Hopp til innhold

Vil fremme mistillitsforslag mot skistyret: – De må drive med ledelse, ikke gjemme seg

Det murrer ikke bare i hoppmiljøet i den pågående konflikten mellom Norges Skiforbund og Clas Brede Bråthen. Nå har den tatt en ny vending. Langrennskomiteen i Akershus vil ha et ekstraordinært ski-ting for å fremme mistillit mot det sittende styret.

Røste og Bråthen

I KONFLIKT: Skipresident Erik Røste og hoppsjef Clas Brede Bråthen.

Det forteller leder for langrennskomiteen i Akershus, Dag Helland-Hansen, til NRK søndag. Han ønsket at Skiforbundets håndtering av Clas Brede Bråthen-saken ble tema nå som grasrota i norsk langrenn er samlet for fagmøte i Oslo.

Han kalte saken og håndteringen for «elefanten i rommet» da han tok ordet fredag kveld.

– De klarer ikke å håndtere saken

– Det plager utøvere og klubber. Det påvirker tillitsmannskapet, rekrutteringen, villigheten til å jobbe dugnad fordi du ser hvor pengene kastes bort, sier Helland-Hansen innledningsvis, og tenker på de store advokatutgiftene en slik konflikt medfører.

Skogstad og Helland Hansen

DISKUTERER BRÅTHEN-SAKEN TIL UKEN: Leder av langrennskomiteen i Norges Skiforbund, Torbjørn Skogstad(venstre) og Dag Helland Hansen, leder for langrennskomiteen i Akershus, her sammen under et fagmøte for langrenn i Oslo søndag.

– De klarer ikke håndtere saken. Det er noe som burde vært ordnet på kammerset i tidligere tid. Når du ønsker oppsigelse av en person, da må du sikre deg grunnlaget for det. De kommer ikke ut av saken. Akershus, som en av de største eierne og medlemsmasse, sier nå at vi ønsker et ordentlig svar fra ledelsen. Det fungerer ikke sånn de holder på nå.

Ønsker å fremme mistillitsforslag

Akershus skikrets har fra før av sendt brev til Norges Skiforbund med refs. I tillegg ba de om svar rundt håndteringen, noe som er omtalt av VG. De mener saken bidrar til å svekke skisportens omdømme og bidrar til at frivillige og sponsorer trekker seg.

Z5VxBrXHfgY

ØVERST I SKI-NORGE: President Erik Røste, her avbildet i forbindelse med et møte i Clas Brede Bråthen-saken.

Foto: Ali Zare / NTB

Men Akershus' langrennskomité har i et møte denne uken gått enda lengre.

I et møtereferat fra 13. oktober står det at Helland-Hansen nå har mottatt henvendelser fra flere klubber som stiller seg kritiske til hvordan saken er håndtert av ledelsen i forbundet.

«...og som ønsker en ekstra ordinær generalforsamling. Det ble på langrennskomité-møtet diskutert om vi skal avvente reaksjoner/brev fra klubbene til kretsen eller om LK skal reise spørsmålet til styret i kretsen. Det ble enstemmig vedtatt at langrennskomiteen ønsker å fremme mistillitsforslag mot det sittende skistyret og ber Akershus skikrets behandle dette på neste styremøte».

– Må drive med ledelse og ikke gjemme seg

Helland-Hansen kommenterer dette slik overfor NRK:

– Det er sikkert noen i styret som har mer med dette å gjøre enn andre. Hvordan dette blir og hvordan vi gjør det, det er uskrevet og det kommer an på hvordan skiforbundets ledelse klarer å fortelle oss om saken på tirsdag, sier Helland Hansen og kommer med følgende oppfordring:

– De må komme på banen, drive med ledelse og ikke gjemme seg.

– Håper de venter

På plass under fagmøtet for langrenn i Oslo er Torbjørn Skogstad. Som leder for langrennskomiteen, eller norsk langrenns styre og øverste organ, er han også representant i skistyret.

Han sier følgende om den nye utviklingen i saken:

– Fordi det nå er berammet et informasjonsmøte om saken, så håper jeg at de venter til etter dette før de konkluderer.

– Lytter til vår egen organisasjon

Skipresident Erik Røste har fått forelagt både kritikk og blitt gjort kjent med at NRK omtaler det mulige mistillitsforslaget. Han skriver innledningsvis i en sms at saken er en stor belastning for hele organisasjonen.

«Og vi har stor forståelse for frustrasjonen i Ski-Norge. Det er ingen tvil om at den negative oppmerksomheten den får i media og sosiale medier, gjør tillitsvalgte urolige. Det viktigste nå er at saken så raskt det lar seg gjøre får en avklaring. Det ble som kjent gjennomført drøftingsmøte tidligere denne uka og dialogen fortsetter kommende uke», skriver han.

Han understreker videre at kretslederne er løpende orientert om det som skjer når det gjelder håndteringen av det han omtaler som en vanskelig personsak.

«Og kommende uke er det planlagt flere møter for å informere ski-Norge. Vårt fokus er å finne en løsning, men selvsagt lytter vi til de tilbakemeldingene vi får fra egen organisasjon», sier han.

– En mulig utvei

I tillegg til Akershus skikrets, har skepsisen til forbundets håndtering vært stor i Buskerud skikrets.

Gabriel Johannessen

Gabriel Johannessen, her avbildet under fagmøtet til langrenn på et hotell i Oslo.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Leder for langrennskomiteen i Buskerud og pappa til landslagsløper Pål Golberg, Gabriel Johannessen, mener det er mange kretser som nå kommer til å gå i seg selv og se på konsekvensene Bråthen-saken har hatt for ski-idretten.

– I en sånn sammenheng, når det er så mye støy i en organisasjon, så vil det jo ofte få konsekvenser for personer involvert i systemet. Det skjer hvis noen vil ha ekstraordinært skiting, og fremmer forslag på det. Det er en mulig utvei ut av dette her, sier han til NRK.

Han mener det enkelt og greit handler om en skikrets føler den sittende ledelsen har tillit eller ikke. Hva Johannessen selv mener, er han mer forsiktig å utbrodere om.

– Per nå har jeg ikke tatt noe klart standpunkt på det, men det blir diskutert i vår skikrets og andre skikretser, så vil de neste ukene gi svar på det, sier han.

– Synes det er en feil prioritering

Det ble aldri noen informasjon om håndteringen og valgene som er gjort i Bråthen-saken for de øverst tillitsvalgte i Langrenns-Norge.

Langrennskomité-leder Torbjørn Skogstad forteller at fagmøtet i stedet besluttet at det heller skal gå for «lukkede dører» på et digitalt møte kommende uke. Begrunnelsen er at det tok tid vekk fra det som allerede stod på agendaen.

I tillegg vil sentrale personer som har vært tettest på prosessen i håndteringen av Bråthen-saken være tilstede, argumenterer Skogstad.

– Jeg har skjønt at grunnen til at de ikke kan komme er at det er et idrettsting. Jeg synes kanskje det er en feil prioritering. Men vi aksepterer et digitalt møte. Jeg synes likevel vi kunne diskutert dette i et åpent forum. Av og til er det bedre, enn at det diskuteres i kriker og kroker, for der går ryktene, sier Helland-Hansen.

Siste nytt

  • Borterekken brutt for Manchester United

    Etter tre strake Premier League-seire ble seiersrekken brutt for Manchester United da de tapte borte mot Newcastle lørdag kveld.

    22 år gamle Anthony Gordon ble matchvinner etter at han sendte vertene i ledelsen ti minutter etter sidebytte.

    Manchester United-angriper Antony trodde han utlignet og reddet ett poeng på overtid, men ballen gikk via en offsideplassert Harry Maguire og målet ble korrekt annullert for offside.

    Manchester United jaktet sin femte strake borteseier, men Newcastle, som har vært ett av sesongens beste hjemmelag i Premier League, satte tidlig gjestene fra Manchester under et voldsomt press. Nærmest var Kieran Trippier da han kun var millimeter unna et drømmemål fem minutter før pause da han smalt et frispark i tverrliggeren og ned på linja.

    Med sesongens åttende seier klatrer Newcastle til en femteplass med 26 poeng, syv poeng bak ligaleder Arsenal.

    Etter 14 serierunder står Manchester United, som på kort varsel måtte bytte ut fly med busstransport til Newcastle lørdag formiddag etter værutfordringer, med 24 poeng og befinner seg på en syvendeplass.

    Bruno Fernandes
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • Hovland spilte med Tiger Woods og tok ham igjen

    Viktor Hovland gikk i ball med selveste Tiger Woods på 3. runde i World Challenge og var ett slag bedre enn ham på runden.

    Hovlands 70-runde gjorde at han tok igjen Woods så de er på delt 16.-plass blant de 20 deltakerne før den avsluttende runden søndag. Begge er på par totalt.

    Nordmannen kom til Bahamas i håp om å ta sin tredje strake seier i Tiger Woods' egen turnering, men sjansen var borte etter 73-runder både torsdag og fredag. Hovland var to slag over par og elleve bak lederduoen, men han fikk gå den tredje runden sammen med Woods.

    Den amerikanske legenden startet med bogey på de to første hullene, mens Hovland noterte birdie på 3. og 5. hull og var to under par. Woods ville ikke la seg herje med, og innen halvspilt runde hadde han senket fire birdieputter slik at han selv var to under par.

    Da Hovland måtte tåle bogey på 9. hull, var han plutselig bak Woods ikke bare i sammendraget, men også for dagen.

    Woods fikk bogey på 11. hull, og de var likt igjen. Begge greide birdie på 14. hull, men Hovlands birdie på det neste hullet ble utslagsgivende for miniduellen på lørdagens runde. Begge misset parputter på 18. hull og måtte tåle bogey der.

    (©NTB)

    Viktor Hovland
    Foto: Mads Thygesen / NRK
  • Topp ti etter sterk finaleomgang

    Thea Louise Stjernesund leverte en sterk andreomgang i canadiske Tremblant, og kjørte seg opp seks plasser i finaleomgangen til en niendeplass i lørdagens storslalåmrenn.

    Lagvenninnene Ragnhild Mowinckel og Kristin Lysdahl ble henholdsvis nummer 19 og 25. Mina Fürst Holtmann kjørte ut i første omgang.

    Italienske Federica Brignone vant, 19 hundredeler foran slovenske Petra Vlhova, mens amerikaske Mikalea Shiffrin ble nummer tre.

    Thea Louise Stjernesund ned Mount Tremblant i Canada.
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal