Hopp til innhold

– Norge som kombinertnasjon kan ikke være bekjent av dette

Norge sender trolig sitt beste lag på en årrekke til VM i kombinert. Likevel er sportssjefen usikker på om noen av dem klarer å vinne individuelt gull og dermed ende 12 års ventetid.

bjarte

Bjarte Engen Vik jubler for VM-gull i kombinert. Det vant han i Lathis for 12 år siden, og ingen nordmenn har klart å vinne individuelt kombinertgull i VM etter det.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Frenzel

Tyske Eric Frenzel er storfavoritt i VM.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Se de norske kombinertgutta jakte VM-gull direkte på NRK1 og i nett-tv fra klokken 10.00.

– Det er absolutt på tide å gjøre noe med det der, ja, sier Sveinung Rotevatn, sportssjef i kombinertforbundet.

Han sikter til at det er gått 12 år siden en nordmann sist vant individuelt VM-gull i kombinert. Den forrige som klarte det var Bjarte Engen Vik i Lathis-VM i 2001.

– Norge som kombinertnasjon kan ikke være bekjent av dette. Det har gått for lang tid, medgir Rotevatn.

Tror Frenzel blir for sterk

Rotevatn mener Norge stiller med det beste laget på en årrekke i det kommende verdensmesterskapet i Val di Fiemme.

Magnus Moan har tre verdenscupseiere denne sesongen, Mikko Kokslien har én. Flere av de norske har hevdet seg helt i toppen gjennom hele sesongen.

Likevel er ikke Rotevatn sikker på om det etterlengtede gullet kommer i dette verdensmesterskapet, heller.

– Akkurat nå er Eric Frenzel så sterk at han har favorittstempelet. Samtidig har vi både Moan og Kokslien som har vist i verdenscupen hva de er gode for. Vi har flere som kan klare det dersom alt klaffer, sier han.

Satser på nytt lag-gull

Målsetningen til den norske troppen er tre medaljer - og en av dem skal være gull.

– Det er nok i lagkonkurransen vi har størst sjanse til å klare det, sier Rotevatn.

Det var for øvrig også i lagkonkurranse Norge tok sitt forrige kombinertgull, tilbake i 2005.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Magnus Moan

Magnus Moan er på forhånd Norges største gullhåp.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

Krysser fingrene for Moan

På 90-tallet sanket kombinertlandslaget medaljer i bøtter og spann. Fred Børre Lundberg stod for flere av dem, blant annet tok han VM-gull både i 1991 og 1995.

– Vi var en generasjon på 90-tallet som vant veldig mye. Etter det har vi rett og slett ikke vært gode nok når det virkelig gjelder. Kanskje var man ikke flinke nok til å videreføre suksessen, men sånt går også alltid i bølger, sier 45-åringen, som i dag kommenterer kombinert for NRK.

Han håper Magnus Moan endelig kan få sitt VM-gjennombrudd.

– Magnus er den beste vi har akkurat nå, og en klar medaljekandidat, sier Lundberg.

Han er enig i at Norge sjelden har hatt et bedre lag, og føler seg trygg på at noen av dem vender hjem med en eller annen medalje i bagasjen.

– Det er stor bredde og mange å spille på. Norge har hatt en jevn stigning de siste årene, mener Lundberg.

Sportsnyheter

Norge

Hegerberg med emosjonell pride-feiring: – Handler om å stå sammen og vise kjærlighet

Ada Hegerberg (26) løftet det regnbuefargede kapteinsbindet mot himmelen etter 1-0-scoringen på Ullevaal.

Siste nytt

 • Supportere bortvist – skal ha kommet med rasistiske tilrop

  Ørn-Horten slo Arendal 8-1 i 2. divisjon lørdag, men det var dommerens bortvisning av om lag 30 bortefans for mulige rasistiske rop som stjal fokuset.

  Hendelsen skal ha skjedd ti minutter før hvilen, da Ørn-Hortens Seihou Leroy Sillah Nilsen økte hjemmelagets ledelse til 4-0 og feiret foran Arendals supportere, ifølge Agderposten.

  Avisen skriver at flere som var på stadion, har opplyst at det ble laget apelyder mot spilleren, og dommer Herman Aass bekrefter at publikum ble bortvist.

  Sportssjef Børge Fedje i Arendal sier klubben fordømmer alle former for rasisme og hets.

  – Vi har fått framstilt påstander om hva som skal ha skjedd, og jeg kan ikke uttale meg om det er sant eller ikke. Jeg vet bare at Arendal Fotball som klubb er opptatt av mangfold og respekt og vil være gode representanter både på og utenfor banen, sier han til Agderposten.

 • Solberg hadde store utfordringer med sikten

  Oliver Solberg inntok 6.-plassen på resultatlistene før siste dagen i Safari Rally Kenya i Nairobi, men tapte tid til toppen.

  – I dag var en av de sykeste dagene på rallybanen i mitt liv, men med seks nye runder i morgen er jeg sikker på at det kommer flere overraskelser og utfordringer i tiden som kommer, skriver den svensknorske rallyføreren på Twitter etter tredje dagen i Rally Kenya.

  Solberg skriver videre at han hadde store utfordringer med sikten i deler av fartsprøvene ettersom det både sprutet jord og vann opp på frontruta.

  Tross forholdene klatret Solberg opp på 6.-plass, og ligger 12.19 minutter bak Kalle Rovanperä som leder. Før dagens prøver var forspranget opp til finnen 4.27 minutter.

  Opp til Thierry Neuville på 5.-plass er det 1.19 minutter. (NTB)

  Oliver Solberg kjører i Kenya
  Foto: TONY KARUMBA / AFP
 • Nepomnjatsjtsjij og Caruana økte luken i VM-jakten

  Jan Nepomnjasjtsjij og Fabiano Caruana økte luken til resten i VM-kandidatturneringen i sjakk med seire lørdag. Hikaru Nakamura er treer, 1,5 poeng bak.

  «Nepo» er fortsatt alene på topp med 5,5 poeng på sju runder, etter en kontrollert seier med svarte brikker over ungarske Richard Rapport.

  Caruana lå lenge an til gevinst, men måtte slite lenge for seieren med hvite brikker mot aserbajanske Teimur Radjabov. Amerikaneren står med fem poeng.

  Deretter følger landsmannen Nakamura, som spilte remis med svarte brikker mot Jan-Krzysztof Duda lørdag. Tre spillere har tre poeng etter halvspilt turnering i Madrid.

  Vinneren av turneringen skal etter planen møte verdensmester Magnus Carlsen til VM-kamp i starten av 2023, men Carlsens foretrukne motstander i Alireza Firouzja, ligger dårlig an. Han har kun 2,5 poeng, etter remis mot kinesiske Ding Liren.

  Kandidatturneringen i den spanske hovedstaden varer fram til 5. juli. (NTB)

  Jan Nepo
  Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste