Kristoffersen med stikk til Aamodt: – Sorry, Kjetil, men Aksel er kanskje større

CORTINA/OSLO: For Norges største medaljehåp i Cortina er det andre ting som betyr mer enn en VM-medalje.

VM i alpint 2021. Henrik Kristoffersen

AVSLAPPET: Henrik Kristoffersen tenker ikke noe spesielt over at han skal kjempe om VM-medaljer i helga.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Tre verdenscupseiere.

Henrik Kristoffersen svarer raskt og kontant når han får spørsmål om hva han hadde valgt hvis det sto mellom tre verdenscupseire eller ett VM-gull.

– Hadde du det?

– Ja. Uten tvil. Er du gæren? Da vinner du jo tre renn i stedet for ett. Det sier seg selv, sier Kristoffersen.

Verdenscupen er størst

Mange hever nok øyenbrynene litt når Kristoffersen er så klokkeklar på at verdenscupen henger såpass høyt.

I Norge henger tradisjonelt sett mesterskapsmedaljer i OL og VM høyest, men Kristoffersen mener at tankegangen ellers i Europa er litt annerledes.

VM i alpint 2021

SEIERSVANT: Henrik Kristoffersen har 23 verdenscupseire så langt i karrieren. Han har dermed to flere enn Aamodt, men fortsatt 13 opp til Svindals 36 seire.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Derfor har han sin mening om hvem som er den største norske alpinisten gjennom tidene av Kjetil André Aamodt ,med flest mesterskapsmedaljer, eller Aksel Lund Svindal, med flest verdenscupseire.

– Sorry, Kjetil. Du har alltid vært mitt store forbilde, men Aksel er kanskje større enn deg, sier Kristoffersen med et smil og utdyper:

– Aksel har 15 flere verdenscupseire enn Kjetil. Hvem som helst ville hatt karrieren til Kjetil, det er ikke det. Men det er mange verdenscupseire over tid som jeg synes er størst.

Han tar heller de resterende seierne opp til Svindal enn medaljer i de neste mesterskapene.

– Hva husker man Hirscher for? Jo, du husker han for det han gjorde i verdenscupen. Du husker også Stenmark på grunn av alle verdenscupseierne, ikke VM-gullene.

– Det kan godt hende at jeg tenker annerledes når jeg er ferdig på ski, men nå er det å vinne jevnt som er målet, sier Kristoffersen.

Hadde ikke valgt det samme

Kjetil André Aamodt reagerer ikke noe på at Kristoffersen rangerer han bak Svindal, og er enig med i at man skal bedømme alpinistene etter antall seire når man legger sammen verdenscup, VM og OL.

Aamodt

OL-GULL: Kjetil Andre Aamodt har totalt ni gull i OL og VM. Her fra OL i Salt Lake City i 2002, der han vant gull i superkombinasjonen.

Foto: Tor Richardsen / NTB

Men på én ting er han og Kristoffersen ikke helt på bølgelengde.

– Jeg hadde nok ikke valgt tre verdenscupseire over VM-gull. Da tenker vi litt forskjellig der, sier Aamodt.

Alpinlegenden med flest mesterskapsgull for Norge tror likevel at folk flest husker de som lykkes i VM eller OL, mens i alpinmiljøet henger hver seier høyt.

– I verdenscupen er man jo best over en hel sesong, så det er så klart veldig stort. Å vinne masse er nok det som gir mest glede til hver enkel utøver og. Men for dem som kanskje kun følger med på alpint i VM og OL, er det profilene som gjør det bra der man husker, mener Aamodt.

Regjerende mester i storslalåm

Kristoffersen har holdt en lav profil gjennom hele mesterskapet for å forberede seg best mulig til de to siste rennene i VM. 26-åringen kunne vært en medaljekandidat i både kombinasjonen og parallellstorslalåm, og hadde nok vært en del av det norske gullaget onsdag om han hadde hatt lyst.

VM alpint 2019 Åre storslalåm menn. Kristoffersen.

REGJERENDE MESTER: Henrik Kristoffersen var i storform i 2019-sesongen. Da tok han også gull i storslalåm i Åre.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Har du mesterskapsfølelsen?

– Nei, jeg vet ikke helt om jeg har mesterskapsfølelse. Det er bare et skirenn som alle andre skirenn. Det er et skirenn på høyeste nivå som går an, men man kjører med de samme folkene og de samme reglene, sier en rolig Kristoffersen.

Han vant det siste slalåmrennet før VM og stiller som en liten gullfavoritt der, men i storslalåm, der han er regjerende verdensmester, har det gått veldig trått.

– Jeg har nok hatt bedre følelser enn nå. Sånn som sesongen har vært, så har det ikke blitt så mye storslalåmtrening. Men muligheten er der, helt klart, sier Henrik Kristoffersen.

Sportsnyheter

Nær sjokktap for Vipers: – Det er helt sykt

Verdens beste håndballag måtte nesten gi tapt for Fana i Bergen.

Bjørgen overrasket over tiden opp til Johaug: – Jeg må hjem og trene

Marit Bjørgen blir helt satt ut når hun får beskjed om hvor langt bak hun var Therese Johaug i styrkeprøven Tryvann Opp på rulleski.

Siste nytt

 • Wenger oppgitt over VM-motstand

  Tidligere Arsenal-manager mener følelser heller enn fornuft styrer reaksjonene på hans forslag om å arrangere fotball-VM hvert annet år.

  Wenger er i dag utviklingsdirektør i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Han er mannen bak forslaget om å la verden få se VM-fotball annethvert år i stedet for kun hvert fjerde som i dag. Det har møtt betydelig motstand.

  – Mange av de negative reaksjonene har kommet fordi folk ikke har sett hele konseptet. Det blir mye følelser, hvilket jeg kan forstå, siden vi alle er vokst opp med en annen syklus, sier Wenger i BBCs podkast Sports Desk, ifølge Ritzau.

  Det europeiske fotballforbundet Uefa har gått sterkt mot planene om hyppigere VM-spill, men Wenger mener mange har snudd når de har sett hele opplegget.

  Ifølge Wengers forslag skal hele fotballkalenderen endres slik at spillerne skal få en lengre pause og reise mindre.

  Forslaget skal diskuteres på et Fifa-møte i slutten av neste uke.

  Arsène Wenger mot Aston Villa
  Foto: Clive Mason / Getty Images
 • Hovland tidlig ut i Ryder Cup

  Viktor Hovland spiller sammen med engelske Paul Casey når Ryder Cup i golf innleder fredag med fire foursomes-kamper. De får sylskarp motstand.

  Det er 12 spillere på hvert lag i prestisjeduellen mellom USA og Europa, og åtte av dem ble valgt til å delta i foursomes, der spillerne slår annenhver gang på samme ball. Hovland og Casey skal duellere med Dustin Johnson og Collin Morikawa. Spillerne slår ut 14.21 norsk tid.

  Johnson og Morikawa er nummer to og tre på verdensrankingen. Bare spanske Jon Rahm er foran dem.

  De andre duellene mellom Europa og USA er:

  Jordan Spieth/Justin Thomas – Jon Rahm/Sergio Garcia 14.05, Brooks Koepka/Daniel Berger – Lee Westwood/Matt Fitzpatrick 14.37, Patrick Cantlay/Xander Schauffele – Rory McIlroy/Ian Poulter 14.53.

  Det spilles matchplay i Ryder Cup, slik at duoen som vinner flest hull også vinner kampen. Europa er regjerende mester.

  43rd Ryder Cup - Previews
  Foto: Andrew Redington / AFP
 • Sørloth halta av bana

  Alexander Sørloth halta av bana eit kvarter før slutt, då Real Sociedad vann 3–2 borte mot Granada.

  Den norske kraftspissen fekk ein smell og måtte gi seg på stillinga 2–2.

  Det er ingen heldig situasjon for det norske landslaget med tanke på den viktige bortekampen mot Tyrkia i VM-kvalifiseringa 8. oktober.

  Ifølgje NTB kan det sjå ut som nordmannen har pådratt seg ein hamstringsskade.

  Før skaden kom Sørloth til fleire sjansar, men det vart ikkje mål eller målegjevande for hans del.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Miguel Morenatti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal