Hopp til innhold

Vil legge idretten under offentlighetsloven

I sommer reiser begge til Rio-OL, men du får bare se reiseregningen til én av dem. Det kan det snart bli slutt på, hvis Frp-politiker Ib Thomsen får det som han vil.

Tom Tvedt/Linda Hofstad Helleland

REISEREGNINGER: Du kan se hva kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har brukt pengene sine på når hun er ute og reiser, men ikke idrettspresident Tom Tvedt.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tvedt

TIL MØTE: Her ankommer idrettspresident Tom Tvedt kulturdepartementet fredag morgen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Når vi reiser til Rio i sommer kan alle få innsyn i mine reiseregninger, men ikke i idrettspresidentens. Jeg registrerer at noen stiller spørsmålstegn ved det, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til NRK.

Lederne i Norges idrettsforbund må i dag forklare kulturminister Helleland (H) hvorfor de mener det er feil å vise frem sine egne reiseregninger.

I tillegg må de gjøre rede for idrettsforbundets åpenhetspraksis, ifølge VG.

– Norges idrettsforbund mottar nesten 90 % i offentlige midler. De representerer store deler av Norges befolkningen og frivilligheten. Da er det viktig at offentligheten føler at man har fullt innsyn, og at det er åpenhet om pengebruken i toppen i norsk idrett, legger Helleland til.

Vil endre loven for mer åpenhet

Frp-politiker Ib Thomsen vil uavhengig av den siste tidens debatt om åpenhet i idrett ha Norges idrettsforbund og Fotballforbundet underlagt offentlighetsloven, slik at man kan spore pengene de mottar fra det offentlige.

– Når man forvalter så store summer fra offentlige penger, må man kunne spore dem. Det skulle vel bare være en selvfølge, sier Thomsen (Frp).

Ib K. Thomsen

VIL SPORE PENGENE: Man kan spore pengene som går til politiske partier, men ikke idretten. Det vil Thomsen (Frp) gjøre noe med.

Foto: Fremskrittspartiet

Utspillet kommer samme dag som idrettstoppene Tom Tvedt og Inge Andersen kalles inn til statsråd Helleland for å gjøre rede for deres åpenhetspraksis.

– Det burde være en selvfølge å legge frem reiseregninger. Departementet og regjeringen kan kreve krav til sporbarhet. Idretten hadde vært tjent med det. Denne diskusjonen burde aldri kommet etter min mening, legger Thomsen (Frp) til.

Idrettspresidenten er imot lovendring

VG har over lengre tid satt søkelys på åpenheten rundt økonomi og reiseregninger i idretts-Norge. Nå ser det ut til at det kan komme en endring.

– Vi kritiserer IOC og FIFA, men først bør vi rydde opp hjemme. Det er milevis avstand fra vaffelbakerne, til de dresskledde gutta på Ullevål, avslutter Thomsen (Frp).

Årsaken til at idretten ikke er underlagt offentlighetsloven i dag, er fordi den gjelder for organisasjoner hvor staten eier over en viss andel.

Frivillige organisasjoner går ikke inn under loven, og dermed gjelder den heller ikke for idretten.

– Det er ikke bare idretten, men også frivilligheten som vil bli lagt under loven. Der er reiseregninger en liten parentes. Da handler det om våre sms-er, brev og korrespondanse. Det vil være en stor kostnad for frivilligheten å følge opp det, men hvis vi ønsker det, ligger det hos myndighetene. Vi er imot det som frivillig organisasjon, sier idrettspresident Tom Tvedt til NRK.

Åpenhet ble diskutert. Det ble høy temperatur i debatten.

Siste nytt

  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen i landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters
  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal