NRK Meny
Normal

Lettet Brækhus: – Man kan ikke fengsle folk bare fordi de vil bokse

Cecilia Brækhus har aldri vært nærmere drømmen om å få bokse i Norge.

Cecilia Brækhus og Thorild Widvey

Cecilia Brækhus smilte sammen med kulturminister Thorhild Widvey (H) fredag formiddag. Begge håper nå at proffboksing blir lovlig i Norge.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det er klart etter at regjeringen fredag la frem et lovforslag der de vil tillate proffboksing i Norge.

– Det er gledelig, sier Brækhus til NRK.no.

– Men det er vanskelig å ta innover seg at jeg neste år kan få bokse foran et hjemmepublikum.

En smørblid Brækhus møtte pressen sammen med blant andre kulturminster Thorhild Widvey (H) i en boksehall i Oslo fredag formiddag. Brækhus la da ikke skjul på at hun mener det nå er på høy tid å legalisere proffboksing her til lands.

– Vi kan ikke ha det sånn i Norge at man sammen med land som Nord-Korea og Irak kan fengsle brogere som vil bokse. Det er galskap, sier hun og tenker på den såkalte knockout-loven som gjør boksing uten hjelm ulovlig i Norge.

Til kritikerne som mener proffboksing er helsefarlig, sier hun:

– Boksing er ikke på skadetoppen blant idretter. Det har den aldri vært. Det er et feil bilde på dette.

(Les videre under bildet.)

Cecilia Brækhus

Cecilia Brækhus under kampen mot kroatiske Ivana Habazin i København tidligere i september. Brækhus tok en suveren seier.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Forbudt siden 1981

Proffboksing har vært forbudt i Norge siden 1981, men i april i år foreslo regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet å fjerne forbudet. Fredag ble det klart at regjeringen har fremmet en proposisjon for Stortinget om å oppheve loven.

De siste månedene har forslaget fra regjeringen vært på høring.

Blant annet har både helsemyndigheter og idrettsforbundet uttalt seg kritisk til å fjerne forbudet mot proffboksing. Leder i nevrologisk forening, Anne Hege Aamodt, synes det er synd at det nå går mot proffboksing i Norge.

– Vi er skuffet, men regnet med at det ville gå slik. Det er helt klart at underholdningsverdien overstyrer helsekonsekvensene. Det er godt dokumentert at boksing blant annet har skadevirkning både på kort og lang sikt, sier hun.

Kan få bokse i 2015

Om forslaget blir vedtatt også i Stortinget, innebærer det blant annet at Cecilia Brækhus kan få bokse sine kamper i Norge.

– Regjeringen ønsker å legge til rette for at profesjonell boksing kan utøves i Norge. Oppheving av proffbokseloven er en forutsetning for å oppnå dette, skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.

Regjeringen har også lagt opp til nødvendige endringer i knockoutforskriften.

– En oppheving av proffbokseloven vil innebære at profesjonell boksing blir regulert av knockout-loven og den tilhørende knockout-forskriften i likhet med andre kampaktiviteter som tillater knockout.

– I tillegg til å fremme lovforslag om å oppheve proffbokseloven, har regjeringen i dag fastsatt endringer i knockoutforskriften, heter det videre.

– Et langt steg nærmere

Tim-Robin Lihaug

Tim-Robin Lihaug: - Det ser lysere ut enn det har gjort på mange år.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Cecilia Brækhus' manager Rune Brynhildsen tør likevel ikke feire noe enda.

– Vi er nå et langt steg nærmere at Cecilia kan realisere drømmen sin om å bokse i Norge, men vi har også respekt for at det skal gjennom en politisk behandling der alle på Stortinget skal få si sitt, vektlegger han.

– Vi avventer det store jubelbrølet inntil Stortinget har behandlet saken, sier han til NRK.no.

Behersket

En av Norges beste mannlige boksere, Tim-Robin Lihaug, tar imot nyheten med behersket jubel.

– Jeg tror ikke helt på det før jeg ser det. Men det ser lysere ut enn det har gjort på mange år. Forhåpentligvis kan jeg bokse på hjemmebane på nyåret, sier han.

– Dette vil bety mye. Jeg vil få bokset for det norske folk, og får promotert meg på en helt annen måte. Det vil gjøre karrieren min bedre.

Trolig flertall

Forslaget går antagelig gjennom tross mye motstand.

Ifølge NTB har KrF ikke tatt stilling i saken, mens Venstre trolig vil støtte regjeringens forslag om å tillate proffboksing i Norge.

Dermed har regjeringen i utgangspunktet det flertallet den trenger for å få Stortinget med på å oppheve forbudet mot proffboksing.

De medisinske fagmiljøene, Norges Idrettsforbund og godkjenningsnemnda er alle kritiske til regjeringens forslag, og advarer mot å hoppheve proffboksloven i lys av de foreslåtte endringene i sikkerhetsbestemmelsene i knockoutforskriften.

Regjeringen skriver følgende i forslaget:

«Regjeringens vurdering er at norske boksere uansett kan bokse i utlandet, og at intensjonen om å beskytte utøvernes helse gjennom forbudet i begrenset grad blir ivaretatt i dag».

Siste nytt

 • Sendte Norwich ut på staffer

  Chelsea fikk både Pedro og Álvaro Morata utvist, og trengte straffekonk for å slå ut Norwich i FA-cupens 3. runde.

  Michy Batshuayi scoret for Chelsea, mens Jamal Lewis sørget for 1–1 på overtid.

  Chelsea møter Newcastle i 4. runde.

   Alvaro Morata
  Foto: Adrian Dennis / AFP
 • Russer-høring starter 22. januar

  CAS-høringen av de OL-utestengte russerne starter 22. januar, melder idrettens voldgiftsrett (CAS) i en pressemelding. Blant utøverne som skal inn til høring er Aleksandr Legkov, Maksim Vylegzjanin og Ivan Skobrev.

  Totalt skal 42 russere avgi sin forklaring i Lausanne fra 22. til 27. eller 28. januar.

  Russian Doping Sochi
  Foto: Charlie Riedel / AP
 • Espanyol senket Barcelona

  Espanyol tok en svært populær 1-0-seier over Barcelona i kvartfinalen i den spanske cupen onsdag kveld. Det er Barcelonas første tap siden 16. august. Returoppgjøret spilles på Camp Nou neste torsdag.

  Oscar Melendo scoret kampens eneste mål.

  Spanish King's Cup - Espanyol vs FC Barcelona - Quarter-Final - First Leg
  Foto: Albert Gea / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal