NRK Meny
Normal

Vil dele ut medaljer i EM til utøvere som ble slått av dopingtatte

– De har blitt robbet og lurt, og det holder ikke å bare få medaljen i posten, mener Svein Arne Hansen, president i det europeiske friidrettsforbundet.

ATHLETICS-WORLD-50KM 88994826

ENDELIG VERDENSMESTER: Syv år etter konkurransen, er det nå klart at Trond Nymark ble verdensmester i 2009. Mannen som tok gullet er tatt for doping og fradømt gullmedaljen, som dermed går til Nymark.

Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Tidligere denne uken ble det klart at Trond Nymark ble verdensmester i 2009. Russiske Segei Kirdjapkin, som kom først i mål foran Nymark under mesterskapet for syv år siden, er dømt for doping og fratatt gullmedaljen.

Dermed føyer Nymark seg inn i den stadig voksende rekken av idrettsutøvere som får medaljer i etterkant som følge av dopingdommer hos konkurrentene.

Vanlig praksis har vært å helt enkelt sende de nye medaljene i posten.

– Har blitt robbet og lurt

hansen

VIL HEDRE UTØVERNE: Svein Arne Hansen, president i det europeiske friidrettsforbundet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Det holder ikke, mener Svein Arne Hansen, som er president i det europeiske friidrettsforbundet.

– De bør få noe mer enn en medalje i posten. Jeg synes vi skal gjøre heder og ære på Trond og de andre som egentlig skulle ha fått medaljer før, sier Hansen.

Han har derfor foreslått for sine kollegaer at Nymark og andre europeiske utøvere som er i samme situasjon skal få sin egen medaljeseremoni under sommerens friidretts-EM i Amsterdam.

– Det skal bli akkurat som på andre premieutdelinger, med en egen plass på stadion. Jeg håper det vil gi en viss anerkjennelse for dem. De er blitt robbet og lurt allerede, så jeg håper det er noe de vil sette pris på, sier han.

Det er foreløpig ikke bestemt at det blir sånn, men Hansen sier han har fått mye positiv respons.

Trond Nymark applauderer gesten og sier han selvsagt reiser til EM dersom dette blir noe av.

– Det hadde blitt spesielt. En av drømmene man har som utøver er å stå øverst på pallen og høre nasjonalsangen. Og da hadde jeg fått opplevd det, selv om det blir på en annen måte, sier han, og legger humrende til:

– Det hadde dessuten blitt første gang jeg står på pallen uten å ha vondt i beina.

Laster Twitter-innhold

– Må bli enda tøffere

Nymark har opplevd å få medaljer tilstendt i posten tidligere. Etter verdenscupen i 2008 ble russeren Vladimir Kanaykin tatt, og Nymark fikk bronsemedaljen i posten to år etter konkurransen.

Han medgir at det ikke gir den samme euforiske vinnerfølelsen å få medaljen på denne måten, selv om han understreker at han absolutt setter pris på medaljene.

– Men det viktigste nå er ikke oss enkeltutøverne, men hva som skjer fremover. Fokuset må være å forhindre at vi kan ha et system som tillater doping. Man har begynt litt, som med utestengelsen av Russland, og det er på de områdene man må bli enda tøffere i fremtiden, sier Nymark.

Han har også skrevet en kommentar på Ytring for NRK om nettopp dette temaet.

Siste nytt

 • Sundby satser til OL i Beijing

  Til NRK bekrefter Martin Johnsrud Sundby at han fortsetter satsningen til OL i Beijing i 2022.

  – I hodet har jeg planlagt de tre neste sesongene, så da er det klønete å gi seg sesongen før OL, sier Sundby.

  CCOUNTRY-OLY-2018-PYEONGCHANG
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Storseier mot Sverige

  Norge knuste Sverige hele 7-2 i den siste kampen i gruppespillet i curling. Kampen var over allerede etter den sjette omgangen. Norges semifinalesjanser var over allerede tirsdag. Svenskene var allerede klare for semifinale, og hadde lite å spille for.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Singh klar for Sarpsborg

  Den tidligere VIF-profilen Harmeet Singh er tilbake i norsk fotball. Midtbanespilleren signerte i dag en 1,5-årskontrakt med Sarpsborg.

  – Sarpsborg 08 har et lag der alle gir alt for hverandre. Et tøft og robust lag, sier Singh til sarpsborg08.no.

  Harmeet Singh
  Foto: Sarpsborg 08

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Skøyter lagtempo
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo