NRK Meny
Normal

Bjørgen vil knuse Kowalczyks gulldrøm

LILLEHAMMER (NRK.no): Marit Bjørgen vil gå alt i OL. Aller størst mener hun gullsjansen er på Justyna Kowalczyks favorittdistanse

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen mener selv hun er god nok til å bli OL-dronning i Sotsji.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Før jul varierte formen mer enn på flere sesonger. Tour de Ski måtte hun avbryte etter tre etapper på grunn av sykdom.

Likevel er Marit Bjørgen (33) full av selvtillit foran OL i Sotsji. På spørsmål om hvilken distanse hun har størst sjanse til å ta gull på, svarer hun nemlig:

– Det hadde vært artig å ta det på 10 km klassisk!

– Favoritt på alle distanser

For alle som ikke har detaljkunnskaper om langrenn: 10 km klassisk er favorittdistansen til Bjørgens polske erkerival Justyna Kowalczyk. Og ikke bare er det Kowalczyks favorittdistanse. Hun er også ubeseiret på distansen siden VM i Holmenkollen i 2011 ...

– Du sier det hadde vært artig, men er det din største gullsjanse?

– He-he, ja, jeg vil si jeg er en favoritt på de fleste distansene, gliser Bjørgen.

– Selv der Kowalczyk har sin største styrke?

– Ja. Jeg husker tilbake til Holmenkollen, sier dronninga fra de tre siste internasjonale mesterskapene i langrenn – vel vitende om at det var hun som stakk av med gullet sist 10 km klassisk var en mesterskapsøvelse.

Sprinten ryker først

Når landslagstrener Egil Kristiansen blir bedt om å peke på Bjørgens største gullmulighet, svarer han 15 km fellesstart med skibytte. Den øvelsen vant Bjørgen både i OL i 2010, VM i 2011 og VM i 2013.

– Tror du Bjørgen peker på 10-kilometeren fordi det er ekstra motiverende å slå Kowalczyk på den øvelsen?

– Det kan nok hende. Men det er ingen tvil om at Marit også er veldig sterk på 10 klassisk. Er hun i form, er hun jo en gullkandidat på alle distanser, påpeker Kristiansen.

Enn så lenge lar han også eleven ha seks øvelser med i OL-planen. Samtidig er det allerede bestemt hvilken øvelse som ryker først.

– Sprinten, for den ligger innklemt mellom to andre gode øvelser, sier Bjørgen.

Dessuten: Selv om Bjørgen har tre VM-gull og et OL-gull i sprint, har hun aldri lagt skjul på at det er øvelsen hun liker minst. Hun har til og med sagt at hun «hater» den.

– Høyt nivå

Hun understreker at det for hennes del ikke spiller den helt store rollen hvilken distanse gullet kommer på.

– Målet er en individuell gullmedalje. Hvilken distanse det kommer på har jeg ikke tenkt så mye over, men det hadde vært artig å lykkes på 10 klassisk der jeg vet Kowalczyk er utrolig sterk og har veldig lyst på et gull. Da vet jeg det er veldig høyt nivå på den distansen, påpeker hun.

Høyt blir nivået også på 10 km klassisk i NM torsdag. Det blir den eneste NM-distansen for kvinner med alle stjernene på plass, ettersom Marit Bjørgen og Therese Johaug reiser på høydesamling allerede lørdag – en avgjørelse som ble tatt tidlig i sommer.

– Jævlig å se på

Om Bjørgen går for gull i OL, er hun langt fra sikker på seier i NM.

–Jeg er litt spent. Jeg har trent veldig bra, men mye – så jeg er spent på om jeg har overskudd nok. Jeg håper å kjempe om pallen, det bør jeg gjøre.

– Hvor lenge var du syk, og hvor syk var du, etter Tour de Ski?

– Jeg var veldig syk den kvelden. Og dagen etter var jeg også dårlig. Så tok jeg tre dager til, og så var jeg i trening, så jeg har trent bra i halvannen uke nå.

– Hvordan var det å enda en gang bli TV-seer under Tour de Ski?

– Jeg må si at det er litt jævlig å sitte og se på. Men det er en del av gamet å holde seg frisk, og det klarte jeg ikke denne gangen heller ... Så da var det bare å reise hjem og tenke framover til OL.

– Kommer du noen gang til å vinne Tour de Ski?

– Ja!

PS! Skulle Bjørgen vinne torsdagens NM-renn, troner hun alene øverst på lista over langrennsløpere med flest NM-gull. Før løpet ligger Bjørgen og Oddvar Brå likt med 16 gull hver.

Siste nytt

 • Skarpnord falt av i Australia

  Marianne Skarpnord trengte 78 slag på lørdagens runde på europatouren golf i Bonville i Australia og falt til 40.-plass.

  Skarpnord var på 12.-plass etter runder på 73 og 70 slag de to første dagene, men fikk problemer og er beste norske etter at Tonje Daffinrud spilte seg opp med en 72-runde.

  skarp
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Sverige tapte curlingfinalen

  USA slo Sverige 10-7 i curlingfinalen for menn. I sju omganger var det helt jevnt, og det stod 5-5 før omgang 8. Der vant USA hele 5-0, og da Sverige bare maktet to poeng i niende omgang, gav de opp.

  USA åpnet turneringen med fire tap på de seks første kampene, inkludert 4-10 mot finalemotstander Sverige.

  Niklas Edin
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Bergrem falt fra OL-medalje

  Torgeir Bergrem (26) var best av alle i finalen i snøbrett Big Air i sitt første run, men etter fall i både sitt andre- og tredje run, ble det ingen topplassering for mannen fra Harstad. Sebastian Toutant fra Canada vant OL-gullet.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Big Air menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang
OL-magasin
4-4-2 med Schau og Aune
Høydepunkter fra dagen
4-4-2 med Schau og Aune
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang
OL-magasin