NRK Meny
Normal

Vil ikke teste norske utøvere oftere: – Overraskende

VAL SENALES/OSLO (NRK): Selv om Norge har vært involvert i to ulike dopingsaker på kort tid, skal ikke norske utøvere forvente å bli testet oftere den kommende sesongen.

Therese Johaug

Nylig omtalte Aftenposten at Therese Johaug ikke ble testet på fire måneder i løpet av sommeren. Bildet er fra Johaugs møte med pressen dagen da det ble kjent at langrennsløperen hadde testet positivt for doping.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Forrige uke skrev NRK at de flere av de norske utøverne ble dopingtestet allerede halvannet døgn etter at de kom til Val Senales.

Men selv om Norge var blant de få nasjonene som fikk besøk av dopingjegerne tidlig på morgenen i den italienske byen, skal det ha vært tilfeldig.

– Jeg synes vi alltid er blitt testet ganske mye, og for min del tenker jeg jo mer jo bedre, sier Finn Hågen Krogh, som var blant dem som våknet til dopingtesting.

Endrer ikke teststrategi

Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, avviser derimot at de har trappet opp testingen av norske langrennsløpere på grunn av den siste tids hendelser.

– Vi kommer ikke til å legge opp til noen endring i vår teststrategi på grunn av en positiv prøve, sier han til NRK.

Nylig omtalte Aftenposten at Therese Johaug ikke ble testet på fire måneder i løpet av sommeren. Tirsdag skrev VG at Marit Bjørgen har gått sju måneder uten besøk av dopingjegerne.

Dette er ikke unormalt, forteller Solheim.

– Det kan sikkert gå lengre tid mellom hver prøve også. Poenget er å ha et testprogram som er uanmeldt og uforutsigbart slik at alle utøvere vet at det eneste sikre er å være dopingfri til enhver tid, forteller antidoping-lederen.

Han er trygg på at dagens system fungerer.

– Vi har biologiske profiler på utøverne i idretter hvor det er mye å tjene på å bruke doping. En veksthormonavhengig markør, en stereoideprofil og en blodprofil. Det legger vi til grunn når vi vurderer hvor mange prøver vi skal ta, sier Solheim.

Eirik Brandsdal

VIL HA HYPPIGERE TESTING: Eirik Brandsdal (t.v.) og Finn Hågen Krogh (t.h.) på breen i Val Senales.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Overrasket

Eirik Brandsdal mener også han kunne blitt testet enda oftere.

– Jeg rapporterer inn hver dag så de kan komme. Jeg synes ikke de kommer noe hyppigere nå enn før. Jeg er egentlig overrasket over at de ikke har kommet mer på døra enn de har gjort, sier Eirik Brandsdal.

** Generalsekretæren i FIS, Sarah Lewis, ville ikke si noe om det internasjonale skiforbundet vil følge Norge tettere denne sesongen da NRK spurte henne om temaet i helgen.

Siste nytt

  • Curling-tap mot Sveits

    Thomas Ulsrud og hans lag tapte 6-8 for vertsnasjonen Sveits i andre kampe i curling- EM. Tidlegare i dag opna Norge med 11-3 over Russland.

    Neste kamp går mot Nederland søndag.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sesongstart langrenn: 15 km fri teknikk, menn
Vinterstudio
Vinterstudio
Sesongstart langrenn: 15 km fri teknikk, menn
Langrenn: 15 km fri teknikk menn
Vinterstudio
Vinterstudio
Sesongstart skiskyting: fellesstart kvinner
Sesongstart skiskyting: Fellesstart kvinner
NM kombinert: 10 km langrenn
Sesongstart skiskyting: Fellesstart kvinner