Hopp til innhold

Vil legge idretten under offentlighetsloven

I sommer reiser begge til Rio-OL, men du får bare se reiseregningen til én av dem. Det kan det snart bli slutt på, hvis Frp-politiker Ib Thomsen får det som han vil.

Tom Tvedt/Linda Hofstad Helleland

REISEREGNINGER: Du kan se hva kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har brukt pengene sine på når hun er ute og reiser, men ikke idrettspresident Tom Tvedt.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tvedt

TIL MØTE: Her ankommer idrettspresident Tom Tvedt kulturdepartementet fredag morgen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Når vi reiser til Rio i sommer kan alle få innsyn i mine reiseregninger, men ikke i idrettspresidentens. Jeg registrerer at noen stiller spørsmålstegn ved det, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til NRK.

Lederne i Norges idrettsforbund må i dag forklare kulturminister Helleland (H) hvorfor de mener det er feil å vise frem sine egne reiseregninger.

I tillegg må de gjøre rede for idrettsforbundets åpenhetspraksis, ifølge VG.

– Norges idrettsforbund mottar nesten 90 % i offentlige midler. De representerer store deler av Norges befolkningen og frivilligheten. Da er det viktig at offentligheten føler at man har fullt innsyn, og at det er åpenhet om pengebruken i toppen i norsk idrett, legger Helleland til.

Vil endre loven for mer åpenhet

Frp-politiker Ib Thomsen vil uavhengig av den siste tidens debatt om åpenhet i idrett ha Norges idrettsforbund og Fotballforbundet underlagt offentlighetsloven, slik at man kan spore pengene de mottar fra det offentlige.

– Når man forvalter så store summer fra offentlige penger, må man kunne spore dem. Det skulle vel bare være en selvfølge, sier Thomsen (Frp).

Ib K. Thomsen

VIL SPORE PENGENE: Man kan spore pengene som går til politiske partier, men ikke idretten. Det vil Thomsen (Frp) gjøre noe med.

Foto: Fremskrittspartiet

Utspillet kommer samme dag som idrettstoppene Tom Tvedt og Inge Andersen kalles inn til statsråd Helleland for å gjøre rede for deres åpenhetspraksis.

– Det burde være en selvfølge å legge frem reiseregninger. Departementet og regjeringen kan kreve krav til sporbarhet. Idretten hadde vært tjent med det. Denne diskusjonen burde aldri kommet etter min mening, legger Thomsen (Frp) til.

Idrettspresidenten er imot lovendring

VG har over lengre tid satt søkelys på åpenheten rundt økonomi og reiseregninger i idretts-Norge. Nå ser det ut til at det kan komme en endring.

– Vi kritiserer IOC og FIFA, men først bør vi rydde opp hjemme. Det er milevis avstand fra vaffelbakerne, til de dresskledde gutta på Ullevål, avslutter Thomsen (Frp).

Årsaken til at idretten ikke er underlagt offentlighetsloven i dag, er fordi den gjelder for organisasjoner hvor staten eier over en viss andel.

Frivillige organisasjoner går ikke inn under loven, og dermed gjelder den heller ikke for idretten.

– Det er ikke bare idretten, men også frivilligheten som vil bli lagt under loven. Der er reiseregninger en liten parentes. Da handler det om våre sms-er, brev og korrespondanse. Det vil være en stor kostnad for frivilligheten å følge opp det, men hvis vi ønsker det, ligger det hos myndighetene. Vi er imot det som frivillig organisasjon, sier idrettspresident Tom Tvedt til NRK.

Åpenhet ble diskutert. Det ble høy temperatur i debatten.

Siste nytt

 • Kampfiksingstrøbbel i indisk toppfotball

  Flere spillere i indiske toppklubber har fått henvendelser om å fikse kamper denne sesongen, opplyser Indias Fotballforbund (AIFF).

  Forbundet sier ikke noe om hvilke spillere og klubber som har fått spørsmål om å manipulere kamper.

  – Vi har fått informasjon om at mange spillere har fått flere henvendelser, skriver forbundet i en uttalelse, ifølge Reuters.

  AIFF iverksatte for ti år siden et system for å få bukt med kampfiskingtrøbbel. Det skjedde etter at et malaysisk syndikat tok kontakt med flere spillere for å fikse kamper i den indiske toppfotballen.

  – Det er bekymringsfult, sier Javed Siraj om utviklingen.

  Han jobber med antikorrupsjon i forbundet.

  – Flere spillere rapportere om like henvendelser og resultater i noen kamper som vi reiste tvil om, fortsetter Siraj. (NTB)

  World Cup - AFC Qualifiers - Group A - India v Qatar
  Foto: FRANCIS MASCARENHAS / Reuters
 • Mørk om mange ledige VM-seter: – Det var litt synd og rart

  Nora Mørk kommer med en sterk VM-oppfordring for å fylle hallen i Stavanger fredag og søndag. Første Norge-kamp gikk med mange tomme tilskuerplasser.

  Norge startet mesterskapet onsdag mot Grønland (43-11-seier). Det var den første EM- og VM-kampen for kvinner på norsk jord siden 2010.

  Tross det var det ganske mange ledige seter i hallen i Stavanger. Der er kapasiteten cirka 4200.

  Mørk satt på tribunen selv sammen med Marie Davidsen og Katrine Lunde. – Det var litt synd og rart. Det var mange med sponsorbilletter som ikke var til stede. Jeg håper det kommer flere fredag (Norge møter Østerrike) og søndag, sier Mørk til NTB.

  – Jeg er villig til å gi Stavanger to sjanser til. Hvis noen har lyst til å komme, så sjekk det ut. Jeg håper at sponsorene Gjensidige og Posten eventuelt kan gi bort billetter for å fylle hallen, sier Mørk. (NTB)

  Norges Camilla Herrem under gruppespillkampen i VM mellom Norge og Grønland i DNB Arena.
  Foto: NTB
 • Herrelandslaget to plasser ned på Fifa-rankingen

  Både Romania og Panama har tatt igjen Ståle Solbakkens mannskap på Fifa-rankingen. Norges herrelandslag i fotball ligger dermed på 44.-plass.

  Det kommer fram av Fifas oppdaterte liste torsdag formiddag.

  Norge lå på 42.-plass på listen fra 26. oktober, men etter 2-0 hjemme over Færøyene i en treningskamp og 3-3 borte mot Skottland i EM-kvaliken, faller Norge ned på 44.-plass.

  Norge klarte ikke å kvalifisere seg som sommerens fotball-EM verken gjennom kvalifiseringen eller nasjonsligaen. (NTB)

  Ståle Solbakken
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal