sin første seier

  Vålerenga tok sine første poeng i årets Toppserie da de slo Avaldsnes 3-0 borte. Marte Berget, Victoria Ludvigsen og Isabell Herlovsen scoret. – Det er ikke kult å være spiss og ha måltørke, så at det kommer i dag, betyr mye, sier Herlovsen til NRK.

  Fotball: Toppserien VIF-LSK (0-5)
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sterk sluttspurt i Arsenal-seier

  I det som var Arsenals første kamp etter at manager Arsène Wenger tidligere denne uken annonserte sin avgang ved sesongslutt ble det seier 4–1 over West Ham.

  Seieren satt imidlertid langt inne, men tre mål i de siste ti minuttene ga Arsenal-jubel.

  SOCCER-ENGLAND-ARS-WHU/
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters
 • Målløst for Hegerberg i semifinalen

  Ada Hegerberg hadde flere muligheter, men hverken Lyon eller Manchester City maktet å score i den første mesterligasemifinalen søndag.

  Kampen endte 0-0, og det er helt åpent før returoppgjøret i Frankrike neste helg.

   Ada Hegerberg
  Foto: Josep Lago / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Avaldsnes - Vålerenga
Sportssøndag: Toppserien, Avaldsnes - Vålerenga
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien: Vålerenga - Molde
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias