NRK Meny
Normal

Vil endre skiskyttersendingene

Både kommentatorene og publikum er svært misfornøyde med skiskyttersendingene under OL. Nå klager NRK problemet inn til IOC.

Tora Berger
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Mange har gledet seg i flere måneder til å følge skiskytterne i aksjon under OL i Vancouver. I går var det endelig klart for den første skiskytterkonkurransen.

Med medaljefavoritter som Tora Berger og Ann Kristin Flatalnd Aafedt på startstreken, satt mange benket foran fjernynet for å følge den spennende konkurransen. Det samme gjorde skiskytterfans i mange andre land.

Men når et så viktig element som tidsdifferansen mellom de ulike løpene var borte, blir det vanskelig å engasjere seg.

NRK ble håndplukket

Det er IOCs egen kringkastingsdivisjon OBSV (Olympic Broadcasting Services Vancouver) som står for den helhetlige produksjonen og grafikken under lekene. OBSV leier deretter inn nasjonale kringkasterere til å produsere enkeltøvelser.

NRK er ble valgt ut til å produserer skiskyttersendingene under OL, også for de utenlandske fjernsynskanalene. Men dessverre ser resultatet slett ikke like bra ut det har gjort under verdenscupsendingene.

– Ikke spesielt bra

Dagbladet har snakket med Christer Ulfbåge, som kommenterer skiskytterkonkurransene for svenske SVT. Han er svært misfornøyd med de norskproduserte sendingene under OL.

– Det største problemet er dårlig grafikk, dårlige tidsdifferanser og det er vanskelig å forstå, sier Ulfbåge til avisa.

Redaktør i NRK Sport, Rune Haug, innrømmer at grafikksystemet under skiskyttersendingene ikke fungerer som det skal.

– Det er første gang i moderne tid at vi har blitt tildelt en grafikk der tidsdifferansene ikke er angitt, og det er ikke spesielt bra, sier Haug til NRK.no.

– Jeg forstår godt at seerne er misfornøyde, og når de er misfornøyde er heller ikke vi fornøyde, sier han.

– Krevende sprint

Haug understreker at gårsdagens sprintkonkurranse for kvinner ble ekstra krevende å produsere, mye på grunn av mange uventa plasseringer underveis.

Både gulljenta Anastasiya Kuzmina fra Slovakia og franske Marie Dorin som gikk inn til tredjeplass sto ikke på ekspertenes tippelister. Ifølge Haug var hele fire av de seks beste utøvere vi ikke regnet med ville hevde seg i toppen.

– Så selv om jeg forstår problemet, var dette den desidert mest krevende skiskyttersendinga denne sesongen på grunn av de mange overraskelsene, sier han.

Klager til IOC

NRK har tatt opp grafikkproblemene på et møte i Vancouver i natt, men Haug vet ikke resultatet. Han kan ikke love at de greier å løse problemene før OL er over.

I kveld skal blant andre Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen kjempe om medalje i herrenes skiskyttersprint. Denne gangen håper Haug at publikum får glede seg over gode resultater, framfor å fokusere på dårlig grafikk.

– Hvis de norske guttene tar medalje i kveld, håper jeg seerne får noe annet å tenke på, sier Haug.

Ole Einar Bjørndalen

Sportsredaktør i NRK, Rune Haug, håper publikum får se norske gledesscener i målområdet i dag.

Foto: Lee Jae-Won/Files / Scanpix/Reuters

Siste nytt

 • Svendsen går ikke i Frankrike

  Emil Hegle Svendsen er fortsatt ikke tilbake i full trening etter luftveisinfeksjonen han fikk i Østersund for to uker siden.

  – Han går ikke sprinten til fredag og sannsynligvis kommer han til å stå over hele helgen, sier landslagstrener Egil Kristiansen.

  Verdenscupen i skiskyting er nå i franske Annecy-Le Grand-Bornand.

  Emil Hegle Svendsen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Froome tatt for dopingregelbrudd

  Syklisten Chris Froome har avgitt dopingprøve som viser at han har altfor høy konsentrasjon av salbutamol. Det er et stoff som er vanlig i astmamedisin.

 • Edvartsen tilbudt å dømme 2. div.

  NFF skal ha tilbudt Svein-Erik Edvartsen å dømme i 2. divisjon neste sesong, melder VG. Det tilbudet skal imidlertid 38-åringen ha avslått.

  Edvartsen har stevnet NFF for det han mener er feilaktig avskjedigelse som seksjonsleder for samfunnsansvar.

  Svein-Erik Edvartsen
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM svømming
EM svømming kortbane: Semifinaler og finale
OL-profiler: Ole Einar Bjørndalen
EM svømming
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland