NRK Meny
Normal

Vil ha mer Warholm-show: – Lenge igjen til han er Northug

SVTs mangeårige friidrettskommentator Jakob Hård mener Karsten Warholm må fortsette å være seg selv uavhengig av hva legenden Carl Lewis måtte mene.

Karsten Warholm shower før starten i Bislett Games

– Jeg tolker det ikke som «kaxig». Jeg tolker det som en ung idrettsmann som står overfor sitt livs mest inspirerende oppgave og som har masse energi og er veldig tent. Jeg synes det var ganske herlig, sier Hård til NRK.

Det var Warholms ablegøyer før start under Bislett Games som fikk Carl Lewis til å rette et lite spark i retning 21-åringen.

Laster Twitter-innhold

Warholm, som selv la merke til Twitter-kommentaren, innrømmer at han ble betenkt over bemerkningen fra en av tidenes beste idrettsutøvere.

Men det har ikke sunnmøringen noen grunn til være, mener Hård.

– Tåler mye når du leverer

– Jeg oppfattet det som spontant og ekte. Og at det kom innenfra. Han kan ikke gjøre sånt før hvert løp, for da blir det noe annet. Men han gjorde det i øyeblikket, og da var det bare naturlig og herlig heftig, sier Hård.

Vebjørn Rodal

EKSPERT: Vebjørn Rodal.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Han får støtte av NRKs friidrettekspert og OL-mester Vebjørn Rodal.

– Det som er viktig, er å treffe på spenningsnivået før konkurranse. Noen må gire seg selv litt opp for å yte maks, mens andre kanskje må roe seg litt ned. Det varierer veldig fra person til person. Frode Estil hadde ikke gjort noen ablegøyer uansett hvor god han hadde vært. Det er helt typeavhengig, påpeker Rodal.

– Du tåler mye når du leverer sportslig. Bare se på Petter Northug – han har lenge igjen før han er der. Sportslige resultater forsvarer eksentrisk oppførsel, sier eksperten.

– Hadde ikke fungert

Rodal mener det lyser gjennom at Lewis ikke har fått med seg at Warholm faktisk vant løpet.

– Får man en ekstra fallhøyde med ablegøyer før start?

– Nei da. Hvis han får en periode med dårligere form, roer han vel ned aktivitetsnivået før start også, tenker jeg, smiler Rodal.

Northug, som Rodal trekker frem, har terget på seg særlig svenske konkurrenter og publikum med sine ablegøyer.

Mest kjent er målgangen fra VM-stafetten i 2011, hvor Northug ble kalt «en gris» av svenske kommentatorer etter å ha bremset ved målstreken.

Svenske Hård understreker også at det finnes en grense.

– Hvis alle alltid skulle forsøkt å ta så mye ut av øyeblikket, hadde det ikke fungert, men nå er det ikke sånn. Jeg tror heller ikke at Warholm kommer til å gjøre det samme i alle situasjoner. Han var jo annerledes allerede i Stockholm, sier Hård.

Warholm sier han uansett vil fortsette å være seg selv.

– Det er liten tvil om det. Så lenge folk er fornøyd med det i hvert fall, smiler 21-åringen.

 • Warholm tok seg videre til finalen på 400 meter hekk i lag-EM i Finland. Følg mesterskapet på NRK 1 fra klokken 13.30 lørdag.

Siste nytt

 • Uforandret lag for Norge

  Norge stiller med de samme fire hopperne som forrige helg i morgendagens lagkonkurranse. Det til tross for at Anders Fannemel bommet totalt i kveldens renn. De fire som skal hoppe for Norge er da Tande, Forfang, Fannemel og Johansson.

  lag
  Foto: Janek Skarzynski / AFP
 • Forfang nummer to i kvalifiseringen

  Johann Andre Forfang ble nr 2 i hoppkvalifiseringen i Ruka. Han ledet lenge med et hopp på 138,5 meter, men Stefan Kraft overgikk alle med sitt monsterhopp på 144 meter. Av de norske var det bare Anders Fannemel som ikke klarte å kvalifisere seg.

  Forfang
  Foto: Janek Skarzynski / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup hopp: Kvalifisering