Vil ha Kjærgaard utestengt i ti år

Hvis Norges Cykleforbund får det som de vil, nektes tidligere sportssjef Steffen Kjægaard medlemskap i NIF de neste ti årene.

Norges Cykleforbund vil nekte Steffen Kjærgaard medlemskap i organisasjoner som er tilknyttet Norges Idrettsforbund i 10 år framover. Etter å ha innrømmet doping, blir Kjærgaard nå anmeldt for å ha skadet sykkelsportens omdømme. Reporter: Christian Nitschke Smith, foto: Harald Omland, redigerer: Nuno Duartes.

Kjærgaard kan utestenges i ti år

Det er sykkelnettstedet Procycling.no som fredag avslører innholdet i cykleforbundets anmeldelse til Norges Idrettsforbund.

De innstiller altså på at den tidligere sportssjefen – som i oktober innrømmet omfattende og systematisk dopingbruk i sin aktive karriere som proffsyklist – bør miste retten til å inneha medlemskap i Norges Idrettsforbund de neste ti årene.

Leder av NIFs doms- og sanksjonsutvalg, Ivar Sølberg, bekrefter overfor nettstedet at utvalget har mottatt anmeldelsen.

LES OGSÅ: – I snart 15 år har jeg holdt på en mørk løgn
LES OGSÅ: Norsk toppsyklist mener det er oppsiktsvekkende hvis lagkamerat ikke var dopet

– Særlig skjerpende

– Dersom NCF vinner frem med sin påstand, innebærer det at han blir ekskludert fra den organiserte idretten ved at han ikke kan ha medlemskap i en klubb tilsluttet NIF de neste ti årene. Han kan ikke ha tillitsverv og ikke drive med trening av utøvere, sier advokat Pål Kleven til procycling.no.

Idrettsadvokaten har bistått Norges Cykleforbund i utarbeidelsen av anmeldelsen.

– Vi tar utgangspunkt i det vi mener er graverende oppførsel, og mener det er særlig skjerpende fordi han har hatt en framtredende ansettelsesposisjon i NCF, noe som gjør at aktsomhetsgraden bør skjerpes i vesentlig grad, forklarer Kleven.

– En belastning

Steffen Kjærgaard kommenterer anmeldeldelsen på følgende måte:

– Det siste halvåret har vært belastende for meg, jeg velger å avstå fra å si noe, kommentere eller formidle noe som helst i offentligheten.

NIFs lover åpner for at Kjærgaard kan utestenges på livstid.

Om Kjærgaard kan bli dømt, er likevel usikkert. Anstein Gjengedal, som er leder for påtalenemnda, tviler. Årsaken er foreldesesfristen på åtte år.

– Situasjonen er den at saken mot Kjærgaard, og det han forklarte under pressekonferansen, er forhold som ligger langt tilbake i tid. De er foreldet, sier leder for påtalenemnda, Anstein Gjengedal, til procycling.no.

Pressekonferanse

Det var 23. oktober i fjor Kjærgaard på en pressekonferanse sto fram og fortalte om sitt dopingmisbruk, i kjølvannet av Lance Armstrong-dommen.

– I snart 15 år har jeg holdt på en løgn. Jeg skal begynne på begynnelsen, men vil bare si at det som har kommet frem de to siste ukene gjennom USADAs rapport har gjort at jeg har vært nødt til å dra frem min mørke løgn fra fortiden, sa Kjærgaard, og fortsatte:

– Min karriere som proff begynte i 1996. Gjennom de to første årene fikk jeg en forståelse for et skittent game jeg var ganske uforberedt på etter å ha vært amatør i Norge, sa Kjærgaard.

Han fortalte videre at da disse to årene var ferdig, tok han et valg.

– Hvis jeg skulle være med på racet videre måtte jeg å ta del i de premissene jeg følte rådet i feltet. Jeg gikk til anskaffelse av eget initiativ på EPO. Det ga en respons. Plutselig var jeg på en måte med igjen, fortalte Kjærgaard.

Nå må han altså betale prisen - hvis cykleforbundet får det som de vil.

Startet med EPO på eget initiativ

Se Steffen Kjærgaard snakke ut om dopingmisbruket på en pressekonferanse 23. oktober i fjor.

Siste nytt

 • Ødegaard med ny scoring for Vitesse

  Martin Ødegaard scoret et strålende mål og bidro sterkt til at Vitesse slo Venlo 2-1 i nederlandsk æresdivisjon i fotball lørdag. Scoringen var drammenserens andre i ligaen denne sesongen.

  Martin Ødegaard
  Foto: Robin Van Lonkhuijsen/anp/afp / NTB scanpix
 • Ronaldo avgjorde byderbyet

  Cristiano Ronaldo scoret kampens eneste mål fra straffemerket og ble matchvinner da Juventus slo Torino i lørdagens byderby i italiensk Serie A. Dermed kunne Juventus-spillerne juble for klubbens mål nummer 5000 i Serie A-sammenheng.

  Champions League - Group Stage - Group H - Juventus v Manchester United
  Foto: Massimo Pinca / Reuters
 • Maars Johnsen ble matchvinner

  Bjørn Maars Johnsen scoret 2-1-målet og ble matchvinner på overtid da AZ Alkmaar slo Excelsior i nederlandsk fotball lørdag. Den norske landslagsspissen startet kampen på benken, men ble byttet inn med 18 minutter igjen å spille.

  Privatlandskamp i fotball mellom Norge-Sverige
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal