NRK Meny
Normal

Vil endre skiskyttersendingene

Både kommentatorene og publikum er svært misfornøyde med skiskyttersendingene under OL. Nå klager NRK problemet inn til IOC.

Tora Berger
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Mange har gledet seg i flere måneder til å følge skiskytterne i aksjon under OL i Vancouver. I går var det endelig klart for den første skiskytterkonkurransen.

Med medaljefavoritter som Tora Berger og Ann Kristin Flatalnd Aafedt på startstreken, satt mange benket foran fjernynet for å følge den spennende konkurransen. Det samme gjorde skiskytterfans i mange andre land.

Men når et så viktig element som tidsdifferansen mellom de ulike løpene var borte, blir det vanskelig å engasjere seg.

NRK ble håndplukket

Det er IOCs egen kringkastingsdivisjon OBSV (Olympic Broadcasting Services Vancouver) som står for den helhetlige produksjonen og grafikken under lekene. OBSV leier deretter inn nasjonale kringkasterere til å produsere enkeltøvelser.

NRK er ble valgt ut til å produserer skiskyttersendingene under OL, også for de utenlandske fjernsynskanalene. Men dessverre ser resultatet slett ikke like bra ut det har gjort under verdenscupsendingene.

– Ikke spesielt bra

Dagbladet har snakket med Christer Ulfbåge, som kommenterer skiskytterkonkurransene for svenske SVT. Han er svært misfornøyd med de norskproduserte sendingene under OL.

– Det største problemet er dårlig grafikk, dårlige tidsdifferanser og det er vanskelig å forstå, sier Ulfbåge til avisa.

Redaktør i NRK Sport, Rune Haug, innrømmer at grafikksystemet under skiskyttersendingene ikke fungerer som det skal.

– Det er første gang i moderne tid at vi har blitt tildelt en grafikk der tidsdifferansene ikke er angitt, og det er ikke spesielt bra, sier Haug til NRK.no.

– Jeg forstår godt at seerne er misfornøyde, og når de er misfornøyde er heller ikke vi fornøyde, sier han.

– Krevende sprint

Haug understreker at gårsdagens sprintkonkurranse for kvinner ble ekstra krevende å produsere, mye på grunn av mange uventa plasseringer underveis.

Både gulljenta Anastasiya Kuzmina fra Slovakia og franske Marie Dorin som gikk inn til tredjeplass sto ikke på ekspertenes tippelister. Ifølge Haug var hele fire av de seks beste utøvere vi ikke regnet med ville hevde seg i toppen.

– Så selv om jeg forstår problemet, var dette den desidert mest krevende skiskyttersendinga denne sesongen på grunn av de mange overraskelsene, sier han.

Klager til IOC

NRK har tatt opp grafikkproblemene på et møte i Vancouver i natt, men Haug vet ikke resultatet. Han kan ikke love at de greier å løse problemene før OL er over.

I kveld skal blant andre Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen kjempe om medalje i herrenes skiskyttersprint. Denne gangen håper Haug at publikum får glede seg over gode resultater, framfor å fokusere på dårlig grafikk.

– Hvis de norske guttene tar medalje i kveld, håper jeg seerne får noe annet å tenke på, sier Haug.

Ole Einar Bjørndalen

Sportsredaktør i NRK, Rune Haug, håper publikum får se norske gledesscener i målområdet i dag.

Foto: Lee Jae-Won/Files / Scanpix/Reuters

Siste nytt

 • Japan neste for Iniesta

  Barcelona-legenden Andrés Iniesta, 34-åringen som har vunnet 32 titler for den spanske klubben, avslører at japanske Vissel Kobe blir hans nye arbeidsgiver. På Instagram postet han et bilde med eieren av den japanske klubben og skrev: «På vei til mitt nye hjem med min venn».

  Laster Instagram-innhold
 • Schmeichel VM-klar for Danmark

  Danmarks førstekeeper Kasper Schmeichel er kampklar etter å ha vært ute de siste fire kampene for Premier League-klubben Leicester. Dansken har slitt med en ankelskade. Danmark spiller sin første VM-kamp mot Peru 16. juni i Saransk.

  Denmark Panama Soccer
  Foto: Mads Claus Rasmussen / AP
 • Capitals til NHL-finale

  Washington Capitals er klare for NHL-finale mot Vegas Golden Knights etter 4-0-seieren over Tampa Bay Lightning. Svenske André Burakovsky ble den store helten: – Naturligvis føles det bra å få to mål i en sånn kamp, sier Burakovsky til Aftonbladet.

  Capitals Lightning Hockey
  Foto: Chris O'Meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal