Vil legge idretten under offentlighetsloven

I sommer reiser begge til Rio-OL, men du får bare se reiseregningen til én av dem. Det kan det snart bli slutt på, hvis Frp-politiker Ib Thomsen får det som han vil.

Tom Tvedt/Linda Hofstad Helleland

REISEREGNINGER: Du kan se hva kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har brukt pengene sine på når hun er ute og reiser, men ikke idrettspresident Tom Tvedt.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tvedt

TIL MØTE: Her ankommer idrettspresident Tom Tvedt kulturdepartementet fredag morgen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Når vi reiser til Rio i sommer kan alle få innsyn i mine reiseregninger, men ikke i idrettspresidentens. Jeg registrerer at noen stiller spørsmålstegn ved det, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til NRK.

Lederne i Norges idrettsforbund må i dag forklare kulturminister Helleland (H) hvorfor de mener det er feil å vise frem sine egne reiseregninger.

I tillegg må de gjøre rede for idrettsforbundets åpenhetspraksis, ifølge VG.

– Norges idrettsforbund mottar nesten 90 % i offentlige midler. De representerer store deler av Norges befolkningen og frivilligheten. Da er det viktig at offentligheten føler at man har fullt innsyn, og at det er åpenhet om pengebruken i toppen i norsk idrett, legger Helleland til.

Vil endre loven for mer åpenhet

Frp-politiker Ib Thomsen vil uavhengig av den siste tidens debatt om åpenhet i idrett ha Norges idrettsforbund og Fotballforbundet underlagt offentlighetsloven, slik at man kan spore pengene de mottar fra det offentlige.

– Når man forvalter så store summer fra offentlige penger, må man kunne spore dem. Det skulle vel bare være en selvfølge, sier Thomsen (Frp).

Ib K. Thomsen

VIL SPORE PENGENE: Man kan spore pengene som går til politiske partier, men ikke idretten. Det vil Thomsen (Frp) gjøre noe med.

Foto: Fremskrittspartiet

Utspillet kommer samme dag som idrettstoppene Tom Tvedt og Inge Andersen kalles inn til statsråd Helleland for å gjøre rede for deres åpenhetspraksis.

– Det burde være en selvfølge å legge frem reiseregninger. Departementet og regjeringen kan kreve krav til sporbarhet. Idretten hadde vært tjent med det. Denne diskusjonen burde aldri kommet etter min mening, legger Thomsen (Frp) til.

Idrettspresidenten er imot lovendring

VG har over lengre tid satt søkelys på åpenheten rundt økonomi og reiseregninger i idretts-Norge. Nå ser det ut til at det kan komme en endring.

– Vi kritiserer IOC og FIFA, men først bør vi rydde opp hjemme. Det er milevis avstand fra vaffelbakerne, til de dresskledde gutta på Ullevål, avslutter Thomsen (Frp).

Årsaken til at idretten ikke er underlagt offentlighetsloven i dag, er fordi den gjelder for organisasjoner hvor staten eier over en viss andel.

Frivillige organisasjoner går ikke inn under loven, og dermed gjelder den heller ikke for idretten.

– Det er ikke bare idretten, men også frivilligheten som vil bli lagt under loven. Der er reiseregninger en liten parentes. Da handler det om våre sms-er, brev og korrespondanse. Det vil være en stor kostnad for frivilligheten å følge opp det, men hvis vi ønsker det, ligger det hos myndighetene. Vi er imot det som frivillig organisasjon, sier idrettspresident Tom Tvedt til NRK.

Åpenhet ble diskutert. Det ble høy temperatur i debatten.

Siste nytt

 • Olympiatoppens OL-mål: 32 medaljer

  – Vår offisielle målsetting for troppen til OL er 32 medaljer, sier toppidrettssjef Tore Øverbø.

  Det kom fram da toppidrettssjefen og hans team i Olympiatoppen holdt et mediemøte onsdag.

  Målet er seks medaljer lavere enn resultatet i Pyeongchang i 2018 hvor Norge tok 39 OL-medaljer.

  Tallknuserne i Nielsen's Gracenote spår at Norge får 22 gull, 13 sølv og ni bronse. Medaljeprognosene er 12 medaljer mer enn Olympiatoppens medaljemål.

  Hvem som kvalifiserer seg til OL blir bestemt mellom 20. desember og 20. januar. OL-troppen vil ligge på rundt 90 utøvere informerer vinteridrettssjef Helge Bartnes.

  Therese Johaug
 • Stempler Solskjær-sak som løgn

  Paul Pogba tar avstand fra The Suns artikkel om at han har et surt forhold til Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær. Han kaller det «falske nyheter».

  Det gjør han i et innlegg på Twitter. Pogba skriver at «store løgner lager overskrifter» og legger ved en skjermdump av The Suns artikkel. Den er stemplet med påskriften «fake news».

  Avisen hevdet onsdag formiddag at Pogba var rasende på Solskjær etter å ha blitt satt på benken fra start i 0-5-tapet for Liverpool søndag. Franskmannen kom innpå rett etter hvilen, men etter et kvarter ble han utvist for en overivrig takling på Naby Keita.

  Pogba mistet også ballen på midtbanen i forkant av Liverpools siste scoring.

  Solskjær er under hardt press, men ligger inntil videre an til å fortsette som United-manager. Neste kamp er mot Tottenham i London lørdag kveld.

  Britain Soccer FA Cup
  Foto: Laurence Griffiths / AP
 • Kristiansen forlenger med Brann

  Ruben Kristiansen (33) fortsetter Brann-karrieren også kommende sesong. Det er tredje gang venstrebacken forlenger med bergensklubben.

  – Jeg er veldig glad for at jeg får representere Brann i ett år til, sier Kristiansen til Branns nettsted.

  Veteranen har spilt for laget siden midten av 2015-sesongen. Totalt står han med 162 Brann-kamper.

  Ruben Kristiansen
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal