NRK Meny
Normal

Vil saksøke FIFA for Qatar-VM

Den spanske ligaen (LFP) mener de kommer til å tape 570 millioner kroner på at VM skal spilles i november/desember, og går nå rettens veier for kompensasjon.

SOCCER-SPAIN/SUSPENSION-LEAGUE Spain's professional football league (LFP) president Javier Tebas reacts during a news conference in Madrid

SAKSØKER: Javier Tebas, president i LFP, går til søksmål mot FIFA.

Foto: SUSANA VERA / Reuters

Spansk fotball er fortvilet over at FIFA besluttet å legge Qatar-VM til november/desember, og har ifølge den spanske avisen AS nå sendt inn et søksmål til Idrettens voldgiftsrett (CAS) i et forsøk på å få datoene forandret.

Motstanden mot å legge VM til vinteren har vært stor, og har vært ett av svært mange ankepunkter rundt tildelingen av VM til Qatar i 2022.

– Det er nyskapende at noe sånt gjøres. Jeg kjenner ikke til lignende saker, men at det mulig å anlegge et sånt søksmål, det er helt på det rene, sier advokat Gunnar Martin Kjenner til NRK uten å ville ha noen formening om hva som kunne komme ut av et slikt søksmål.

Det mener også den spanske ligaen, som anslår at de kommer til å tape 65 millioner euro (570 millioner kroner) på flyttingen.

– Å bruke rettens veier når det er ulike meninger er det siviliserte mennesker gjør. Ingen burde være redd for å ty til et søksmål for å forsvare sine rettigheter, men det er mange som fortsatt er redde, sa Javier Tebas, presidenten i LFP.

– Beslutningen er fattet

De redde han sikter til er ligaene i England, Tyskland og Italia, som alle visstnok sympatiserer med søksmålet, men ingen av dem har kastet seg på foreløpig.

Tidligere visepresident i UEFA, Per Ravn Omdal, sier til NRK at han tror det blir vanskelig for spanjolene å vinne fram.

– Forutsatt at det blir Qatar, så er det fattet en beslutning avgående dato. Det tror jeg vanskelig å endre på, men jeg har ikke belegg for å si noe mer enn det, sier han.

– Hvorfor skal vi unnskylde oss?

FIFA har respondert på søksmålet fra LFP via generalsekretær Jerome Valcke, men han mener ikke at FIFA skal yte mer enn de allerede gjør.

– Det blir ikke noe mer kompensasjon for endringen. Hvorfor snakker vi om det? Har det skjedd før og hvorfor skal vi unnskylde oss til klubbene? Vi har en avtale med dem, og de får en del av overskuddet. De fikk 40 millioner dollar i 2010 og 70 millioner dollar i 2014, sier han ifølge AS.

Til VM i 2018 og 2022 har imidlertid klubbene allerede forhandlet frem en større avtale. Bare en dag etter at det ble kjent at VM blir flyttet til vinteren, ble det klart at klubbene vil få tildelt så mye som 209 millioner dollar i hvert av de neste mesterskapene.

De store europeiske ligaene kan ha mye makt i spørsmålet, siden alle de største stjernene spiller der. I Brasil 2014 spilte rundt 80 prosent av spillerne i Europa.

Qatar-VM i 2022 er svært kontroversielt, og lørdag kveld sa Tom Høgli på Sommeråpent at han ville vurdert boikott av VM om han fortsatt var aktiv på det tidspunktet.

Tom Høgli snakker om Qatar og andre ting.

Siste nytt

 • Cavaliers klar for ny NBA-finale

  LeBron James sto frem som den store spilleren da Cleveland Cavaliers kom seg til sin fjerde NBA-finale på rad.

  James gjorde 35 poeng i den avgjørende semifinalen mot Boston Celtics. Cavaliers vant 87-79, og dermed 4–3 i kamper.

  Cavaliers Celtics Basketball
  Foto: Charles Krupa / AP
 • Alle tre topplaga tapte

  Både Aalesund, Viking og Sandnes Ulf tapte i dagens runde i 1. divisjon. Resultat: Aalesund - HamKam 1-2, Jerv - Viking 3-2, Mjøndalen - Sandnes Ulf 1-0, Sogndal - Strømmen 5-1, Florø - Levanger 0-2, Notodden - Åsane 0-0, Tromsdalen - Nest Sotra 3-1.

  Eliteserien fotball 2018: Viking - Ålesund.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Selvmål reddet Haugesund

  Tromsøs Kent-Are Antonsen scoret kampens eneste mål i oppgjøret mot FK Haugesund søndag. Han satte ballen i feil mål i første omgang, og FKH vant 1–0.

   Kent-Are Antonsen
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Sarpsborg 08 - Stabæk