Vil ha kollisjonspute-påbud for Jansrud og Svindal

Men nordmennene vil ikke bruke nyvinningen.

Aksel Lund Svindal og Werner Heel

NY AIRBAG: Aksel Lund Svindal vil ikke ta i bruk den nye kollisjonsputa for alpinister.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

– Det er egentlig ikke så stor forskjell, den dekker skuldrene litt mer, men du blir vant med det ganske fort, sier kanadiske Eric Guay til NRK.

Den nye kollisjonspute-vesten i alpint fungerer som en airbag bygd inn i en vest, som umiddelbart vil blåse seg opp og gi beskyttelse for både nakken og brystkassen til fartsspesialistene – alt for å unngå en katastrofal ulykke i høy hastighet.

Forrige helg ble vesten brukt for første gang i et verdenscuprenn.

– For min egen del så tenker jeg at hvilken som helst ekstra beskyttelse som du kan ha er en fordel, så jeg planlegger å kjøre med den hele året, sier Guay.

Guay

VIL HA PÅBUD: Kanadiske Eric Guay.

Foto: Matthias Schrader / Ap

– Bør alle bruke dette?

– Min mening er at FIS må si at alle bør bruke den slik at det ikke blir forskjeller, sier Guay.

Jansrud avventer

Norges alpintstjerner vil foreløpig ikke bruke kollisjonsputa.

– Gjør det at det er et hundredel saktere, så vil man jo ikke kjøre med det. Jeg prøver å vente til det er såpass bra at det ikke vil gå ut over tida, sier Kjetil Jansrud.

– På en annen side så er det lett å si om du ligger der og har slått deg veldig. Så det er en avveining der. Men inntill videre så er ikke vi i «test-loopen». Jeg tror kanskje det kan bli standard etter hvert, sier Jansrud.

Vil ikke ha påbud

Både Jansrud og Aksel Lund Svindal har blitt spurt om å være med på videre utvikling av det nye utstyret.

Lund Svindal sier at han ikke føler vesten er så revolusjonerende at man bør føle seg utrygg uten.

– Det beskytter overkroppen fra rundt skuldrene og kravebeinet. Det er ikke der vi har de fleste skadene. Men alt hjelper selvfølgelig, sier Lund Svindal.

Raichelt mener at dette bør bli påbudt. Hva tenker du om det?

– Du trenger ikke påbud på ting som ikke forandrer airdynamikken. Men hvis du lager beskyttelsesutstyr som enten har en klar fordel eller ulempe på hastighet, da må det være påbud. Da må det være likt for alle. Det er ingen som gidder å kjøre med noe som bremser deg et halvt sekund, sier Lund Svindal.

Utelukker ikke påbud

Enn så lenge vil det være opp til hver enkelt utøver å avgjøre om han eller hun vil bruke airbagen, forteller renndirektøren i FIS.

Men Markus Waldner utelukker ikke at det med tiden kan bli et krav for å få lov til å starte i alpint-verdenscupen.

– Den kan bli påbudt, sier Waldner til NRK.

PS: Kjetil Jansrud var raskest på utfortrening i Beaver Creek onsdag kveld norsk tid. Aleksander Aamodt Kilde kjørte inn til sjuendeplass. Aksel Lund Svindal ble nummer åtte.

Siste nytt

 • Kampen om topp fire lever

  Leicester hadde skjebnen i egne hender og kunne beholdt den med seier, men i stedet var det Chelsea som ledet an og vant 2–1. Det betyr at det fortsatt er åpent hvilke to lag av Chelsea, Leicester og Liverpool som sikrer seg mesterligaspill neste sesong.

  Det ble ordentlig høy temperatur på tampen av kampen. Antonio Rüdiger og Ricardo Pereira havnet i en skikkelig konfrontasjon etter at sistnevnte stemplet Ben Chilwell, og flere spillere melde seg på. Flere fra benken strømmet også til for å hjelpe til. Likevel endte det hele kun i to gule kort, ett til Pereira og ett til Daniel Amartey som bidro fra benken.

  Slik tabellen ser ut nå har Chelsea 67 poeng, Leicester 66 og Liverpool har 63 – men med en kamp mindre spilt. Vinner Liverpool mot Burnley onsdag har de like mange poeng som Leicester, men bedre målforskjell. Da avgjøres alt i siste runde.

  Antonio Rüdiger sendte Chelsea i føringen, hjemmelaget dominerte i store deler av kampen og doblet med drøye 20 minutter igjen. Werner gikk i bakken innenfor sekstenmeteren og en iskald Jorginho trillet straffen i mål.

  Kelechi Iheanacho tente et håp for Leicester-seier med 15 ordinære minutter igjen, men selv om ikke det ikke var en kampavgjørende scoring så hjelper det på Leicesters målforskjell. Ayoze Pérez hadde også en gigantmulighet for gjestene på tampen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Peter Cziiborra / AP
 • Brigton snudde mot ligamesteren

  Tilskuerne ble vitne til et fyrverkeri av en fotballkamp da Brigton snudde 0-2 til 3-2 hjemme mot Manchester City.

  Brighton fikk en tung start på kampen da Ilkay Gündogan scoret etter et knapt minutt. City ble så redusert til ti mann da João Cancelo fikk det røde kortet. Likevel økte Foden til 2-0 etter pause, og det så litt mørkt ut for vertene.

  Men like etter at Foden scoret puttet Leandro Trossard for Brigton og snuoperasjonen var i gang. Adam Webster utlignet til 2-2 og Dan Burn sikret 3-2 seier med sin scoring i det 76. minutt.

  Premier League - Brighton & Hove Albion v Manchester City
  Foto: Mike Hewitt / Reuters
 • Landslagsspiller legger opp

  Ingrid Moe Wold (31) legger opp etter sesongen. Backen spiller for Everton og har 59 landskamper for Norge siden debuten i 2012.

  – Jeg føler bare at tiden er inne nå. Jeg er 31, så det er ikke sånn at jeg er 25 og fortsatt har mange år på meg. Jeg har hatt en lang, god og innholdsrik karriere. Og i løpet av dette året her så har man fått tid til å tenke og føle på en del ting, så da bare følte jeg at tiden var inne, sier Wold til NRK.

  På spørsmål om koronaåret har hatt noe å si for avgjørelsen, svarer hun både óg.

  – Det har jo sikkert påvirket litt, men samtidig så er det en naturlig del av dette føler jeg. Jeg hadde EM som mål og det skulle egentlig vært i sommer, ikke sant, sier Wold.

  Hun har også 68 aldersbestemte landskamper og har vært en markant skikkelse i norsk kvinnefotball i 15 år. Hun har sju seriemesterskap og fem cuptitler for LSK Kvinner.

  – Jeg har oppnådd mer enn jeg kunne drømme om og er stolt og ydmyk over karrieren min, skriver Wold i innlegg på Twitter og Instagram, der hun først annonserte at hun velger å legge opp.

  Belgium Norway Soccer
  Foto: Francisco Seco / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal