Hopp til innhold

Klar tale om barneidrett: – Få foreldrene ut av trenerrollen!

Ishockeylandslagets trener Roy Johansen mener det er en katastrofe at idrettsglade barn blir trent av foreldrene sine. – Foreldrene ødelegger barna og må erstattes av profesjonelle trenere, mener landslagssjefen.

Roy Johansen kritisk til foreldre i barneidretten

Roy Johansen, landslagssjef i ishockey, mener Norge går glipp av en rekke idrettsalenter på grunn av uerfarne foreldretrenere.

Foto: NTB

Håvard

Håvard Braserudhaget jobber frivillig som fotballtrener.

– I det store og hele er det en katastrofe for norsk idrett, sier Johansen.

De fleste norske idrettslag bruker foreldre som trenere for barna, i mangel på penger og ressurser til å ansette mer kompetansedyktige trenere.

Dette gjør at flere idrettstalenter går tapt, mener landslagstreneren.

– De som kunne ha blitt gode utøvere, blir ikke det fordi de ikke har hatt gode trenere i barndommen. Vi må inn med profesjonelle trenere allerede i 6-7-årsalderen. Det ville vært det beste. Sånn som det er nå - sånn kan det ikke fortsette, sier han.

  • Er foreldretrenere flinke nok, eller må barneidretten profesjonaliseres? Si din mening nederst i artikkelen!
Foreldre som trenere i barneidretten er en katastrofe for norsk idrett. Det mener landslagstreneren i ishockey, Roy Johansen. Også hopptrener Aleksander Støckl vil ha profesjonelle trenere for de yngste, men virkeligheten i de fleste idrettslagene er en ganske annen.

SE VIDEO: Foreldre som trenere i barneidretten er en katastrofe.

– Ikke mulig uten dugnad

For norske idrettsklubber er imidlertid hverdagen en litt annen.

Foreldre - gjerne uten kunnskap om idretten de skal lære bort - blir bedt om å stille opp for å få lokallaget til å gå rundt.

Realiteten er nemlig slik; uten foreldre - ingen trening.

– Det er dessverre ikke penger i norske lokallag til å ansette trenere. Det lar seg ikke gjøre uten godt gammeldags dugnadsarbeid, sier Håvard Braserudhaget, sportslig leder i idrettslaget Høybråten/Stovner.

Foruten å være sportslig leder, er han også fotballtrener for datterens fotballag.

  • «Johansen har helt rett» skriver en bruker på våre Facebook-sider. Delta i diskusjonen du også! Klikk her for å komme til våre Facebook-sider.

Har ansatt profesjonell trener

Men noen idrettslag har gjort alvor av ishockeysjefens mantra.

Svømmetrener i Kolbotn

Kolbotn Sømmegruppe har ansatt en italiensk trener for å gi barna profesjonell opplæring.

Foto: NRK

Kolbotn IL svømmegruppe har gått til anskaffelse av en profesjonell svømmetrener fra Italia som har som heltidsjobb å trene klubbens yngre svømmere.

Foreldrene får ikke en gang være i svømmehallen mens treningen pågår, for at barna skal konsentrere seg fullt og helt om treningen.

– Vi har gjort et klart bevisst valg om å ha foreldrene på utsiden av svømmehallen fordi vi ønsker at fokuset til barna skal være på trenerne og instruktørene, og ikke på foreldrene, sier styreleder Knut Sollesnes i Kolbotn IL svømmegruppe.

– Koster ikke dette her mye penger?

– Det koster litt mer penger. Men jeg tror at sånn som foreldrene her er nok villige til å betale for den profesjonaliteten og friheten til å ikke stå for tur til å måtte være trener i neste runde.

– Hvor mye koster det egentlig?

– For de yngste svømmerne som er i svømmegruppa så har vi en treningsavgift i året som er på 2800 kroner og de eldste betaler rundt 6600 kroner. I tillegg så kommer selvfølgelig leirer og reiser og sånne ting som det gjør for alle andre idretter, sier Sollesnes.

Styrelederen mener endringene har gjort treningsopplegget mye bedre for barna.

– Den største fordelen er at treneren er helt fri. Han har ikke noen binding til noen av barna som er i vannet og får en litt annen forvaltning. Det at vi har profesjonelle trenere gjør at selve treningen blir bedre. Det er en profesjonalitet der som vi foreldre normalt ikke vil greie å oppnå.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Svømmehall - forbudt for foreldre

I svømmehallen på Kolbotn har det blitt hengt opp et skilt for å holde nysgjerrige foreldre på utsiden mens barna trener.

– Opp til politikerne

Landslagssjef Johansen er klar over pengene som må til for å heve nivået på norske barnetreninger. Trenere koster penger, og Johansen mener politikerne må ta en stor del av skylden.

– Det er et stort svik fra politikerne overfor idretten. Den tradisjonelle gymtimen i skolen er nærmest lagt ned, samtidig overlates alt ansvaret til idrettsklubbene som sliter med å finansiere driften. Dette må opp på politisk hold - det må helt nye tanker til, tordner Johansen.

– Foreldre har verken erfaring eller utdanning i å trene, og hvis vi vil ha frem gode utøvere i Norge, må det brukes mer ressurser på trenerfronten.

Generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen, stiller til intervju i kveldens sportsrevy på NRK1 kl 19.45. Det kan du få med deg i nett-TV her!

  • Er foreldretrenere flinke nok, eller bør barneidretten profesjonaliseres? Si din mening i kommentarfeltet under!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal