NRK Meny
Normal

Vil ikke ofre Tour de Ski for VM-suksess

VAL DI FIEMME (NRK): Martin Johnsrud Sundby vil bryte mesterskapsforbannelsen, men vil ikke ofre det morsomste han vet.

SUndby

TOUR-KONGEN: Martin Johnsrud Sundby kan trygt gi seg selv tommel opp. Fortsatt er han langt fra lei av Tour de Ski-suksess.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Martin Johnsrud Sundby er på vei mot sin tredje sammenlagtseier på rad i Tour de Ski. Han er også på vei mot sin tredje strake sammenlagtseier i verdenscupen.

Men noe individuelt mesterskapsgull har han ikke. Da Petter Northug ble VM-konge i Falun, satt Sundby i Oslo og var syk.

Mange – deriblant landslagssjef Vidar Løfshus – pekte på at belastningen kunne ha blitt for stor etter Tour de Ski, slik den mange ganger ble det for Marit Bjørgen.

– Elsker nerven

Men der Bjørgen til slutt droppet Tour de Ski for å bygge opp mesterskapsformen, velger Sundby det motsatte.

– Det skal fryktelig mye til for at jeg dropper Tour de Ski. Jeg elsker denne konkurransen. Selvfølgelig fordi den passer meg bra, men også fordi det er så mye trøkk fra start til mål. Man ligger på været og venter i 12-13 dager, jeg elsker nerven underveis, sier han til NRK etter å ha skaffet seg en ledelse på nesten tre minutter før monsterbakken.

Dario Cologna – som lørdag ettermiddag brøt Tour de Ski med en leggskade – har varslet at han trolig dropper Tour de Ski foran VM i Lahti neste vinter. Cologna har også vunnet Tour de Ski tre ganger – og i likhet med Sundby slitt i mesterskap.

– Det er en vurdering man må gjøre alle og enhver. Dilemmaet er at det er den morsomste konkurransen vi tar fatt på hvert eneste år. Selv om det er mye forberedelse, myer nerver, lite søvn og mye prepping, så er det det morsomste gjennom hele sesongen, fastslår Sundby.

Formsvikt og sjukdom

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland, som tidligere var Colognas trener, mener man har bedre kontroll på mesterskapsformen om man dropper touren.

– Tour de Ski er en ekstremt stor belastning og kan være en utløsende faktor for formsvikt og sjukdom, sier han, og fortsetter:

– Det er større sjanse for å komme i form til mesterskap ved ikke å stille i Tour de Ski, men da gir man fra seg verdenscupen og viktige renn. Det er en vanskelig avgjørelse, og det er ikke gitt at samme avgjørelse er riktig for alle.

Finn-Hågen Krogh, som søndag går for en andreplass i Tour de Ski sammenlagt, vurderer å droppe touren før VM i Lahti.

– Jeg droppet touren før VM i Falun og det fungerte veldig bra. Nå må jeg følge med formutviklinga etter touren i år. Når jeg ser hvordan det går, kan jeg ta en beslutning for neste sesong, sier Krogh til NRK.

Siste nytt

 • Hockeygutta med full kontroll

  De norske ishockeyherrene viste solide takter mot Frankrike i kveld. Franskmennene ble banket 6-0 etter en norsk kanonstart. – Vi var «på» stort sett i hele kampen, og det er jeg fornøyd med, sier landslagssjef Petter Thoresen til NTB.

  patrick
  Foto: LARSEN, HÃ¥KON MOSVOLD / NTB SCANPIX
 • Lunde irritert over arrangørene

  Katrine Lunde var irritert etter VM-seieren over Nederland i kveld. Dopingkontrollen kom ikke i gang. – Dette tar for lang tid. Ikke får vi restituert heller, sa en litt oppgitt Lunde til NTB i pressesonen.

  Katrine Lunde Haraldsen jubler
  Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpi
 • Christiansen tok også bronse

  Henrik Christiansen tok bronse på 1500 meter fristil under svømme-EM i København i kveld. 21-åringen fra Skjetten svømte inn på 14:25,66, og endte elleve sekunder bak ukrainske Mykhaylo Romanchuk, som vant distansen.

  Henrik Christiansen
  Foto: SVT

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Super-G kvinner
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup kombinert, hopp
V-cup langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup langrenn: 10 km fri teknikk kvinner
V-cup skiskyting: Jaktstart kvinner
V-cup alpint: Utfor, menn