Hopp til innhold

Vil legge idretten under offentlighetsloven

I sommer reiser begge til Rio-OL, men du får bare se reiseregningen til én av dem. Det kan det snart bli slutt på, hvis Frp-politiker Ib Thomsen får det som han vil.

Tom Tvedt/Linda Hofstad Helleland

REISEREGNINGER: Du kan se hva kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har brukt pengene sine på når hun er ute og reiser, men ikke idrettspresident Tom Tvedt.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tvedt

TIL MØTE: Her ankommer idrettspresident Tom Tvedt kulturdepartementet fredag morgen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Når vi reiser til Rio i sommer kan alle få innsyn i mine reiseregninger, men ikke i idrettspresidentens. Jeg registrerer at noen stiller spørsmålstegn ved det, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til NRK.

Lederne i Norges idrettsforbund må i dag forklare kulturminister Helleland (H) hvorfor de mener det er feil å vise frem sine egne reiseregninger.

I tillegg må de gjøre rede for idrettsforbundets åpenhetspraksis, ifølge VG.

– Norges idrettsforbund mottar nesten 90 % i offentlige midler. De representerer store deler av Norges befolkningen og frivilligheten. Da er det viktig at offentligheten føler at man har fullt innsyn, og at det er åpenhet om pengebruken i toppen i norsk idrett, legger Helleland til.

Vil endre loven for mer åpenhet

Frp-politiker Ib Thomsen vil uavhengig av den siste tidens debatt om åpenhet i idrett ha Norges idrettsforbund og Fotballforbundet underlagt offentlighetsloven, slik at man kan spore pengene de mottar fra det offentlige.

– Når man forvalter så store summer fra offentlige penger, må man kunne spore dem. Det skulle vel bare være en selvfølge, sier Thomsen (Frp).

Ib K. Thomsen

VIL SPORE PENGENE: Man kan spore pengene som går til politiske partier, men ikke idretten. Det vil Thomsen (Frp) gjøre noe med.

Foto: Fremskrittspartiet

Utspillet kommer samme dag som idrettstoppene Tom Tvedt og Inge Andersen kalles inn til statsråd Helleland for å gjøre rede for deres åpenhetspraksis.

– Det burde være en selvfølge å legge frem reiseregninger. Departementet og regjeringen kan kreve krav til sporbarhet. Idretten hadde vært tjent med det. Denne diskusjonen burde aldri kommet etter min mening, legger Thomsen (Frp) til.

Idrettspresidenten er imot lovendring

VG har over lengre tid satt søkelys på åpenheten rundt økonomi og reiseregninger i idretts-Norge. Nå ser det ut til at det kan komme en endring.

– Vi kritiserer IOC og FIFA, men først bør vi rydde opp hjemme. Det er milevis avstand fra vaffelbakerne, til de dresskledde gutta på Ullevål, avslutter Thomsen (Frp).

Årsaken til at idretten ikke er underlagt offentlighetsloven i dag, er fordi den gjelder for organisasjoner hvor staten eier over en viss andel.

Frivillige organisasjoner går ikke inn under loven, og dermed gjelder den heller ikke for idretten.

– Det er ikke bare idretten, men også frivilligheten som vil bli lagt under loven. Der er reiseregninger en liten parentes. Da handler det om våre sms-er, brev og korrespondanse. Det vil være en stor kostnad for frivilligheten å følge opp det, men hvis vi ønsker det, ligger det hos myndighetene. Vi er imot det som frivillig organisasjon, sier idrettspresident Tom Tvedt til NRK.

Åpenhet ble diskutert. Det ble høy temperatur i debatten.

Siste nytt

 • Tsitsipas klar for finalen i Australian Open

  For første gang i karrieren skal greske Stefanos Tsitsipas spille i finalen i Australian Open.

  I semifinalen mot russiske Karen Khatsjanov vant han de to første settene 7-6(2), 6-4 og i det tredje settet fikk han to matchballer i tiebreaket. Khatsjanov snudde imidlertid 4-6 til 8-6 i tiebreaket og vant settet.

  Dermed måtte spillerne ut i et fjerde sett og der viste Tsitsipas seg som den klart sterkeste og vant 6-3.

  Med det sikret han seg også plassen i finalen, hvor han møter vinneren av kampen mellom Novak Djokovic og Tommy Paul.

  Mens Djokovic har vunnet 21 Grand Slam-titler tidligere, står både Tsitispas og Paul med null. Tsitsipas har én gang tidligere vært i finalen i en Grand Slam-turnering. Det var i 2021, da han tapte finalen i French Open mot nettopp Djokovic. Serberen snudde da kampen fra 0-2 til 3-2 i sett.

  Skulle Tsitsipas eller Djokovic vinne årets Australian Open, vil vinneren også ta over som verdensener.

  Stefanos Tsitsipas
  Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP
 • Djokovics far dropper semifinalen etter flaggkontrovers

  Faren til Novak Djokovic hadde tenkt å se sin sønn spille semifinale i Australian Open, men holder seg unna etter uroen som har vært de siste dagene.

  – Familien min har gått gjennom krig, og vi ønsker bare fred. Jeg hadde ingen intensjon om å forårsake slike overskrifter eller forstyrrelser, sier Srdjan Djokovic i en uttalelse.

  Etter at Djokovic slo Andrej Rubljov i kvartfinalen, samlet en gruppe russere seg ved arenaen og viste støtte til Russlands president Vladimir Putin. Etter det har det florert av videoer i sosiale medier hvor pappa Djokovic blant annet holdt et stort russisk flagg mens han poserte for et bilde.

  Det er ikke klart om faren blir å se i en eventuell finale om det blir en ny seier for sønnen fredag.

  I forkant av fredagens semifinale mellom Novak Djokovic og Tommy Paul gikk den ukrainske ambassadøren Vasyl Myrosjnytjenko ut og mente faren burde bli utestengt fra Melbourne Park.

  Russiske flagg har allerede blitt bannlyst fra Australian Open etter at det ble observert blant publikum tidligere i turneringen.

  Tirsdag var det elleve måneder siden Russlands invasjon av Ukraina. (NTB/NRK)

  Australian Open Tennis
  Foto: Dita Alangkara / AP
 • Sagan gir seg som landeveisrytter på toppnivå i 2023

  33 år gamle Peter Sagan nærmer seg slutten av karrieren. På en pressekonferanse i forbindelse med rittet Vuelta a San Juan, kunne han fortelle at årets sesong blir hans siste på toppnivå som landeveisrytter.

  Det skriver Cyclingnews.com.

  Han vil fortsette karrieren også etter 2023, men i 2024 vil det være terrengsyklingen som står i fokus og OL i Paris som blir det store målet. Sagan deltok også i terrengsykling i OL i 2016.

  – Jeg har alltid sagt at jeg ønsker å avslutte karrieren min på terrengsykkelen, siden jeg startet karrieren min på terrengsykkelen, sier Sagan på pressekonferansen.

  Cyclingnews skriver videre at Sagan åpner for å kjøre noen ritt på landeveien også neste år, men at det ikke vil være på øverste nivå.

  – Jeg synes at tilhengerne mine og folket fortjener å få vite nå at dette blir min siste sesong på landeveien, sier Sagan.

  Slovaken er tre ganger verdensmester på landeveien og har blant annet vunnet 12 etapper i Tour de France, syv grønne poengtrøyer i samme ritt og monumentklassikerne Paris-Roubaix og Flandern rundt én gang hver.

  Sagan sykler for tiden på det franske TotalEnergies-laget, sammen med blant andre Edvald Boasson-Hagen.

  Peter Sagan
  Foto: Daniel Cole / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste