Hopp til innhold

Vil ha Kjærgaard utestengt i ti år

Hvis Norges Cykleforbund får det som de vil, nektes tidligere sportssjef Steffen Kjægaard medlemskap i NIF de neste ti årene.

Norges Cykleforbund vil nekte Steffen Kjærgaard medlemskap i organisasjoner som er tilknyttet Norges Idrettsforbund i 10 år framover. Etter å ha innrømmet doping, blir Kjærgaard nå anmeldt for å ha skadet sykkelsportens omdømme. Reporter: Christian Nitschke Smith, foto: Harald Omland, redigerer: Nuno Duartes.

Kjærgaard kan utestenges i ti år

Det er sykkelnettstedet Procycling.no som fredag avslører innholdet i cykleforbundets anmeldelse til Norges Idrettsforbund.

De innstiller altså på at den tidligere sportssjefen – som i oktober innrømmet omfattende og systematisk dopingbruk i sin aktive karriere som proffsyklist – bør miste retten til å inneha medlemskap i Norges Idrettsforbund de neste ti årene.

Leder av NIFs doms- og sanksjonsutvalg, Ivar Sølberg, bekrefter overfor nettstedet at utvalget har mottatt anmeldelsen.

LES OGSÅ: – I snart 15 år har jeg holdt på en mørk løgn
LES OGSÅ: Norsk toppsyklist mener det er oppsiktsvekkende hvis lagkamerat ikke var dopet

– Særlig skjerpende

– Dersom NCF vinner frem med sin påstand, innebærer det at han blir ekskludert fra den organiserte idretten ved at han ikke kan ha medlemskap i en klubb tilsluttet NIF de neste ti årene. Han kan ikke ha tillitsverv og ikke drive med trening av utøvere, sier advokat Pål Kleven til procycling.no.

Idrettsadvokaten har bistått Norges Cykleforbund i utarbeidelsen av anmeldelsen.

– Vi tar utgangspunkt i det vi mener er graverende oppførsel, og mener det er særlig skjerpende fordi han har hatt en framtredende ansettelsesposisjon i NCF, noe som gjør at aktsomhetsgraden bør skjerpes i vesentlig grad, forklarer Kleven.

– En belastning

Steffen Kjærgaard kommenterer anmeldeldelsen på følgende måte:

– Det siste halvåret har vært belastende for meg, jeg velger å avstå fra å si noe, kommentere eller formidle noe som helst i offentligheten.

NIFs lover åpner for at Kjærgaard kan utestenges på livstid.

Om Kjærgaard kan bli dømt, er likevel usikkert. Anstein Gjengedal, som er leder for påtalenemnda, tviler. Årsaken er foreldesesfristen på åtte år.

– Situasjonen er den at saken mot Kjærgaard, og det han forklarte under pressekonferansen, er forhold som ligger langt tilbake i tid. De er foreldet, sier leder for påtalenemnda, Anstein Gjengedal, til procycling.no.

Pressekonferanse

Det var 23. oktober i fjor Kjærgaard på en pressekonferanse sto fram og fortalte om sitt dopingmisbruk, i kjølvannet av Lance Armstrong-dommen.

– I snart 15 år har jeg holdt på en løgn. Jeg skal begynne på begynnelsen, men vil bare si at det som har kommet frem de to siste ukene gjennom USADAs rapport har gjort at jeg har vært nødt til å dra frem min mørke løgn fra fortiden, sa Kjærgaard, og fortsatte:

– Min karriere som proff begynte i 1996. Gjennom de to første årene fikk jeg en forståelse for et skittent game jeg var ganske uforberedt på etter å ha vært amatør i Norge, sa Kjærgaard.

Han fortalte videre at da disse to årene var ferdig, tok han et valg.

– Hvis jeg skulle være med på racet videre måtte jeg å ta del i de premissene jeg følte rådet i feltet. Jeg gikk til anskaffelse av eget initiativ på EPO. Det ga en respons. Plutselig var jeg på en måte med igjen, fortalte Kjærgaard.

Nå må han altså betale prisen - hvis cykleforbundet får det som de vil.

Startet med EPO på eget initiativ

Se Steffen Kjærgaard snakke ut om dopingmisbruket på en pressekonferanse 23. oktober i fjor.

Siste nytt

 • Pogacar ikke fan av alternativ Tour-avslutning: – Foretrekker Champs-Élysées

  Tadej Pogacar er en av favorittene når Tour de France senere søndag avsluttes med en 33 kilometer kupert tempoetappe i Nice.

  Men selv om den etappen favoriserer ham langt mer enn spurten på Champs-Élysées i Paris, foretrekker sloveneren fortsatt den tradisjonelle avslutningen i den franske hovedstaden.

  – Det blir helt sikkert veldig annerledes, men jeg liker det ikke. Jeg starter ikke før klokken seks om kvelden, så det blir en lang dag, sa Pogacar.

  Arrangørene har benyttet anledningen til å bryte med den gamle tradisjonen fordi Paris og Champs-Élysées i år er okkupert av OL.

  Det er første gang på 35 år at Tour de France har en tempoetappe som avslutning. Da det sist skjedde, i 1989, utløste det en av de mest dramatiske avslutningene i Tour de France-historien, med Greg LeMond som vant rittet med åtte sekunder.

  Det er neppe noen sjanse for at noe slikt skjer på søndag. Pogacar starter med en ledelse på 5 minutter og 14 sekunder ned til Jonas Vingegaard på 2.-plass.

  – Jeg foretrekker Champs-Élysées. Men det er annerledes, og jeg gleder meg til å oppleve hvordan det fungerer som siste etappe, sa Pogacar.

  9-c4sfehGZY
  Foto: AP
 • Formel 3: Stenshorne nummer 14 i Ungarn

  Martinius Stenshorne klatret åtte plasser og endte på 14.-plass i Formel 3-løpet i Budapest, Ungarn.

  Bulgarske Nikola Tsolov vant løpet foran Laurens van Hoepen fra Nederland og mexicanske Noel Leon.

  Den norske unggutten fikk fredagens kvalifisering ødelagt av rødflagg. Nordmannen var på vei mot å sette en respektabel rundetid da Luke Browning snurret rundt foran han og det ble vinket med det røde flagget. Da var det bare 24 sekunder igjen på klokken, og Stenshorne endte med en tid som kun holdt til en 22.-plass.

  Nordmannen hadde dermed et nærmest håpløst utgangspunkt før både lørdagens sprint og søndagens hovedløp. Lørdag klatret Stenshorne opp til 13.-plass i sprintløpet, men kom ikke bedre enn 14.-plass i søndagens hovedløp.

  Stenshorne ender dermed helgen uten poeng. Neste helg får han imidlertid en ny mulighet til å forbedre posisjonen sin da F3-sirkuset reiser videre til Spa i Belgia.

  Stenshorne ble tidligere i år en del av McLarens juniorsatsing.

  (NTB)

  2Uc5Y1CAGFs
  Foto: NTB
 • Macron rekker trolig ikke å svømme i Seinen før OL

  Den franske presidenten Emmanuel Macron vil bevise at Seinen er trygg å svømme i, men får det sannsynligvis ikke til før OL.

  Det kom fram i en uttalelse fra det franske presidentkontoret.

  Seinen skal brukes til åpningsseremonien, svømmekonkurransene i åpent vann og svømmedelen av triatlon-konkurransene.

  Men fram mot OL har det vært fokus på vannkvaliteten i elven som renner gjennom den franske hovedstaden. Ifølge lokale myndigheter er elven trygg, men flere målinger har vist at det har vært problemer med innholdet av E. coli-bakterier.

  Derfor har flere franske politikere hoppet i vannet for å motbevise skeptikerne. Tidligere i uken testet den franske idrettsministeren Amelie Oudea-Castera og Paris-ordfører Anne Hidalgo forholdene.

  Macron hadde ikke mulighet til å delta på svømmeturen, men vil gjøre det på et senere tidspunkt.

  – Han har ikke nødvendigvis mulighet til det før de olympiske lekene, sa talspersonen på en pressekonferanse fredag.

  Fredag uttalte også ordføreren i Paris' kontor at Seinen hadde bestått vannkvalitetstester seks dager på rad, og at elven dermed er klar for de olympiske øvelsene.

  Skulle vannkvaliteten gå ned, vil arrangørens «plan B» være å utsette øvelsene i noen dager eller flytte de lengre øvelsene til Vaires-sur-Marne, som er en elv øst for Paris.

  Lekene i Paris går av stabelen 26. juli og varer fram til 11. august.

  eMyvvn90JdE
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal