NRK Meny
Normal

Vil ha dopinggransking av skiskyting

SJUSJØEN (NRK): Dopingrapporten om russisk friidrett ga rystende avsløringer. Nå skal Norges Skiskytterforbund presse på for at også internasjonal skiskyting granskes.

BIATHLON-WORLD-MEN

VIL HA GRANSKING: Etter dopingrapporten på russisk friidrett vil Norges Skiskytterforbund ha gransking av skiskyting også. Her fra verdenscupen i Ruhpolding sist vinter.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Skiskytterpresident Tore Bøygard er rystet etter dopingrapporten som har ført til at russisk friidrett er utestengt på ubestemt tid.

– Det er antydet at det er doping i andre idretter. Idretten kan ikke overleve med at det henger noen dopingskygge rundt omkring. Derfor er det like greit å få gransket det. Skulle det være grums der, så er det like greit å få det opp og få det på bordet, sier Bøygard til NRK.

Flere avsløringer

Skiskyting har en historie med flere positive dopingprøver de senere årene. Bøygard tror en granskning av skiskyting ville kunne avdekket mer enn det som allerede er bevist.

Tore Bøygard

VIL HA FREM SANNHETEN: Tore Bøygard, president i Norges Skiskytterforbund, vil ha sannheten om egen idrett frem.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi skal ikke være så naive og tro at det ikke er et eller annet som ligger skjult også i vår egen idrett, sier Bøygard.

Nå skal Skiskytterforbundet skrive et brev til Antidoping Norge for å legge press på å få satt i gang en internasjonal granskning også av skiskyting.

Har ikke mistanker

Ole Einar Bjørndalen har vært i verdenstoppen i tjue år og sitter i utøverkomitéen både i Det internasjonale skiskytterforbundet og i IOC. Han vet ikke om en granskning er nødvendig.

– Det er vanskelig å vite. Jeg har ikke noen mistanke. Da er det andre som må ha mistanke til utøvere og forbund. Hvis det er det, så må det til, sier Bjørndalen.

President i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg, mener en omfattende gransking av internasjonal skiskyting er unødvendig. Men han forstår reaksjonen til Bøygard etter dopingrapporten.

– I høst har Wada-eksperter gjennomgått alt vi gjør, og det er noe de har begynt med i høst. Det var ikke noe kritikkverdig i den rapporten etterpå, sier Besseberg.

Men Besseberg regner med at granskingen av doping ikke stopper ved russisk friidrett dersom man ser behovet.

– Merkelige resultater

Ola Lunde, som har vært tett på miljøet internasjonalt i flere tiår, som trener og senere NRK-ekspert, mener det er helt riktig å få skiskyting under lupen. Han tror det har vært en del doping internasjonalt.

– Det er viktig å belyse hvordan skiskyttersporten har vært. Og jeg må si at i alle mine år så er det helt tydelig at det har vært en del merkelige resultater i mesterskap. Jeg tror det har vært ganske utbredt i en del nasjoner og jeg tror de samme nasjonene har drevet med det i alle idretter, sier Lunde.

Siste nytt

 • Alle tre topplaga tapte

  Både Aalesund, Viking og Sandnes Ulf tapte i dagens runde i 1. divisjon. Resultat: Aalesund - HamKam 1-2, Jerv - Viking 3-2, Mjøndalen - Sandnes Ulf 1-0, Sogndal - Strømmen 5-1, Florø - Levanger 0-2, Notodden - Åsane 0-0, Tromsdalen - Nest Sotra 3-1.

  Eliteserien fotball 2018: Viking - Ålesund.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Selvmål reddet Haugesund

  Tromsøs Kent-Are Antonsen scoret kampens eneste mål i oppgjøret mot FK Haugesund søndag. Han satte ballen i feil mål i første omgang, og FKH vant 1–0.

   Kent-Are Antonsen
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Scoret fem mål på 12 minutter

  Sogndal havnet tidlig under 0–1 i søndagens 1.-divisjonskamp mot Strømmen.

  Så scoret Sogndal fem mål fra det 18. til det 30. minutt. Etter en halvtime sto det 5–1 på Fosshaugane. Det ble også sluttresultatet for Eirik Bakkes menn.

  Kvalifisering til Eliteserien 2018. Sogndal mot Ranheim 1 - 0
  Foto: Christian Blom / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien: Rosenborg - Brann