Hopp til innhold

Kritisk til cupendring: – Ganske håpløst

Hangeland-utvalget vil vrake cupen slik den har blitt spilt i over hundre år. Forslaget møter kraftig motbør hos supporterne.

Brede Hangeland

CUP-ENDRING: Siden 1902 har cupfinalen tradisjonelt sett blitt spilt på høsten eller som siste kamp for sesongen. Nå vil Brede Hangeland og Hangeland-utvalget ha den flyttet.

Foto: NTB

Det er et dårlig forslag, sier talsmann Ole Kristian Sandvik i Norsk Supporterallianse.

Kommentaren kommer etter at Brede Hangeland og Hangeland-utvalget presenterte hvordan terminlisten i norsk fotball bør endres.

– Jeg vet at mange kommer til å være uenige med noe av det utvalget legger fram. Det er et enstemmig utvalg som jeg mener står støtt på faglig grunnlag, sa Hangeland på pressekonferansen på Ullevaal stadion.

Lise Klaveness og Brede Hangeland legger fram forslag til ny terminliste for norsk fotball

NYE FORSLAG: Fotballpresident Lise Klaveness og Brede Hangeland (leder av Hangeland-utvalget) på pressekonferanse hos Norges Fotballforbund.

Foto: NTB

– Skjønner ikke hvorfor

Utvalget foreslår at fotball-NM i framtiden skal starter om høsten og avsluttes med finale påfølgende vår.

Dermed vil cupen følge samme sesongsyklus som de fleste europeiske land allerede benytter.

– Det blir en revitalisering av cupen, sier Hangeland.

Feil måte å fornye på, mener Sandvik i Norsk Supporterallianse.

– Det er på tide å revitalisere cupen, men det må gjøres ved at rettighetshaver og Norges Fotballforbund prioriterer cupen. Ikke ved å flytte den, sier Sandvik.

Så forteller han hvorfor han er kritisk.

– Nå kommer man til å få en cup som starter om høsten og avsluttes om våren. Man vet at veldig mange klubber bytter ut en stor del av stallen sin i løpet av vinteren. Så man vil jo i realiteten få to ulike lag, men én klubb som kan vinne cupen.

Sandvik forteller at Norsk Supporterallianse hadde et møte med Hangeland tidlig i prosessen der de fortalte om sin motstand. Han undrer seg over hvordan utvalget likevel gikk for forslaget.

Når vil du ha cupfinalen?

Ny vinterturnering

I tillegg foreslår utvalget at det skal ses på muligheten for å gjennomføre en ny turnering i norsk toppfotball på vinterstid.

Tanken er at norske klubber også skal få spille konkurransekamper i seriepausen på vinterstid.

Hangeland-utvalget foreslår at en prosjektgruppe skal utarbeide et forslag til en slik løsning.

– En nasjonal vinterturnering for klubbene i Norsk Toppfotball i månedene februar og mars. Dette er en tid på året der norsk fotball ligger litt brakk, det spilles en del treningskamper med varierende kvalitet, sier Hangeland.

Dette er en periode der resten av Europa har en helt en annen konkurransesituasjon.

– Det er for lav kvalitet på kampene (i Norge). Mange av de vi konkurrerer med, driver med toppnivåkamper i denne perioden, påpeker utvalgslederen.

Den tidligere landslagskapteinen lanserer en mulighet for at vinneren av den norske vinterturneringen kan vinne en mulig europacup-billett dersom Norge får en ekstra kvalifiseringsplass.

– Den kan bli virkelig kul med at vinneren kan få en europacupplass. Det må i hvert fall formaliseres noe her som gjør at vi får utnyttet en del av fotballkalenderen der vi ikke har gode nok konkurransekamper, fortsetter han.

Brann vant cupfinalen

NY CUPFINALE-TID: Brann har allerede spilt og vunnet det nye cupformatet, som oppstod som følger av korona-pandemien. Nå ønskes videreføring av cupturnering med finale på våren.

Foto: NTB

Klart Europa-mål

Hangeland-utvalget har sett på terminlister og konkurransestruktur i norsk fotball for årene 2024 og 2025. Det gjelder Eliteserien og 1. divisjon for menn. Konklusjonen er at det ikke skal gjøres endringer i antall lag i seriespillet på noen av nivåene.

Mandatet har vært å se på hvordan toppklubbene kan frå økt antall konkurransekamper som vil styrke den sportslige kvaliteten og øke inntektene til norsk fotball.

– Målet er at vi skal komme oss til rankingnivå 14 i Europa. NFF og klubbene selv har vedtatt det sammen. Grunnen er at da får vi et ekstra lag med i europacupene og en enklere vei inn i gruppespillet. Akkurat nå er vi på rankingnivå 15, sier fotballpresident Klaveness.

Ved siden av Hangeland har utvalget bestått av representanter fra Norges Fotballforbund (NFF), Norsk Toppfotball (NTF) og klubbene i de to nevnte divisjonene.

Forslagene oversendes styrene i NFF og NTF for videre behandling. De skal ifølge fotballpresident Lise Klaveness behandles senest 16. oktober.

Siste nytt

 • Hegerberg-scoring i Lyon-storseier

  Ada Hegerberg scoret sikkert inn et straffespark i Lyons 5-0-seier over Lille. Siden starten av november står hun med ti mål for klubb og landslag.

  Spissen doblet Lyons ledelse til 2-0 etter en snau halvtime. Det var Hegerbergs 251. scoring for Lyon.

  Hun ble tatt av banen etter 61 minutter i fredagens oppgjør.

  Forrige uke slo Hegerberg til med hattrick i Norges 4-0-seier over Portugal på Ullevaal stadion, men ble tatt av målløs i pausen i 1-2-tapet for Østerrike noen dager senere.

  Lyon har fortsatt til gode å avgi poeng i den franske toppdivisjonen. Fasiten er 30 poeng og målforskjell på 45-4 etter ti kamper. (NTB)

  Ada Hegerberg
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Melkersen permanent til Strømsgodset

  Elias Hoff Melkersen (20) imponerte på utlån i Strømsgodset. Nå gjøres oppholdet permanent, og ifølge lokalpressen betaler klubben en rekordsum for ham.

  Trønderen ble en hit etter låneovergangen fra skotske Hibernian i august. Han startet samtlige tolv kamper for Godset og scoret fire mål i Eliteserien.

  – Det føles helt fantastisk å signere for Godset, sier Melkersen i en uttalelse på Godets nettsted.

  Den nye avtalen varer fram til høsten 2028. Drammens Tidende erfarer at kjøpet er det dyreste i Strømsgodsets historie, men går ikke nærmere inn på summen enn at den er «en god del lavere» enn 13 millioner kroner.

  Godsets dyreste kjøp har siden 2016 vært de fem millionene som ble betalt da Kristoffer Tokstad ble hentet fra Sarpsborg 08. (NTB/NRK)

  Elias Melkersen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Wiklund med ny verdenscupseier

  Ragne Wiklund er fortsatt ubeseiret på 3000 meter i vinterens verdenscup på skøyter.

  Fredag klokket hun inn til 4.06,69 i Polen.

  Seieren var Wiklunds åttende i verdenscupen totalt. Hun har vunnet samtlige tre løp som har vært på 3000 meter hittil i sesongen.

  Forrige måned var hun øverst på pallen i Obihiro (Japan) og Beijing (Kina).

  Wiklund slo Marijke Groenewoud fra Nederland med 34 hundredels sekund tross en litt svak sisterunde. Det er andre gang på rad at hun vinner 3000-meteren i Tomaszow Mazowiecki.

  – Hun er litt ut av det på oppløpet, men det holder inn, sa VGTVs skøytekommentator Ida Njåtun under sendingen.

  (©NTB)

  Ragne Wiklund smiler etter målgang
  Foto: Peter Dejong / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal