Hopp til innhold

Tårevåt Haaland etter Mesterligatriumfen: – Dette har vært min største drøm

Pep Guardiola har kjempet og kjempet for å vinne Mesterligaen med Manchester City. I fjor hentet han Erling Braut Haaland for å ta troféet med hjem. Lørdag gikk drømmen i oppfyllelse.

Haaland Guardiola

ETTERLENGTET: Pep Guardiola og Manchester City vant Mesterligaen.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

– Det er helt fantastisk. Det er helt nydelig, mann!, sier Haaland med et stort smil om munnen til NRK etter Mesterligatroféet var sikret.

– Det er helt vanvittig. En gutt fra Bryne som vinner trippelen. Det er ikke så dårlig det, i første sesong i Premier League, sier han til TV 2.

Nordmannen spilte hele kampen for Manchester City, og innrømmer at han følte på presset.

– Det er klart at det er mye press. Det er derfor det smaker enda bedre når jeg klarer å få det gjort slik. Jeg er stolt over meg selv og alle involverte, sier Haaland til NRK og legger til:

– Du vet hvorfor jeg ble kjøpt til City. Det var for å ta Mesterligaen hjem. Det er det jeg gjorde nå. Det er egentlig ikke noe mer å si.

Erling Braut Haaland. Mesterligaen

GLEDESTÅRER: En rørt og lettet nordmann etter Mesterligatittelen var i boks.

Foto: AP

Til CBS sier han at det føltes som 100 kilo ble løftet av skuldre hans.

– Jeg var kjempenervøs og kjente det i magen i dag, forteller Haaland.

– Det har vært kjempetøft mentalt de siste ukene. Å vite at jeg kan gjøre det, og å klare å gjøre det nå, er en stor lettelse.

Etter kampslutt tok følelsene overhånd:

– Jeg gråt mye. Jeg kan ikke huske å ha grått så mye i hele mitt liv.

– Å putte Norge på kartet enda mer er fantastisk. Det er en stund siden noen har vunnet «The treble». Så det var på tide at noen gjorde det igjen, ler jærbuen.

Haaland

– Min største drøm

Da Haaland fikk se bilder fra folkeoppmøtet i Bryne, ble han rørt.

– Det er veldig spesielt. I hjembyen min er det ikke mange mennesker, men å se at folk bryr seg så mye, setter jeg stor pris på, sier 22-åringen til CBS.

Haaland kikker etter kjente fjes og sier:

– Bestemoren min er også i folkemengden der med drakta mi på. Så jeg ser fram imot å se flere videoer og bilder fra samlinga.

Haaland

POKAL: Haaland fikk et norsk flagg mens han gikk rundt med trofeet.

Foto: Francisco Seco / AP

Jærbuen reflekterer over hvor langt han har kommet:

– Det er uvirkelig. Dette viser at alt er mulig, uansett hvor du kommer fra. Fra en småby i Norge og ha muligheten til å være på verdens største scene og vinne de største troféene, er også en motivasjon for meg.

– Jeg har alltid drømt om å vinne Mesterligaen. Selvfølgelig Premier League også, men Mesterligaen har alltid vært spesielt. Dette har vært min største drøm, og nå har jeg gjort det!

Fikk melding av Sir Alex

Følelsesladd ble det også for Pep Guardiola som har ledet Manchester City siden 2016 og håvet inn titler i engelsk fotball. Men i Mesterligaen har det bare vært nesten i en årrekke. Helt frem til de slo Inter 1–0 lørdag kveld.

– Dette forbaska trofeet er så vanskelig å vinne, sier Guardiola til BT Sport etter kampen, og fortsetter:

– Du må ha flaks. Denne konkurransen er slik. Denne konkurransen er et myntkast. Men jeg tror det sto skrevet i stjernene, at denne sesongen tilhørte oss.

– I dag er det ikke viktig måten vi gjorde det på, men at vi klarte det, sier Guardiola

city feirer the treble

ENDELIG: En lettet Guardiola feirer etter seieren.

Foto: AFP

På pressekonferansen etter kampen berømmet Guardiola klubbledelsen for at de har tålmodighet med ham, til tross for at mesterligatrofeet har uteblitt frem til nå. Spanjolen fulgte opp med å spørre retorisk hvor mange prosjekter som har blitt ødelagt på grunn av utålmodige klubbledere.

Nå kan istedenfor Guardiola og Manchester City feire engelsk fotballhistorie. De er sammen med Manchester United den eneste klubben som har vunnet trippelen, Premier League, FA-cupen og Mesterligaen i samme sesong.

Manchester United gjorde det samme i 1998/99-sesongen, ledet av Sir Alex Ferguson.

– Du må vinne i Europa for å bli ansett som et virkelig bra lag. Noen ganger trenger du denne typen flaks, som vi ikke har hatt tidligere. I dag hadde vi det, sier han, og fortsetter:

– Nå er det tid for å feire. Det er en ære for meg å være i samme selskap som Sir Alex. Jeg fikk en melding fra ham i dag (lørdag) tidlig, som rørte meg. Det er fint å være i samme selskap som ham, oppsummerer Guardiola.

Første siden Riise

Det meste handlet om Erling Braut Haaland og Kevin De Bruyne i forkant av kampen, men de to stjernene ble aldri sentrale i lørdagens finale i Mesterligaen.

Haaland måtte nøye seg med en sjanse i første omgang, mens De Bruyne gikk av med skade etter 35 minutter.

Da var det istedenfor Rodri som ble den store helten for Manchester City. Spanjolen har i flere år vært en nøkkelspiller i laget til Pep Guardiola og bredsidet kontant inn kampens eneste mål halvveis i andre omgang.

Rodri

– Vi har skrevet historie. Men tingen er at vi ønsker mer. Vi har ytterligere ambisjoner. Dette er en drøm, sier Rodri til BT Sport etter kampen.

– Finaler er som dette. Du kan ikke alltid forvente å spille bra. Det er mye følelser og nerver, sier han videre.

– Kampplanen vår var god. Vi gjorde tingene vi måtte gjøre, men til slutt så trenger du litt flaks for å få et mål. Jeg er veldig stolt av laget, sier Inters Denzel Dumfries til NRK.

Erling Braut Haaland jublet vilt etter Rodris scoring og til slutt kunne også han og resten av lagkameratene juble for seier i Mesterligaen.

Haaland er med det første norske mann som vinner Mesterligaen siden John Arne Riise i 2005.

Det er første gang i klubbens historie at Manchester City vinner den gjeveste europeiske klubbturneringen.

Champions League Final - Manchester City v Inter Milan

AVGJØRELSEN: Haaland jubler sammen med Rodri etter kampens eneste mål.

Haaland Rodri

JUBEL: Haaland på vei sammen med Rodri for å feire etter scoringen.

Haaland Gündogan

KAPTEIN: Haaland sammen med City-kaptein Ilkay Gündogan.

Tidligere var seieren i cupvinnercupen i 1970 klubbens eneste europeiske tittel.

Med det har også City fullbyrdet en utrolig trippel, med seier i Premier League, FA-cupen og Mesterligaen.

Erling Braut Haaland

TRIPPEL: City-spillerne kunne juble etter å ha sikret seg trippelen.

Foto: OZAN KOSE / AFP

– Alle forventer at City skal klare det og så klarer de det. Det er veldig sterkt. Vi må bare gratulere med store bokstaver. Det er fryktelig sterkt å hale i land den tredje her, sier NRKs ekspertkommentator Bengt Eriksen etter kampen.

Det er en trippel Haaland har vært svært delaktig i, med 52 mål på 53 kamper. Nordmannen ble toppscorer i både Premier League og Mesterligaen denne sesongen.

– Han er toppscorer i Mesterligaen, er 22 år og har vunnet trippelen. Det er lenge siden noen nordmenn har gjort det. Det er kjempestort, sier Eriksen.

– Det er jo tidenes beste debutsesong av en spiller som har kommet til England. Det er det ingen tvil om, sier TV 2s fotballekspert Simen Stamsø Møller.

Haaland

TOPPSCORER: Erling Braut Haaland scoret tolv mål i Mesterligaen denne sesongen.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Haaland selv har vært tydelig på at Mesterligaen har vært en stor drøm for både ham og laget.

Lørdag kveld skjedde også det, og Haaland ristet på hodet da han gikk forbi det ikoniske trofeet, før City-kaptein Ilkay Gündogan fikk løfte trofeet til øredøvende jubel fra City-fansen i Istanbul – til tonene av «We are the champions».

Tidligere City-spiller: – Jeg er sjokkert

Selv om City var store favoritter før kampen, var det jevnt og sjansefattig innledningsvis. Inter både forsvarte seg bra og jaktet på gode kontringsmuligheter.

Samtidig slet City med å spille seg inn i gode posisjoner.

Det fikk den tidligere Manchester City-spilleren Daniel Sturridge, som har 26 landskamper for England, til å ta til Twitter.

– Jeg tror det kommer en formasjonsendring fra Pep. Jeg tror ikke han liker det han ser fra et kontrollperspektiv. Haaland er også isolert. De må skape flere trekanter for å komme seg forbi presset. De ser litt endimensjonale ut for øyeblikket. Jeg er sjokkert, skrev Sturridge halvveis ut i første omgang.

Etter 26 minutter fikk imidlertid Kevin De Bruyne ballen frem til Haaland. Nordmannen fikk på glimrende vis ballen med seg inn i feltet, men skuddet fra skrått hold gikk rett i Inter-keeper André Onana.

– Der scorer Haaland ni av ti ganger, men ikke denne gangen. Onana er kald og står og redder skuddet fra Haaland. En kjempemulighet for jærbuen, sa NRKs ekspertkommentator Bengt Eriksen.

Haaland Onana

SKUDD: Haaland fikk denne muligheten i den første omgangen.

Haaland Onana Mesterligaen

BLOKK: Men Inter-keeper André Onana sørget for å stoppe ballen.

De Bruyne ut med skade

Like etter var det De Bruyne som kom seg til avslutning, men det var også noe av det siste han gjorde i kampen.

Belgieren måtte sette seg ned få minutter senere, tilsynelatende på grunn av en muskelskade. Etter at han forsøkte å spille videre i noen minutter, ble City-stjernen byttet ut etter 35 minutter.

– Det er veldig mye fint å si om Foden, men han fyller ikke skoene til De Bruyne, sa Eriksen.

De Bruyne og Haaland har vært et radarpar gjennom hele sesongen og belgieren har assistert elleve av Haalands mål.

Også i finalen i Mesterligaen for to år siden måtte han gå av med skade, da etter en times spill.

Haaland De Bruyne

SKADE: Kevin De Bruyne måtte ut i første omgang.

Foto: MURAD SEZER / Reuters

Inter sløste med sjansene

Fra 14 meter bredsidet Rodri elegant ballen i mål og sendte City-spillerne til himmels halvveis ut i den andre omgangen.

Inter var imidlertid farlige både før og etter Citys scoring og hadde spesielt to gigantiske muligheter etter Citys scoring. Ved begge tilfellene var innbytter Romelu Lukaku sterkt involvert, i sjanser som blant annet inneholdt et tverrliggertreff og bom fra inne i 5-meteren.

Turkey Soccer Champions League Final

NERVØS: City-manager Pep Guardiola måtte se at Inter presset på slutten.

Foto: Francisco Seco / AP

– Det er helt ufattelig at Inter ikke har scoret. Så er det Lukaku som ikke klarer å sette den i mål. Du får ikke en større mulighet i kveld, Romelu Lukaku. Den kommer du til å huske resten av ditt liv, sa TV 2s ekspertkommentator Jesper Mathisen.

Siste nytt

 • NFF legger press på regjeringen etter gummigranulat-forbud – advarer kommunene

  Fotballpresident Lise Klaveness vil med regjeringens hjelp ha på plass en kampplan etter gummigranulat-forbudet. Kommunene advares mot å forhaste seg med forbud.

  EU-kommisjonen vedtok denne uken de nye reglene som forbyr bruk av mikroplast i blant annet fotballbaner av kunstgress. Vedtaket kom etter at forbudet har vært på høring siden i vår. Verken EU-parlamentet eller EUs ministerråd kom med innvendinger.

  De nye retningslinjene vil tre i kraft om tre uker, men det legges opp til en overgangsperiode på åtte år for det som omhandler utfasing av gummigranulat. Det betyr at det ikke vil være mulig å kjøpe eller omsette gummigranulat etter 15. oktober 2031.

  – Vi støtter forbudet, men vil ikke klare det uten en nasjonal kampplan. Dette vil kreve en enorm omstilling i hele norsk fotball, og EU har varslet at regningen blir stor. NFF har vært tydelig på at denne regningen ikke kan sendes over til våre klubber, sier fotballpresident Lise Klaveness i en uttalelse.

  NFF peker på at samtaler med regjeringen om den etterlyste kampplanen allerede er igangsatt.

  – Vi opplever dialogen vi hittil har hatt med norske myndigheter som lovende. Vi har to store problemer. Det ene er at vi må kvitte oss med gummigranulat. Det andre er at vi ikke har alle alternativ på plass. Vi må samarbeide, og nå har vi begynt å utvikle en felles kampplan, sier Klaveness.

  Jobben på kort sikt er, ifølge NFF, å kartlegge kunstgress-situasjonen på landsbasis. Til dette arbeidet har regjeringen varslet at det vil komme fem millioner kroner over statsbudsjettet.

  På lang sikt er utfordringen at det må komme på markedet gode nok alternativer til gummigranulat som fyllmasse i kunstgressbaner. Det finnes ulike alternativer allerede nå, men resultatene av utprøvingen av disse har vært varierende.

  Derfor advarer nå Norges Fotballforbund norske kommuner mot å vedta forbud mot gummigranulat før overgangsperioden på åtte år er over.

  – En overgangsperiode på åtte år representerer, tror vi, at også EU anerkjenner at alternativene på markedet ennå ikke er fullgode, sier generalsekretær i NFF, Karl-Petter Løken.

  – Nå har vi fått åtte år på å fase ut gummigranulat. Da er det viktig at norske klubber får den nødvendige tiden det tar før markedet responderer med gode nok alternativer og at kommuner ikke innfører restriksjoner mot gummigranulat før testingen er skikkelig i gang, fortsetter han.

  Fotballtoppen mener det må tilrettelegges for at det på kort sikt kan «bygges og rehabiliteres» baner med gummigranulat for å opprettholde aktiviteten.

  (NTB)

  Gummigranulat
  Foto: Trond Teigen / NTB
 • Reuters: Russiske utøvere får delta i Paralympics i Paris etter at kongress sa nei til utelukkelse

  Russiske idrettsutøvere får delta i Paralympics i Paris neste år etter et vedtak på kongressen til Den internasjonale paralympiske komité fredag.

  Det er nyhbetsbyrået Reuters som melder om utfallet av avstemningen på kongressen i Bahrain.

  Medlemmene stemte rundt hvorvidt Russland skulle utelukkes fullstendig fra sommerlekene i Frankrike. Utfallet her ble at 74 stente mot, mens 65 stemte for utestengelse.

  13 avsto fra å avgi stemme.

 • Landslagssamlinger i ishockey reddet – spleiselag innbrakte millionbeløp

  Pengehjelp fra både sponsorer og Oilers-toppen Tore Christiansen bidrar til at deler av landslagsaktiviteten til Norges Ishockeyforbund fram til nyttår berges.

  Det opplyser hockeypresident Tage Pettersen til NTB. Tidligere i høst ble det kjent at forbundet måtte sette all landslagsaktivitet, med unntak av på U20-laget for menn, på pause ut året.

  Årsaken er store økonomiske vanskeligheter som følge av utfordringer med å innhente kommersielle midler. Nå ser plutselig situasjonen atskillig lysere ut.

  – Siden vi måtte gi den kjedelige beskjeden om at vi skulle pause alt, har vi hatt en ambisjon om å få med støttespillere for å kunne gjennomføre i hvert fall én samling for samtlige landslag i løpet av de internasjonale vinduene i november og desember, sier hockeypresident Tage Pettersen til NTB.

  Han bekrefter videre at en løsning for dette var klar torsdag. TV 2 har også omtalt saken.

  NBO presenterer sine nye, etiske retningslinjer
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste