Vil tilbake på toppen etter fire års seierstørke

ØSTERSUND (NRK.no): Emil Hegle Svendsen har vunnet flere verdencuprenn i Østersund enn noen andre steder, men har de siste årene slitt med uttellingen i den svenske byen.

Suksess i Østersund

Emil Helge Svendsen har opplevd mange store øyeblikk i Østersund. Her fra seiere i 2010 (til venstre og fra VM-gullene i 2008, midten og til høyre).

Foto: Fotomontasje Scanpix

– Jeg liker meg i Østersund ja, bekrefter en smilende Emil Hegle Svendsen.

Det var i Østersund at Emil Helge Svendsen fikk sitt store gjennombrudd i verdenseliten med to VM-gull i 2008.

Hegle Svendsen nummer to

Emil Hegle Svendsen var ingen fornøyd mann etter å ha tapt for Bjørndalen på jaktstarten i 2010.

Foto: Wiklund, Anders / NTB scanpix

Han fulgte opp det med fire verdencupserie de tre påfølgende sesongene, men seieren på sprinten i 2010 er foreløpig den siste fra Sverige.

– Det har vært noen år det ikke har vært så bra, det har vært litt mer tungstartet og så har jeg kommet etterhvert i sesongen. Alderen har tatt meg, spøker han.

Krangel med Bjørndalen

Østersund var også arenaen der Emil Helge Svendsen kalte Ole Einar Bjørndalen feig etter jaktstarten i 2010. Hegle Svendsen reagerte på at han måtte dra hele veien, og selv om de to skværet opp like etter har forholdet mellom dem ikke alltid vært like godt.

– Nei, det er gode minner det. Vi hadde en durabelig fight der, det er vel en del av historien det og, sier Hegle Svendsen i dag.

Men etter den dagen har ikke Hegle Svendsen vunnet i Østerund, og til tross for alle de gode minnene vil han ikke kalle den en yndlingsarena.

– Nei, nå har jeg vunnet på alle arenaer i verdenscupen, så har ingen favoritt egentlig. Men jeg liker tunge løyper og krevende forhold. Det viser seg ofte at det er dem med mest erfaring som mestrer dem, og jeg vil si at jeg er en av dem.

Manndomsløype

Og slike løyper er det i Østersund.

– Det er ganske tøffe løyper, lange oppoverpartier og litt hvilepartier i nedoverbakkene så man kan få hvilt seg. Det er ikke en stresseløype, en ordentlig manndomsløype, sier han og fortsetter:

– Så er det en lett inngang til skyting, og ofte litt vanskelige forhold på standplass. Det har vist seg å passe meg ganske bra, smiler han.

Verdenscupen starter med 20 kilometer i Østersund, onsdag klokka 17.15.

Siste nytt

 • Scoret igjen

  Superspiss Michail Antonio sikret West Ham sin tredje strake seier i Premier League etter 2–1 mot West Bromwich onsdag.

  – Det er utrolig å være del av denne klubben nå. Kjemien er fantastisk, og ennå har vi ikke nådd vårt toppnivå, sa matchvinneren til BT Sport.

  Hjemmelaget gikk opp i ledelsen like før pause etter scoring av Jarrod Bowen. Vladimír Coufal ga den målgivende pasningen.

  Så reduserte bortelaget etter mål fra Matheus Pereira, før Mikhail Antonio vartet opp med en ekte spiss-scoring i det 66. minutt. På en pasning fra Andrey Yarmolenko hamret Antonio ballen i mål på volley, til tross for at han var i duell med tre motspillere.

  Det er hans femte mål for sesongen. West Ham er nå ubeseiret i seks kamper.

  Michail Antonio
  Foto: MATTHEW CHILDS / AFP
 • Johanne Killi ute i 6-12 uker

  Johanne Killi har røket det indre leddbåndet i venstre kne. Det bekrefter sportssjef freeski i Norges Skiforbund Christoffer Schach til NRK tirsdag kveld. Killi skada seg på siste trening før verdenscupen i østerrikske Kreischberg forrige helg.

  Johanne Killi
  Foto: Even Lusæter / NRK
 • To nye norske mestere

  Både Eirin Kvandal og Anders Ladehaug kunne slippe jubelen løs, etter å ha vunnet NM i stor bakke i Granåsen.

  Kvandal leverte et kjempehopp på 135 meter i første omgang, og holdt unna i andre omgang med et hopp på 123 meter i tunge forhold. Hun vant 18 poeng foran Thea Minyan Bjørnseth. Silje Opseth ble nummer tre, 22,8 poeng bak vinner Kvandal.

  Maren Lundby fortsetter å lete etter formen, og hun ble kun nummer fire etter et dårlig hopp i første omgang.

  Ladehaug leverte en god konkurranse, og etter å ha ledet etter førsteomgang klarte han å holde hodet kaldt da han satt utfor sist i finaleomgangen. Med et hopp på 135,5 meter vant han 3,2 poeng foran Iver Olaussen. Matias Braathen ble nummer tre, 6,6 poeng bak vinner Ladehaug.

  Eirin Kvandal og Anders Ladehaug
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal