Hopp til innhold

Vil granske millionbruk på Kina-avtale: – Jeg syns det er spesielt

Norges idrettsforbund fikk 3,2 millioner fra spillemidlene for å koordinere den statlige idrettsavtalen mellom Norge og Kina. Nå skal tildelingene undersøkes av kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Vinter-OL i Beijing 2022:

AVTALE: Norge har siden 2017 hatt en avtale med Kina om å hjelpe kinesiske utøvere frem til OL i Beijing som begynner fredag.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Jeg syns det er spesielt at regjeringen presset idrettsforbundet mot sin vilje til å bruke spillemidler til en avtale med Kina. Norske spillemidler skal brukes til barn og unge i Norge til å fremme norsk idrett, sier Nils Bjørke (Sp).

Han sikter til flere millioner kroner som Norges idrettsforbund har fått for å koordinere et idrettssamarbeid med Kina. Pengene er hentet fra spillemidlene i perioden fra 2017.

Nå skal Senterpartiet og Arbeiderpartiet ta opp saken i kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget.

– Jeg mener spillemidlene skal brukes på idretten i Norge. Det er mange lokale idrettslag, mange som jobber dugnad som venter på midler for å realisere sitt arbeid til barn og unge. Og da er det feil å bruke de pengene på internasjonalt samarbeid, sier Bjørke.

Nils Bjørke

STILLER SPØRSMÅL: Hva var den tidligere statsrådens begrunnelse for å bevilge spillemidler til dette formålet i strid med idrettsstyrets ønske? er et av spørsmålene Nils Bjørke i senterpartiet stiller til tidligere kulturminister.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Nektet å lytte til idrettsstyret

I april 2017 skrev daværende ambassadør til Kina, på vegne av kulturdepartementet, under på idrettsavtalen mellom Norge og Kina. Da Norges idrettsforbund behandlet avtalen måneden etter, vedtok de samtidig at de ikke skulle bruke spillemidler på oppfølging av denne avtalen.

Likevel var spillemidler alt idretten fikk. Først 2,7 millioner kroner for 2017/2018. Deretter 675.000 for 2019 – penger NIF betalte tilbake i protest. For 2020 fikk NIF 500.000 kroner fra spillemidlene. Ifølge idrettspresident Berit Kjøll var den siste tildelingen etter at NIF hadde vært i dialog med Kulturdepartementet om annen finansiering.

Kjøll

PRESIDENT: Berit Kjøll i Norges idrettsforbund.

Foto: Terje Pedersen

– Jeg har vært tydelig på at vi ønsker disse midlene på siden av spillemidlene. Men det er Kulturdepartementets suverene rett til å fatte beslutninger i denne saken og det har vi forholdt oss til, sa idrettspresident Berit Kjøll forrige uke.

Men kulturdepartementet lyttet aldri til styret i Norges idrettsforbund. Det reagerer flere politikere kraftig på.

Vi ønsker nå å finne ut av på hvilket grunnlag den forrige regjeringen inngikk denne avtalen og besluttet at man skulle benytte seg av spillemidlene. Spillemidler er det mange idrettslag rundt om i landet som står i kø for å få benytte seg av til viktige ting som barn og unge trenger. Og spillemidler skal brukes til barn og unge og til breddeidretten, sier nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Lubna Jaffery (Ap).

Lubna Jaffrey.

UENIG: – Spillemidler skal brukes til barn og unge og til breddeidretten, mener Lubna Jaffery.

Foto: Marit Hommedal / NTB

– Hvor er pengene blitt av?

I første omgang ønsker de to partiene å stille noen spørsmål til daværende kulturminister, Linda Hofstad Helleland. Først når de har fått svar vil de ta stilling til om de oppretter en formell sak eller ikke.

NRK var i kontakt med Helleland onsdag forrige uke. På spørsmål om bruken av spillemidler, svarte hun følgende:

– Tidligere generalsekretær Inge Andersen mener idretten ikke har noen grunn til å være overrasket, og at dette er en finansieringsmodell i god norsk tradisjon som har pågått under ulike regjeringer, og her er jeg helt enig med Inge Andersen.

Linda Hofstad Helleland med ny bok.

KULTURMINISTER: Linda Hofstad Helleland var kulturminister i 2017, da avtalen med Kina ble underskrevet.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Siden da har NRK gjentatte ganger prøvd å få flere svar på bruken av spillemidler og kritikken som har kommet mot forrige regjering. Høyres pressesjef, Cato Husabø Fossen, skriver følgende i en e-post til NRK mandag:

Bruken av 3,2 millioner kroner av Norsk Tippings overskudd til å finansiere et internasjonalt idrettssamarbeid mellom Norge og Kina, ble også debattert for to år siden. Da sa mangeårig generalsekretær Inge Andersen i Norges idrettsforbund til VG at dette hadde vært helt vanlig praksis under ulike regjeringer, og viste blant annet til en samarbeidsavtale med Cuba fra 2004 og et antidoping-samarbeid med Kina fra 2005. Dette er sånn sett ikke noe nytt. For øvrig viser vi til det Erna Solberg og Linda Hofstad Helleland allerede har svart NRK, skriver Fossen.

Nå skal altså kontroll- og konstitusjonskomiteen få flere svar.

– Tidligere idrettsstyre har tatt kontakt og spurt om de skal bruke spillemidler på dette og så fått beskjed om at ja, det skal de. Det er også tilbakebetalt noen spillemidler. Vi lurer da på hvor de pengene er blitt av? Det vet ikke Stortinget, og derfor stiller vi spørsmål om det, sier nestleder Jaffery.

Siste nytt

  • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

    Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

    Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

    Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

    Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

    Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

    Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

    Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

    Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

    – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

    – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

    Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

    Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

    Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

    Premier League - Chelsea v Everton
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters
  • Vraket Vålerenga-spiller ledet an da Storhamar vant overlegent

    Tidligere Vålerenga-spiller Villiam Strøm slo an tonen mot gamle lagkamerater da Storhamar vant den første sluttspillfinalen i ishockey solide 5–1 mandag.

    Strøm fikk ikke fortsette i Vålerenga etter forrige sesong, men ble hentet til Storhamar. Mandag sa han takk for sist ved å sende mjøsklubben opp i 1–0 i den første finalekampen på egen is.

    Scoringen kom etter ti minutters spill i første periode.

    – Det var deilig. Jeg har bare spilt finale en gang før. Da scoret jeg også, så jeg vet at jeg pleier å gjøre det. Jeg tenkte det var på tide med et mål mot Vålerenga, smilte Strøm til TV 2 om målet.

    Kun minuttet etter 1-0-scoringen kom kalddusj nummer to for gjestene fra Oslo. Og Storhamar ga seg ikke før det sto 5–1 på måltavlen.

    Det neste finaleoppgjøret spilles i Oslo onsdag.

    (NTB)

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal