NRK Meny
Normal

Vil ha mindre blinker i skiskyting

POKLJUKA/OSLO (NRK) Ola Lunde er lei av at skiskyting er en langrennskonkurranse. Nå foreslår han nye regler for å gjøre sporten mer spennende, men NRK-eksperten møter knallhard motstand.

Ola Lunde ønsker å innføre mindre blinker i skiskyting. Liv Grethe er enig.

Det var før herrenes jaktstart i Pokljuka at Ola Lunde tok til orde for å endre regelverket.

– Nå er det veldig mye langrenn og rask skyting. Det har skjedd ganske mye siden skivene ble laget i 1978. Jeg forventer at det tas tak fra det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) der, sier Lunde.

Han får støtte av ekspertkollega i NRK Liv Grete Skjelbreid.

– På sprinten fredag skjøt ni av de ti beste null. Det er en skytehastighet som er opp mot grensa, og da er det kanskje på tide at det skjer litt utvikling der også, sier Skjelbreid.

– Blinken er for stor

Blinken på liggende skyting er 4,5 centimeter i diameter. På stående økes diameteren til 11,5 centimeter.

– Når ni av de ti første skyter null er blinken for stor, sier Ola Lunde, før han lanserer det revolusjonerende forslaget:

resultater sprint

Slik var resultatene etter fredagens sprint.

– Jeg tenker at vi må gå ned en centimeter på liggende og to på stående, sier han.

NRKs mangeårige ekspert har diskutert forslaget med IBU-president Anders Besseberg tidligere, og sier nå at han skal ta med forslaget videre.

– Ingen grunn til å endre

IBU-presidenten har ikke mye godt å si om forslaget.

– Jeg ser ingen grunn til å endre blinkene. Her er det optimale forhold, det er som å stå i en skytehall, det er skjer to-tre ganger i løpet av en vinter. I dag, på fire skytinger, var det to av 60 som klarte å skyte null. Det er de som er best i verden for øyeblikket, sier Besseberg.

– Skytetidene er heller ikke noe eksepsjonelt hurtige, legger han til.

Besseberg

IBU-president Anders Besseberg klarer å styre sin begeistring over forslaget.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Besseberg påpeker at det er en stund siden det har vært endret sist, men at det ikke har kommet inn forslag de siste årene. Det er IBUs tekniske komité som behandler slike forslag.

– Der sitter det tidligere landslagstrenere og løpere. De vurderer ting fortløpende, men det er ikke noe samtale i dag om å forminske blinkene, sier Besseberg.

Skeptisk Svendsen

Heller ikke Emil Hegle Svendsen virker ikke veldig begeistret for forslaget.

– Det er lett å si det når det er gode forhold. Når vi kommer til Oberhof over nyttår med vind, tåke og det hele er det noe helt annet. Det er ikke lett å endre på det, og man vet ikke om idretten tar et steg i riktig retning med et sånt grei. Det er en debatt som tas, men man må ha to tanker i hodet på samme tid, sier Svendsen

Men han innrømmer også:

– Jeg synes det er vanskelig nok som det er.

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag