NRK Meny
Normal

– På tide de glemmer «Eddie the Eagle»

LILLEHAMMER (NRK.no): Mens Andrew Musgrave snakket om å sette langrenn på kartet i Storbritannia, måtte en småbekymret norsk trener erkjenne at hans gutter «took a hell of a beating».

Andrew Musgrave

Skotske Andrew Musgrave har aldri vært bedre enn nummer 18 i et verdenscuprenn, men lekte med norske OL-håp i NM.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Ja, de gjorde det. Ja, ja, sukker Arild Monsen – konfrontert med Bjørge Lilleliens berømte utbrudd etter Norges fotballseier mot England i 1982.

Under ski-NM på Lillehammer fredag var rollene snudd på hodet. Riktig nok var det Ola Vigen Hattestad som ble norsk sprintmester, men han fikk skambank av en 23 år gammel skotte.

Andrew Musgrave vil du bli adskillig bedre kjent med hvis du leser videre i denne artikkelen, men først altså litt om den norske sprinttrenerens reaksjon.

Arild Monsen speidet etter norske OL-kandidater i sprint. Han fikk se at de heteste kandidatene – Anders Gløersen, Finn Hågen Krogh og Ola Vigen Hattestad – tok seg til finale, men også at de ble gjort til statister av en relativt umerittert brite.

– Bør slå ham

– Vi fikk svar, men nesten enda flere spørsmål. Det ble ikke noe veldig avklarende. Det alle ser og skjønner er at de som kjemper om plassene var i finalen. Men det var ingen av dem som dominerte og det var Andrew Musgrave som vant, og da har vi fått like mange funderinger som svar, påpeker han.

Monsen understreker at det var et veldig spesielt renn i meget tøffe forhold. Han understreker også at mye kan se annerledes ut om tre uker. Men han likte ikke at Musgrave var så til de grader suveren.

– Jeg skal ikke ta noe bort fra hans prestasjon. Han behersket forholdene best og var en verdig vinner. Men jeg blir overrasket om han tar medalje i OL. Ut fra det vi har sett til nå, bør vi slå ham, sier Monsen rett ut.

– Målet er OL-gull

Andrew Musgrave selv tror også det blir vanskelig å ta medalje i Sotsji. Men at det er det som er målet, er han helt klar på.

– Målet er selvfølgelig å ta gull i Sostji. Men det er mange andre som stiller til start med det samme målet, sier han til NRK.no.

Både høyden og den tøffe løypa i Sotsji passer Musgrave bra. Men han frykter at både nordmenn og ikke minst russere blir tøffe å hamle opp med.

– De gutta her kommer til å gå fortere da, og det blir ikke lett å slå dem da. Og jeg tipper alle på de russiske laget kommer til å være i slag, så det blir ikke lett å ta medalje, sier Musgrave – som representerer Røa IL og Thomas Alsgaards lag Team LeasePlan Go.

Under NM på Voss i 2012 gikk han inn til andreplass på 15 km fristil, men verdenscuppoeng har han bare tatt tre ganger. Hans beste enkeltresultat er 18.-plassen fra sprinten i prøve-OL i Sotsji i fjor.

– Ikke født med ski på beina

– Si litt om bakgrunnen din, er du født med ski på beina?

– Jeg er født i England – sør i England, i Dorset – så jeg er ikke født med ski på beina. Så bodde jeg faktisk fem år på Shetland, halvveis mellom Norge og Skottland. Det er ikke mye snø der, bare vind og regn. Så bodde jeg fem år i Alaska, så det ble litt skigåing da jeg var fem til ti år, så jeg lærte meg litt å gå på ski der.

– Så flyttet vi tilbake til Skottland, og det ble mest rulleskigåing. Men jeg likte å drive med langrenn. Så da jeg var ferdig med skolen i Skottland, fant jeg ut at jeg ville komme til Norge og satse litt. Det ble et år på skigymnaset på Hovden. Jeg trivdes skikkelig godt og ble her, forteller Musgrave på flytende og feilfri norsk.

– Hvordan er opplegget ditt, hva slags oppfølging får du av laget i Norge og av det britiske forbundet?

– I Norge trener og konkurrerer jeg med LeasePlan Go. Det er skikkelig bra opplegg der. Når jeg går verdenscup, er det med det britiske landslaget. Vi har faktisk ganske bra opplegg der også. Og vi er flere løpere, for eksempel Andrew Young, som er fra samme plass som meg i Skottland og som var i kvartfinalen i dag.

– Ingen vet hva langrenn er

Men Musgrave pøver på ingen måte å skape et inntrykk av at langrenn er noen stor idrett i det forente kongedømmet.

– Det er ingen i Storbritannia som vet hva langrenn er. Men hvis du tar OL-medalje er det stort uansett. Da blir det stort, så jeg må bare gjøre det, så folk lærer litt om hva langrenn er, smiler han.

Musgrave føler hjemlandet fortjener noen nye skihelter – helter som huskes for sine prestasjoner, ikke for sine klovnestreker, som skihopperen Eddie Edwards.

– Det er på tide at de glemmer «Eddie the Eagle» og får høre om Andrew Young og Andrew Musgrave og de som skal gå OL i Sotsji!

Andrew Musgrave fant fredagens renn foran Ola Vigen Hattestad, Finn Hågen Korgh, Anders Gløersen, Tomas Northug og Torgeir Skare Thygesen.

Siste nytt

 • Klare for EM-kvartfinale

  Sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum er klare for EM-kvartfinale etter at de slo belgiske Dries Koekelkoren/Tom Van Walle med settsifrene 21-18, 19-21, 15–11 – 2–1 sammenlagt i åttedelsfinalen. Kvartfinalen spilles klokken 16.00.

  Switzerland Beach Volleyball
  Foto: Peter Schneider / AP
 • Tap for Manchester City

  Manchester City tapte 0-1 mot tyske Borussia Dortmund i sin første kamp i sesongoppkjøringen. Mario Götze scoret på straffe i første omgang. Forrige sesongs seriemestere stilte uten flere av sine største stjerner, men Riyad Mahrez spilte fra start.

  FOC-SPO-SOC-MANCHESTER-CITY-V-BORUSSIA-DORTMUND---INTERNATIONAL-
  Foto: ELSA / AFP
 • Wolff Eikrem frigitt

  Magnus Wolff Eikrem er frigitt fra Seattle Sounders, etter kun en halv sesong i klubben. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider.

  Det ble 17 kamper og to mål for midtbanespilleren i MLS, der kun seks av kampene var fra start.

  Magnus Wolff Eikrem
  Foto: Ted S. Warren / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale