Hopp til innhold

– På tide de glemmer «Eddie the Eagle»

LILLEHAMMER (NRK.no): Mens Andrew Musgrave snakket om å sette langrenn på kartet i Storbritannia, måtte en småbekymret norsk trener erkjenne at hans gutter «took a hell of a beating».

Andrew Musgrave

Skotske Andrew Musgrave har aldri vært bedre enn nummer 18 i et verdenscuprenn, men lekte med norske OL-håp i NM.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Ja, de gjorde det. Ja, ja, sukker Arild Monsen – konfrontert med Bjørge Lilleliens berømte utbrudd etter Norges fotballseier mot England i 1982.

Under ski-NM på Lillehammer fredag var rollene snudd på hodet. Riktig nok var det Ola Vigen Hattestad som ble norsk sprintmester, men han fikk skambank av en 23 år gammel skotte.

Andrew Musgrave vil du bli adskillig bedre kjent med hvis du leser videre i denne artikkelen, men først altså litt om den norske sprinttrenerens reaksjon.

Arild Monsen speidet etter norske OL-kandidater i sprint. Han fikk se at de heteste kandidatene – Anders Gløersen, Finn Hågen Krogh og Ola Vigen Hattestad – tok seg til finale, men også at de ble gjort til statister av en relativt umerittert brite.

– Bør slå ham

– Vi fikk svar, men nesten enda flere spørsmål. Det ble ikke noe veldig avklarende. Det alle ser og skjønner er at de som kjemper om plassene var i finalen. Men det var ingen av dem som dominerte og det var Andrew Musgrave som vant, og da har vi fått like mange funderinger som svar, påpeker han.

Monsen understreker at det var et veldig spesielt renn i meget tøffe forhold. Han understreker også at mye kan se annerledes ut om tre uker. Men han likte ikke at Musgrave var så til de grader suveren.

– Jeg skal ikke ta noe bort fra hans prestasjon. Han behersket forholdene best og var en verdig vinner. Men jeg blir overrasket om han tar medalje i OL. Ut fra det vi har sett til nå, bør vi slå ham, sier Monsen rett ut.

– Målet er OL-gull

Andrew Musgrave selv tror også det blir vanskelig å ta medalje i Sotsji. Men at det er det som er målet, er han helt klar på.

– Målet er selvfølgelig å ta gull i Sostji. Men det er mange andre som stiller til start med det samme målet, sier han til NRK.no.

Både høyden og den tøffe løypa i Sotsji passer Musgrave bra. Men han frykter at både nordmenn og ikke minst russere blir tøffe å hamle opp med.

– De gutta her kommer til å gå fortere da, og det blir ikke lett å slå dem da. Og jeg tipper alle på de russiske laget kommer til å være i slag, så det blir ikke lett å ta medalje, sier Musgrave – som representerer Røa IL og Thomas Alsgaards lag Team LeasePlan Go.

Under NM på Voss i 2012 gikk han inn til andreplass på 15 km fristil, men verdenscuppoeng har han bare tatt tre ganger. Hans beste enkeltresultat er 18.-plassen fra sprinten i prøve-OL i Sotsji i fjor.

– Ikke født med ski på beina

– Si litt om bakgrunnen din, er du født med ski på beina?

– Jeg er født i England – sør i England, i Dorset – så jeg er ikke født med ski på beina. Så bodde jeg faktisk fem år på Shetland, halvveis mellom Norge og Skottland. Det er ikke mye snø der, bare vind og regn. Så bodde jeg fem år i Alaska, så det ble litt skigåing da jeg var fem til ti år, så jeg lærte meg litt å gå på ski der.

– Så flyttet vi tilbake til Skottland, og det ble mest rulleskigåing. Men jeg likte å drive med langrenn. Så da jeg var ferdig med skolen i Skottland, fant jeg ut at jeg ville komme til Norge og satse litt. Det ble et år på skigymnaset på Hovden. Jeg trivdes skikkelig godt og ble her, forteller Musgrave på flytende og feilfri norsk.

– Hvordan er opplegget ditt, hva slags oppfølging får du av laget i Norge og av det britiske forbundet?

– I Norge trener og konkurrerer jeg med LeasePlan Go. Det er skikkelig bra opplegg der. Når jeg går verdenscup, er det med det britiske landslaget. Vi har faktisk ganske bra opplegg der også. Og vi er flere løpere, for eksempel Andrew Young, som er fra samme plass som meg i Skottland og som var i kvartfinalen i dag.

– Ingen vet hva langrenn er

Men Musgrave pøver på ingen måte å skape et inntrykk av at langrenn er noen stor idrett i det forente kongedømmet.

– Det er ingen i Storbritannia som vet hva langrenn er. Men hvis du tar OL-medalje er det stort uansett. Da blir det stort, så jeg må bare gjøre det, så folk lærer litt om hva langrenn er, smiler han.

Musgrave føler hjemlandet fortjener noen nye skihelter – helter som huskes for sine prestasjoner, ikke for sine klovnestreker, som skihopperen Eddie Edwards.

– Det er på tide at de glemmer «Eddie the Eagle» og får høre om Andrew Young og Andrew Musgrave og de som skal gå OL i Sotsji!

Andrew Musgrave fant fredagens renn foran Ola Vigen Hattestad, Finn Hågen Korgh, Anders Gløersen, Tomas Northug og Torgeir Skare Thygesen.

Sportsnyheter

Mareritt­minutter knuste Barcelonas Mesterliga-drøm

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

Siste nytt

  • Ryersons Dortmund til semifinalen: Snudde ellevill kamp på tre minutter

    Julian Ryerson startet for Dortmund mot Atlético Madrid da en plass i Mesterligaens semifinaler sto på spill.

    Og det startet så bra for den norske landslagsbacken og lagkameratene. Dortmund var det førende laget gjennom første omgang, og straffet de spanske gjestene ved to anledninger.

    Først da Julian Brandt banket til fra spiss vinkel, og fem minutter senere da Ian Maatsen kopierte tyskeren med en markkryper fra samme sted.

    Kort tid ut i andre omgang reduserte imidlertid Atletico etter et selvmål fra Mats Hummels. Den første kampen i Madrid endte 2–1 til Diego Simeones menn og dermed var lagene likt med 3–3 sammenlagt.

    Atletico presset på for mer midtveis i andre omgang Etter litt klabb og babb i feltet fikk Ángel Correa banket ballen via tverrliggeren og inn, og plutselig var det spanjolene som nærmet seg semifinale.

    Ryerson og co. nektet imidlertid å gi seg, og i løpet av tre magiske minutter klarte de å snu kampen nok en gang. Først stanget Niclas Füllkrug på vakkert vis ballen stolpen inn, så i det 74. minutt hamret Marcel Sabitzer ballen i hjørnet.

    Det ble kampens siste mål. 5–4 sammenlagt til Dortmund som møter PSG i semifinalen.

    Germany Soccer Champions League
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

    Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

    Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

    I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

    Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

    Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

    B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
    Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK
  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

    – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

    KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

    – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

    Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

    KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

    I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

    Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

    Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

    KFUM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal