Hopp til innhold

Stuan etter OL-nei for kombinertkvinnene: – Et gufs fra fortida

Kombinert for kvinner blir ikke en del av OL-programmet i 2026. Gyda Westvold Hansen reagerer på at IOC skryter av at lekene blir tidenes mest likestilte.

Gyda Westvold Hansen ble historisk verdensmester under kombinert for kvinner under VM på ski i Oberstdorf, Tyskland. Mari Leinan Lund tv ble nummer to og Marte Leinan Lund th nummer tre

MÅ VENTE: De norske kombinertkvinnene må trolig vente minst til 2030 for å få muligheten til å delta i OL.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Det ble klart da programkommisjonen i Den internasjonale olympiske komité (IOC) presentert sine anbefalinger for programmet for OL i 2026.

Til tross for at kombinert for kvinner ikke blir tatt inn i programmet, skrøt IOC av at lekene om fire år blir det mest likestilte noen gang. Det kommer blant annet av at kvinnehopperne for første gang får konkurrere i storbakken og dermed får to individuelle konkurranser.

– Jeg synes det er veldig trist. Jeg synes det er dårlig at IOC skryter av at lekene i 2026 er tidenes meste likestilte, men så er det fortsatt en idrett som ikke er likestil overhodet, sier verdens beste kombinertløper de siste årene, Gyda Westvold Hansen, til NRK.

Germany Nordic Combined World Cup

VERDENS BESTE: Gyda Westvold Hansen har stadig krysset målstreken først de siste årene.

Foto: Tom Weller / AP

IOC-medlem Karl Stoss, som leder IOCs jobb med OL-programmet, på en pressekonferanse fredag, presenterte programmet på en pressekonferanse fredag kveld.

– Argumentet for å beholde herrene i 2026 er at OL kun er tre og et halvt år unna og at de har forberedt seg i mange år, men dette gjelder ikke kvinnen fordi de foreløpig bare har hatt VM en gang, med kun ti deltagende nasjoner, sa han.

Kvinnene deltok for første gang i VM i Oberstdorf i 2021. Noen måneder tidligere hadde de også fått sitt første verdenscuprenn.

Stuan: – Skandale

Sportssjef for kombinert i Norges Skiforbund, Ivar Stuan, er klar på hva han mener om avgjørelsen.

– Det er veldig trist. Jeg synes det er håpløst og dårlige argumenter. Jeg har ingen forståelse for vedtaket, men jeg må bare respektere det, kan ikke gjøre noe med det, sier han til NRK.

Sesongåpning Beitostølen

HÅPLØST: Sportssjef for kombinert i Norges Skiforbund, Ivar Stuan, mener avgjørelsen er håpløs.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg tror de hadde bestemt seg på forhånd, det er et gufs fra fortida. Det er trist at de skal leve med det, jentene våre, sier Stuan.

Kombinert er den eneste idretten i vinter-OL der begge kjønn ikke er representert.

– Det er en skandale og helt forferdelig. Jeg ler jo nesten av det, for jeg synes det er latterlig. Det fins nesten ikke ord for det, mener Stuan.

Hansen sier at hun ikke kjøper argumentasjonen fra IOC.

Om du ser på jentesiden de siste fire årene har det vært en heidundrendes utvikling på hele fjøla. Alle har løftet seg. Det jobbes bra og folk legger inn en ordentlig innsats.

Les også: Riiber bekymret for egen idrett: – Som å ta vekk friidrett fra sommer-OL

Riiber
Riiber

– Fortsatt noen smutthull

Rennsjef for kombinert i FIS, Lasse Ottesen, sier han er ekstremt skuffet over avgjørelsen. Han har likevel ikke gitt helt opp at kvinnene kan komme på OL-programmet i 2026.

– Vi har ikke gitt opp, det er fortsatt noen smutthull vi skal jobbe med, også får vi se når høsten kommer om vi kan gi noen andre nyheter, sier han, uten å ville utdype hvilke smutthull det er snakk om.

Ottesen sier de skal bruke helgen til å lande etter avgjørelsen.

Lasse Ottesen.

SKUFFET: Rennsjef for kombinert i FIS, Lasse Ottesen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Så skal vi legge en plan. For det er ingen tvil om at vi har kniven på strupen mot 2030, sier han.

IOC-medlem Stoss sa nemlig følgende om idrettens mulighet for å fortsatt være på OL-programmet i 2030:

– Kombinert er avhengig av en betydelig positiv utvikling, særlig med tanke på deltakelse og publikum.

Ottesen legger ikke skjul på at utelatelsen fra OL i 2026 kan gjøre det vanskeligere å fortsette utviklingen blant kvinnene.

– For damene må vi jobbe med utviklingen og rekruttering og få den videre ut. Men det blir ikke letter med samarbeidspartnere når det er ytterligere fire år til de eventuelt kommer på OL-programmet.

Les også: Ekskludert fra OL og Holmenkollen – mener de var heiagjeng for herrene

Kombinertlandslaget
Kombinertlandslaget

– Dårlig nytt for de som vil ha OL til Norge

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt er overrasket over avgjørelsen.

– Jeg hadde aldri trodd de skulle gå i den retningen. De er et steg unna å kunne slå seg på bryst og bryster og si at de har likestilling i OL-sammenheng. I stedet tar de et gigantisk steg bakover. Ikke fordi savnet har vært stort, men fordi det bryter med alt Bach har signalisert og lovet og som har vært hele mantra til moderne IOC utad, sier Saltvedt.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

OVERRASKET: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

Fra norsk perspektiv er det et særdeles dårlig signal for de som håper på ny norsk OL-søknad. For mange er dette et bevis på at det nye IOC ikke eksisterer i virkeligheten, sier han.

Hva betyr dette for kombinert?

– Det kan definitivt sees på veien mot å fjerne det som er vinter-OLs opprinnelse. Slik det er i dag, vil jeg ikke anbefale ungene mine å begynne med kombinert om det er olympiske medaljer de har som mål.

– Mye mer grunnleggende

Det norske IOC-medlemmet, Kristin Kloster Aasen, er klar på at kombinert har en vei å gå når det gjelder utbredelse av idretten. De siste tre OL-ene har utøvere fra kun fire nasjoner tatt medaljer i kombinert.

Også er det slik at oppslutning og populærmessig har kombinert ligget nederst på listene de siste tre OL. Nestemann på listen nedenfra har ni ganger større oppslutning blant tilskuere, publikum og andre som ser på OL, sier hun til NRK.

Det er et mye mer grunnleggende problem for kombinert enn det med kjønnsbalanse.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. IOC.

IOC-MEDLEM: Kristin Kloster Aasen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Siste nytt

 • Mol og Berntsen videre i EM

  Mathias Berntsen og Hendrik Mol slo den israelske duoen Eylon Elazar/Amiram Ohana i strake sett og skal spille omspill til åttedelsfinale.

  Det norske paret tapte for svenske David Åhman og Jonathan Hellvig tirsdag, og måtte med det ha seier onsdag om det skulle bli videre spill i mesterskapet i München.

  Berntsen og Mol kunne som best bli nummer tre, noe som gir omspill til åttedelsfinalene. Gruppevinneren er automatisk klar for åttedelsfinale, mens nummer to og tre må til omspill.

  Berntsen og Mol sikret tredjeplassen med flott spill. De gikk raskt opp i en komfortabel ledelse og vant det første settet med 21-12. Det andre settet åpnet med tre norske poeng før israelerne kjempet seg tilbake til likt på 10-10.

  Settet forble jevnt helt til slutt og det endte med norsk settseier 21-18.

  Kampen om å nå åttedelsfinalen spilles torsdag.

  Gruppevinneren blir enten det norske 1.-laget ved Anders Mol og Christian Sørum eller den svenske duoen.

  Oppgjøret mellom Norge og Sverige sendes på NRK fra klokken 18.55.

  Henrik Mol
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Ronaldo fikk tilsnakk av politiet

  Fotballstjernen Cristiano Ronaldo har fått tilsnakk av politiet etter hendelsen der han angivelig slo mobiltelefonen ut av hånden til en ung gutt sist sesong.

  I april tapte Manchester United 0-1 for Everton, og i etterkant sirkulerte det klipp i sosiale medier der det så ut til at Ronaldo slo mobiltelefonen ut av guttens hånd.

  Ronaldo tok selv til sosiale medier for å beklage for det som skjedde.

  «Det er aldri lett å håndtere følelser i vanskelige øyeblikk slik det vi er i nå. Likevel må vi alltid være respektfulle, tålmodige og være et godt eksempel for ungdom som elsker fotball. Jeg beklager mitt utbrudd og inviterer supporteren til å se en kamp på Old Trafford», skrev portugiseren i april.

  Politiet innledet en etterforskning i saken og onsdag opplyser de at den er avsluttet. (NTB)

  Premier League - Brentford v Manchester United
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters
 • Quintana disket fra sjetteplassen i Tour de France

  Den colombianske sykkelstjernen Nairo Quintana mister sjetteplassen fra årets Tour de France grunnet en positiv test på det smertelindrende stoffet tramadol.

  Stoffet er ikke på dopinglisten, men er forbudt i konkurranse for å beskytte rytternes sikkerhet og helse i forbindelse med bivirkningene, opplyser Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) i en pressemelding.

  Quintana leverte to blodprøver som inneholdt stoffet under årets ritt, og forbundet skriver videre at han dermed mister sjetteplassen sammenlagt. Han var litt over 16 minutter bak vinneren Jonas Vingegaard.

  Avgjørelsen kan ankes til Idrettens voldgiftsrett (CAS) i løpet av de neste ti dagene.

  Quintana utestenges ikke fra videre konkurranser siden det er hans første forseelse. (NTB)

  Tour de France
  Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste