NRK Meny
Normal

Vil komme til bunns i hvorfor enerne har sviktet

SOTSJI (NRK.no): Alle Norges store enere har prestert under pari i OL. Medaljestatistikken har blitt reddet av de antatt nest beste. Det må evalueres, mener Inge Andersen.

Berger, Svindal, Northug og Svendsen

Mediene spådde gull og grønne skoger for Tora Berger, Aksel Lund Svindal, Petter Northug og Emil Hegle Svendsen, men over halvveis i OL står de bare med én medalje sammenlagt: Tora Bergers sølv.

Foto: NTB scanpix

– Dette må toppidrettssjefen vurdere i etterkant. Det er for tidlig å si noe nå, sier Inge Andersen, generalsekretær i Norges idrettsforbund, til NRK.no.

Det har kanskje druknet litt i smørefadesen rundt skilandslagene, men tallenes tale er klar: ingen av de typiske enerne har greid å innfri for Norge så langt i OL.

Og det handler ikke bare om skismøring. Sjekk bare rekken av norske vinnerskaller som ikke har blitt kronet så langt:

  • Aksel Lund Svindal var storfavoritt i to øvelser, men står uten medalje.
  • Petter Northug har vært blant favorittene på flere individuelle øvelser, men har ikke vært på pallen.
  • Emil Hegle Svendsen er favoritt i alle øvelser han stiller opp på, men har ikke tatt medalje.
  • Tora Berger er alltid blant favorittene, men har så langt «bare» tatt ett sølv.
  • Anders Bardal var blant favorittene i to hoppøvelser, men står «kun» med én bronse.
  • Thorstein Horgmo og Tiril Sjåstad Christiansen var blant de største favorittene i slopestyle snøbrett og ski, men skadet seg før konkurransene startet.
  • Silje Norendal vant X Games rett før OL, men gikk på trynet ut av slopestyle uten medalje.
  • Stafettlagene i langrenn på både på kvinne- og herresiden var favoritter. Begge lagene ble ydmyket.

Få sikre gullkort igjen

I tillegg kommer Marit Bjørgen, som har ett gull, men var favoritt både på sprinten og intervallstarten uten å ta medalje.

Det er vanskelig å si seg misfornøyd med en gullvinner, men mange forventet nok flere medaljer fra verdens soleklart beste kvinnelige skiløper.

NRK.no kåret Norges ti sikreste gullkort før OL. Seks av dem har mislyktes på de gjeldende distansene, mens én har tatt gull (Bjørgen på 15 kilometer med skibytte). Tre av de sikreste gullkortene gjenstår.

– Under pari for stjernene

Hattestad

Ola Vigen Hattestad kom på laget i 12. time og tok gull.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

NRKs langrennskommentator Jann Post er overrasket over den labre medaljefangsten til de antatt beste, og fremhever spesielt Aksel Lund Svindal, Petter Northug og Emil Hegle Svendsen.

– Foreløpig har OL vært under pari for en rekke av våre største stjerner. Ingen er mer skuffet en Svindal, Northug og Svendsen selv. De har hatt vesentlig større forhåpninger enn dette og lekene har ikke innfridd, sier Post.

– Det er bare å håpe at de kan snu det i løpet av de neste dagene. Hvis ikke vil de ikke ta med seg mange positive minner fra Russland, sier skikommentatoren.

Nytt gull – men ikke til favoritten

Stjernetrøbbel og smørefiasko til tross – Norge har en respektabel plass på medaljestatistikken. Årsaken er at flere outsidere har truffet perfekt.

Ola Vigen Hattestad var egentlig ikke tatt ut til sprinten, mens 40 år gamle Ole Einar Bjørndalens drømmeløp kom ut av ingenting for de aller fleste. Maiken Caspersen Falla var en sterk outsider på langrennssprinten, men ikke den aller største favoritten. Alle tre tok gull.

Søndag skjedde det igjen. Norge stod øverst på pallen, men det var den antatt nest beste som lyktes.

Kjetil Jansrud tok gull i super-G. til tross for at han skadet kneet for bare ett år siden. Før OL hadde han bare slått Aksel Lund Svindal én gang i fartsrenn denne sesongen. Både Svindal og stafettlaget i langrenn endte uten medalje i «sikre» gulløvelser på søndag.

Jansrud-gull

Norsk gulljubel – men ikke med favoritten på pallen. Kjetil Jansrud var den fjerde norske outsideren som gikk til topps i OL.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Svindal merket favorittpresset

Lund Svindal tror favorittenes problemer først og fremst handler om marginer og «stang ut».

– Det er nok litt tilfeldig. I stedet for å ergre oss over det, bør vi være glade for den bredden vi har. Det er små marginer i mesterskap. Men det er vanskelig å forklare det, vedgår Aksel Lund Svindal.

– Avisene skrev om 15 mulige gull før OL. Har du merket favorittpresset her nede?

– Ja, det er det klart jeg har. Men det er ikke noe jeg ikke kan takle. Hadde jeg ikke villet ha det presset, måtte jeg ha stått over renn i verdenscupen eller kjørt dårlig med vilje, og det er ikke noe godt alternativ. Jeg var klar over at det kom til å bli sånn og var forberedt, sier Svindal kontant til NRK.no.

– Andre satser hardt også

Tore Øvrebø

Tore Øvrebø lover evaluering, men ikke før etter at lekene er over.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Generalsekretæren i Idrettsforbundet vil ikke konkludere med om Norge har gjort noe galt i oppladningen før idretten har fått vurdert lekene.

– Vi har veldig dyktige utøvere som ikke har lyktes, og når vi likevel tar så mange medaljer, framstår norsk idrett som helt enestående. Kjetil Jansrud er en prototype på det, sier Inge Andersen til NRK.no.

– Vi må huske å ha respekt for at det er andre nasjoner som satser hardt også. På medaljestatistikken kjemper vi med Russland og USA, og vi er foran Canada, sier Andersen.

Ifølge Andersen må toppidrettssjef Tore Øvrebø evaluere favorittenes fall etter lekene. Øvrebø skriver i en tekstmelding til NRK.no at han ikke vil gjøre noen vurdering ennå.

– Etter OL har vi bedre grunnlag for å vurdere innsatsen, skriver Øvrebø.

– Grunnen er nok at det er god bredde i toppen på flere av landslagene i troppen, legger han til.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM-kveld
VM-kveld sykkel-VM
VM-kveld