Hopp til innhold

Stuan etter OL-nei for kombinertkvinnene: – Et gufs fra fortida

Kombinert for kvinner blir ikke en del av OL-programmet i 2026. Gyda Westvold Hansen reagerer på at IOC skryter av at lekene blir tidenes mest likestilte.

Gyda Westvold Hansen ble historisk verdensmester under kombinert for kvinner under VM på ski i Oberstdorf, Tyskland. Mari Leinan Lund tv ble nummer to og Marte Leinan Lund th nummer tre

MÅ VENTE: De norske kombinertkvinnene må trolig vente minst til 2030 for å få muligheten til å delta i OL.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Det ble klart da programkommisjonen i Den internasjonale olympiske komité (IOC) presentert sine anbefalinger for programmet for OL i 2026.

Til tross for at kombinert for kvinner ikke blir tatt inn i programmet, skrøt IOC av at lekene om fire år blir det mest likestilte noen gang. Det kommer blant annet av at kvinnehopperne for første gang får konkurrere i storbakken og dermed får to individuelle konkurranser.

– Jeg synes det er veldig trist. Jeg synes det er dårlig at IOC skryter av at lekene i 2026 er tidenes meste likestilte, men så er det fortsatt en idrett som ikke er likestil overhodet, sier verdens beste kombinertløper de siste årene, Gyda Westvold Hansen, til NRK.

Germany Nordic Combined World Cup

VERDENS BESTE: Gyda Westvold Hansen har stadig krysset målstreken først de siste årene.

Foto: Tom Weller / AP

IOC-medlem Karl Stoss, som leder IOCs jobb med OL-programmet, på en pressekonferanse fredag, presenterte programmet på en pressekonferanse fredag kveld.

– Argumentet for å beholde herrene i 2026 er at OL kun er tre og et halvt år unna og at de har forberedt seg i mange år, men dette gjelder ikke kvinnen fordi de foreløpig bare har hatt VM en gang, med kun ti deltagende nasjoner, sa han.

Kvinnene deltok for første gang i VM i Oberstdorf i 2021. Noen måneder tidligere hadde de også fått sitt første verdenscuprenn.

Stuan: – Skandale

Sportssjef for kombinert i Norges Skiforbund, Ivar Stuan, er klar på hva han mener om avgjørelsen.

– Det er veldig trist. Jeg synes det er håpløst og dårlige argumenter. Jeg har ingen forståelse for vedtaket, men jeg må bare respektere det, kan ikke gjøre noe med det, sier han til NRK.

Sesongåpning Beitostølen

HÅPLØST: Sportssjef for kombinert i Norges Skiforbund, Ivar Stuan, mener avgjørelsen er håpløs.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg tror de hadde bestemt seg på forhånd, det er et gufs fra fortida. Det er trist at de skal leve med det, jentene våre, sier Stuan.

Kombinert er den eneste idretten i vinter-OL der begge kjønn ikke er representert.

– Det er en skandale og helt forferdelig. Jeg ler jo nesten av det, for jeg synes det er latterlig. Det fins nesten ikke ord for det, mener Stuan.

Hansen sier at hun ikke kjøper argumentasjonen fra IOC.

Om du ser på jentesiden de siste fire årene har det vært en heidundrendes utvikling på hele fjøla. Alle har løftet seg. Det jobbes bra og folk legger inn en ordentlig innsats.

Les også Riiber bekymret for egen idrett: – Som å ta vekk friidrett fra sommer-OL

Riiber

– Fortsatt noen smutthull

Rennsjef for kombinert i FIS, Lasse Ottesen, sier han er ekstremt skuffet over avgjørelsen. Han har likevel ikke gitt helt opp at kvinnene kan komme på OL-programmet i 2026.

– Vi har ikke gitt opp, det er fortsatt noen smutthull vi skal jobbe med, også får vi se når høsten kommer om vi kan gi noen andre nyheter, sier han, uten å ville utdype hvilke smutthull det er snakk om.

Ottesen sier de skal bruke helgen til å lande etter avgjørelsen.

Lasse Ottesen.

SKUFFET: Rennsjef for kombinert i FIS, Lasse Ottesen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Så skal vi legge en plan. For det er ingen tvil om at vi har kniven på strupen mot 2030, sier han.

IOC-medlem Stoss sa nemlig følgende om idrettens mulighet for å fortsatt være på OL-programmet i 2030:

– Kombinert er avhengig av en betydelig positiv utvikling, særlig med tanke på deltakelse og publikum.

Ottesen legger ikke skjul på at utelatelsen fra OL i 2026 kan gjøre det vanskeligere å fortsette utviklingen blant kvinnene.

– For damene må vi jobbe med utviklingen og rekruttering og få den videre ut. Men det blir ikke letter med samarbeidspartnere når det er ytterligere fire år til de eventuelt kommer på OL-programmet.

Les også Ekskludert fra OL og Holmenkollen – mener de var heiagjeng for herrene

Kombinertlandslaget

– Dårlig nytt for de som vil ha OL til Norge

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt er overrasket over avgjørelsen.

– Jeg hadde aldri trodd de skulle gå i den retningen. De er et steg unna å kunne slå seg på bryst og bryster og si at de har likestilling i OL-sammenheng. I stedet tar de et gigantisk steg bakover. Ikke fordi savnet har vært stort, men fordi det bryter med alt Bach har signalisert og lovet og som har vært hele mantra til moderne IOC utad, sier Saltvedt.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

OVERRASKET: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

Fra norsk perspektiv er det et særdeles dårlig signal for de som håper på ny norsk OL-søknad. For mange er dette et bevis på at det nye IOC ikke eksisterer i virkeligheten, sier han.

Hva betyr dette for kombinert?

– Det kan definitivt sees på veien mot å fjerne det som er vinter-OLs opprinnelse. Slik det er i dag, vil jeg ikke anbefale ungene mine å begynne med kombinert om det er olympiske medaljer de har som mål.

– Mye mer grunnleggende

Det norske IOC-medlemmet, Kristin Kloster Aasen, er klar på at kombinert har en vei å gå når det gjelder utbredelse av idretten. De siste tre OL-ene har utøvere fra kun fire nasjoner tatt medaljer i kombinert.

Også er det slik at oppslutning og populærmessig har kombinert ligget nederst på listene de siste tre OL. Nestemann på listen nedenfra har ni ganger større oppslutning blant tilskuere, publikum og andre som ser på OL, sier hun til NRK.

Det er et mye mer grunnleggende problem for kombinert enn det med kjønnsbalanse.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. IOC.

IOC-MEDLEM: Kristin Kloster Aasen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal