NRK Meny
Normal

– Det er ganske fantastisk elendig og trist

– Det er ganske fantastisk elendig, og det er trist at to av Norges beste friidrettsutøvere ikke har trent sammen noen gang tidligere, sier den gamle løperdronningen Ingrid Kristiansen.

Ingrid Kristiansen

- Situasjonen var den samme i 1980, sier Ingrid Kristiansen om den manglende dele-kulturen i friidrettsforbundet. Selv er den tidligere løperdronningen knapt blitt spurt om sine erfaringer

Foto: Laurvik, Henrik / NTB scanpix

Kristiansen er kritisk til at friidrettsforbundet ikke har rutiner og kultur for at de beste skal dele erfaringene med hverandre og de øvrige utøverne.

Hun var flere ganger i kontakt med friidrettsforbundet for å tilby å dele sine erfaringer og sin kunnskap. Men hun fikk ingen positiv respons.

– Da får jeg heller mosjonere

– Det virket ikke som de syntes jeg har noe å bidra med. Da tenkte jeg at jeg heller får mosjonere folk slik jeg gjør her, sier Ingrid Kristiansen til NRK mens hun leder en treningsgruppe.

Jeg vet ikke hvorfor. Kanskje jeg er for direkte eller kanskje noen ikke liker meg, sier den tidligere verdensrekordholderen på 5000 og 10.000 meter.

Bakgrunnen er Øystein Syltas forskningsresultater som viser at det er store kulturforskjeller mellom friidrett og langrenn når det gjelder å dele kunnskap med andre . Mens langrennssporten har et godt utviklet system for å få de beste til å lære av hverandre, er slikt mangelvare innen friidrett.

– Bare tre prosent av min suksess skyldes friidrettsforbundet, sier 1500-meterløperen Henrik Ingebrigtsen – én av Norges få internasjonale stjerner.

– Det var slik i 1980 også

Ingrid Kristiansen kjenner godt til kulturforskjellene mellom langrenn og friidrett. Hun har nemlig også vært i norgestoppen i langrenn med åtte NM-titler i stafett og deltakelse i VM i 1978.

– Jeg var på langrennslandslaget frem til jeg var 24 år (i 1980), og de hadde den filosofien da også. Jeg ble veldig overrasket da jeg gikk over til friidrett. Jeg syntes liksom alle satt med hver sin kompetanse og ikke var interessert i å gi hverandre råd. Det har tydeligvis blitt sittende i veggene, sier Kristiansen til NRK.

Nå skal Henrik Ingebrigtsen trene samme med 5000-meterløper Sindre Buraas. Kristiansen er svært forundret over at det ikke har skjedd for lenge siden.

– Hvilke fordeler gir det å trene sammen med et lag?

– Det gir mange fordeler. Du lærer både av dem som er dårligere og bedre enn deg når du er god. Man har forskjellig kompetanse, og det er fordel for alle, også trenere, om man trener sammen.

– Vi må prøve å få norsk langdistanse og friidrett til å bli så god som mulig. Da må vi samarbeide, sier den tidligere langdistansedronningen.

Siste nytt

 • Fire nye utøvere OL-utestengt

  IOC har utestengt ytterligere fire russiske utøvere fra OL på livstid. Den russiske vinneren i skeleton, Alexander Tretjakov, mister også sitt gull fra Sotsji. De tre andre er også skeletonutøvere, Jelena Nikitina, Maria Orlova og Olga Potylitsina.

  OLYMPICS-SKELETON/ Russia's Alexander Tretiakov poses with his national flag after winning the men's skeleton event at the 2014 Sochi Winter Olympics
  Foto: MURAD SEZER / Reuters
 • Svindal starter i Lake Louise

  11 menn og åtte kvinner er tatt ut på alpinlaget som kjører verdenscup i Canada og USA førstkommende helg. I Lake Louise er både Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted tilbake etter skade.

  Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde feirer trippelseieren i Val Gardena
  Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
 • "Lord Bendtner" fekk stemma

  Biletet av denne stemmesetelen går Danmark rundt:

  Jonas Pedersen fann ingen namn han likte på nokon av listene ved lokalvalet. Så han tok pennen i eigne he nder og gav si stemme til Rosenborgs "Lord Bendtner".

  – Hans fanesaker ville ha blitt fotballtrening for alle, og eit eige målakademi, seier Pedersen til Ekstrabladet.

  Laster Instagram-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
RBKs pressekonferanse før kampen mot Real Sociedad