Klar tale om barneidrett: – Få foreldrene ut av trenerrollen!

Ishockeylandslagets trener Roy Johansen mener det er en katastrofe at idrettsglade barn blir trent av foreldrene sine. – Foreldrene ødelegger barna og må erstattes av profesjonelle trenere, mener landslagssjefen.

Roy Johansen kritisk til foreldre i barneidretten

Roy Johansen, landslagssjef i ishockey, mener Norge går glipp av en rekke idrettsalenter på grunn av uerfarne foreldretrenere.

Foto: NTB

Håvard

Håvard Braserudhaget jobber frivillig som fotballtrener.

– I det store og hele er det en katastrofe for norsk idrett, sier Johansen.

De fleste norske idrettslag bruker foreldre som trenere for barna, i mangel på penger og ressurser til å ansette mer kompetansedyktige trenere.

Dette gjør at flere idrettstalenter går tapt, mener landslagstreneren.

– De som kunne ha blitt gode utøvere, blir ikke det fordi de ikke har hatt gode trenere i barndommen. Vi må inn med profesjonelle trenere allerede i 6-7-årsalderen. Det ville vært det beste. Sånn som det er nå - sånn kan det ikke fortsette, sier han.

 • Er foreldretrenere flinke nok, eller må barneidretten profesjonaliseres? Si din mening nederst i artikkelen!
Foreldre som trenere i barneidretten er en katastrofe for norsk idrett. Det mener landslagstreneren i ishockey, Roy Johansen. Også hopptrener Aleksander Støckl vil ha profesjonelle trenere for de yngste, men virkeligheten i de fleste idrettslagene er en ganske annen.

SE VIDEO: Foreldre som trenere i barneidretten er en katastrofe.

– Ikke mulig uten dugnad

For norske idrettsklubber er imidlertid hverdagen en litt annen.

Foreldre - gjerne uten kunnskap om idretten de skal lære bort - blir bedt om å stille opp for å få lokallaget til å gå rundt.

Realiteten er nemlig slik; uten foreldre - ingen trening.

– Det er dessverre ikke penger i norske lokallag til å ansette trenere. Det lar seg ikke gjøre uten godt gammeldags dugnadsarbeid, sier Håvard Braserudhaget, sportslig leder i idrettslaget Høybråten/Stovner.

Foruten å være sportslig leder, er han også fotballtrener for datterens fotballag.

 • «Johansen har helt rett» skriver en bruker på våre Facebook-sider. Delta i diskusjonen du også! Klikk her for å komme til våre Facebook-sider.

Har ansatt profesjonell trener

Men noen idrettslag har gjort alvor av ishockeysjefens mantra.

Svømmetrener i Kolbotn

Kolbotn Sømmegruppe har ansatt en italiensk trener for å gi barna profesjonell opplæring.

Foto: NRK

Kolbotn IL svømmegruppe har gått til anskaffelse av en profesjonell svømmetrener fra Italia som har som heltidsjobb å trene klubbens yngre svømmere.

Foreldrene får ikke en gang være i svømmehallen mens treningen pågår, for at barna skal konsentrere seg fullt og helt om treningen.

– Vi har gjort et klart bevisst valg om å ha foreldrene på utsiden av svømmehallen fordi vi ønsker at fokuset til barna skal være på trenerne og instruktørene, og ikke på foreldrene, sier styreleder Knut Sollesnes i Kolbotn IL svømmegruppe.

– Koster ikke dette her mye penger?

– Det koster litt mer penger. Men jeg tror at sånn som foreldrene her er nok villige til å betale for den profesjonaliteten og friheten til å ikke stå for tur til å måtte være trener i neste runde.

– Hvor mye koster det egentlig?

– For de yngste svømmerne som er i svømmegruppa så har vi en treningsavgift i året som er på 2800 kroner og de eldste betaler rundt 6600 kroner. I tillegg så kommer selvfølgelig leirer og reiser og sånne ting som det gjør for alle andre idretter, sier Sollesnes.

Styrelederen mener endringene har gjort treningsopplegget mye bedre for barna.

– Den største fordelen er at treneren er helt fri. Han har ikke noen binding til noen av barna som er i vannet og får en litt annen forvaltning. Det at vi har profesjonelle trenere gjør at selve treningen blir bedre. Det er en profesjonalitet der som vi foreldre normalt ikke vil greie å oppnå.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Svømmehall - forbudt for foreldre

I svømmehallen på Kolbotn har det blitt hengt opp et skilt for å holde nysgjerrige foreldre på utsiden mens barna trener.

– Opp til politikerne

Landslagssjef Johansen er klar over pengene som må til for å heve nivået på norske barnetreninger. Trenere koster penger, og Johansen mener politikerne må ta en stor del av skylden.

– Det er et stort svik fra politikerne overfor idretten. Den tradisjonelle gymtimen i skolen er nærmest lagt ned, samtidig overlates alt ansvaret til idrettsklubbene som sliter med å finansiere driften. Dette må opp på politisk hold - det må helt nye tanker til, tordner Johansen.

– Foreldre har verken erfaring eller utdanning i å trene, og hvis vi vil ha frem gode utøvere i Norge, må det brukes mer ressurser på trenerfronten.

Generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen, stiller til intervju i kveldens sportsrevy på NRK1 kl 19.45. Det kan du få med deg i nett-TV her!

 • Er foreldretrenere flinke nok, eller bør barneidretten profesjonaliseres? Si din mening i kommentarfeltet under!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

 • Engelsk fotball hedrer Maradona

  Under fredagens kveldskamp mellom Crystal Palace og Newcastle i Premier League, ble det satt av tid til å hedre den avdøde fotballegenden, Diego Maradona.

  Det ble gjort med svarte sørgebånd og ett minutts applaus før kampstart.

  Markeringen skal bli gjort under alle helgens kamper i den øverste divisjonen i England.

  QoV0T4IGy6U
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • Carlsen vant første semifinalekamp

  Magnus Carlsen leder semifinalen mot Jan Nepomnjasjtsjij i første turnering i Champions Chess Tour, men underveis levde han farlig flere ganger.

  Nordmannen er i føringen 2,5-1,5 etter semifinalens fire første hurtigsjakkpartier.

  Magnus Carlsen med ny turnering
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • – Blatter og Platini etterforskes

  De tidligere fotballtoppene Sepp Blatter og Michel Platini kan igjen være i trøbbel. Ifølge nyhetsbyrået AFP gransker påtalemyndighetene i Sveits dem begge for bedrageri.

  Det får nyhetsbyrået AP bekreftet i en uttalelse fra den sveitsiske påtalemyndigheten.

  Blatter og Platini er begge blitt avhørt i Bern de siste ukene. Flere vitner har også måttet svare på spørsmål.

  Inntil for fem år siden var Blatter og Platini to av fotballens mektigste menn.

  Blatter måtte gå av som president for Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) og Platini måtte forlate Det europeiske fotballforbundet (Uefa) etter at skandalesaker om korrupsjon begynte å rulle.

  Platini og Blatter
  Foto: DESK / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal