Hopp til innhold

Vil ikke utelukke et «umenneskelig» VM-opplegg

HAMAR (NRK): Etter EM i fjor avviste Karsten Warholm at han ville prøve seg på en «dobbel» i årets VM. Men etter at han så programmet, er han ikke like sikker lenger. Ekspertene hyller et eventuelt forsøk, selv om det aldri tidligere er gjort.

X03810

EN VM-FAVORITT: Karsten Warholm satte årsbeste i verden da han løp 400 meter hekk på 47,12 i London i juli.

Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

I helgens NM går Warholm for gull både på 400 meter hekk og 400 meter flatt. Det samme gjorde han i EM i fjor. Da ble det hekkegull, men dagen etter havnet han sist i finalen på 400-meteren.

Da sa han at en såkalt «dobbel» ikke var noe han ville prøve på i VM.

– Jeg har jo prøvd før. Det er blytungt.

Warholm ler. NRK har akkurat spurt om han kanskje har endret mening.

Bedre oppsett

For i motsetning til i Berlin, hvor 400-metersemifinalen gikk dagen før hekkefinalen, går nå forsøket, semifinalen og finalen på 400 meter hekk over de fire første dagene i mesterskapet i Doha. Dagen etter starter forsøkene til 400 meter.

Karsten Warholm

POPULÆR: Karsten Warholm løp med unge fans dagen før friidretts-NM starter på Hamar.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Det har team Warholm lagt merke til.

– Jeg vil ikke si at det er lagt til rette for det, de har bare ikke gjort det klin umulig. Det å løpe seks sånne løp på så få dager vil nok de fleste kjennerne betrakte som galskap. Det har aldri vært gjort før, sier trener Leif Olav Alnes.

– Hvor mye har dere å tape på og prøve da?

– Vi har vel ikke så mye å tape, men vi så i Berlin i fjor hvordan det kan gå.

Derfor har de heller ikke lagt distansen inn i VM-planen – hvor Warholm har som mål å forsvare VM-gullet fra London.

– Jeg tror ikke du har prøvd å løpe seks 400-metere alt du kan. Det er egentlig en helt umenneskelig oppgave, så vi har fokus på hekken, inntil videre, sier Alnes og flirer.

warholm og alnes i berlin

GODT TEAM: Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes.

Foto: Yasmin Sunde Hoel / NRK

– Jeg tror ikke det er et alternativ, for det er 400 meter hekk som er det fremste i pannelappen. Jeg har veldig gode utsikter der og det ser veldig bra ut, så jeg har ikke begynt å tenke på noe dobling – men det er fint at du nevner det, sier Warholm og ler.

  • NM i friidrett vises på NRK fra kl. 17.50 fredag, og kl. 17.55 lørdag og kl. 14.45 søndag.

– Bare å kjøre på

For ingen av dem vil helt utelukke at det kan skje – selv om Alnes understreker at han ikke liker å svare på «hypotetiske spørsmål». For det er noe som trigger ved å gjøre noe «umenneskelig»

– Det er jo artig å strekke grensene da, men det spørs om ikke det er litt vel langt å strekke det, mener Alnes.

NRKs kommentatorduo hyller en mulig dobbel i Qatar.

– Det er bare å kjøre på. Det er jo ingen risiko knyttet til å prøve, slår Jann Post fast.

– Jeg tipper han stiller. Han har ikke noe å tape, sier Vebjørn Rodal.

Warholm har den 21. beste kvaliktiden i verden på distansen, 45,05 satt i mars, og er med andre godt innenfor kvalifikasjonskravet til VM på 45.30. Der får 48 løpere plass på 400 meter.

– Det er ingen bombe at når du løper 47,12 med hekker, så kan du løpe fort uten hekker også. I den farta der borte, så må du løpe lave 44, mener Alnes.

– Han tryner ikke igjen

Warholms tid er et godt stykke bak verdensledende Michael Normans 43.45, men nordmannen har ikke løpt distansen siden innendørs-EM. Nå stiller han på 400 meter både i NM og i lag-EM neste helg.

Rodal mener han vil ha en stor sjanse til å hevde seg også på 400 meter i VM.

– 400-meternivået i verden, det er et par amerikanere som er gode. Men bortsett fra dem er det ingen som utmerker seg på et bedre nivå enn Warholm. Han er bedre trent enn han var i fjor, og har vist det. Vesentlig bedre. Han «tryna» i EM-finalen på flatt i fjor, og lærer veldig mye av det. Han tryner ikke igjen, sier NRK-eksperten.

Warholm 400m

TØFT OPPLEGG: Karsten Warholm endte sist i EM-finalen på 400 meter flatt i fjor. NRKs ekspert mener han har lært mye av det.

Foto: �rn E. Borgen / NTB scanpix

Siste nytt

  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal