Vil avhøre flere norske syklister

Leder av Antidoping Norges påtalenemnd ønsker at flere norske ryttere skal forklare seg for Antidoping Norge.

Gjengedal

Anstein Gjengedal var politimester i Oslo fra 2000 til 2012. Nå leder han Antidoping Norges påtalenemnd.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Kjærgaard

Steffen Kjærgaard innrømmet tidligere dopingmisbruk på en pressekonferanse i forrige uke.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det er naturlig å hente inn mer informasjon om det som har kommet frem i medier, la de forklare seg og få utdypet det, sier påtalenemndas leder Anstein Gjengedal til NRK.no.

I kjølvannet av Steffen Kjærgaards dopinginnrømmelser har flere andre norske ryttere blitt intervjuet om sitt forhold til doping.

Tidligere proffsyklist Ole Kristian Silseth har innrømmet overfor Dagbladet at han brukte Centramin (amfetamin, journ.anm.) i et svensk ritt i 1984. Dag Erik Pedersen har sagt at han ikke visste med sikkerhet hva som var i sprøytene han fikk som proffsyklist.

Kjærgaards proffkollega og tidligere sportssjef Svein Gaute Hølestøl har forklart at han takket nei da han fikk tilbud om doping i danske Chicky World. Samtidig innrømmet Hølestøl at han visste om Kjærgaards dopingmisbruk.

– Det kommer stadig flere opplysninger gjennom mediene, og derfor er det naturlig at vi innkaller dem det gjelder til avhør. Men vi har ikke diskutert navn med Antidoping Norge ennå, sier Gjengedal.

– Hva ønsker dere å få ut av avhørene?

– Det de måtte ha av opplysninger om både det de selv har erfart og det de vet om andre nasjonale og internasjonale utøvere. Vi ønsker å rydde opp en gang for alle, svarer han.

– Mistenker dere at andre norske ryttere har dopet seg?

– Vi har ikke noe grunnlag for å anta det nå, men vi får se hva undersøkelsene fører til. Jeg vil hverken utelukke det eller si at jeg ikke regner med det. Vi tar ingenting for gitt, sier Gjengedal.

– Ikke bestemt oss

Mads Drange, avdelingsleder for toppidrett og utvikling i Antidoping Norge, sier at de foreløpig er i en fase hvor de henter inn dokumenter og informasjon.

Drange

Mads Drange er avdelingsleder for toppidrett og utvikling i Antidoping Norge.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det varslede avhøret av Steffen Kjærgaard er ikke gjennomført, men Drange utelukker ikke at også andre blir kalt inn.

– Vi har ikke helt bestemt oss for hvem vi ønsker å prate med, og vi kommer nok ikke til å holde mediene informert om det heller, sier Drange til NRK.no.

– Vi er i en prosess der vi samler inn informasjon nå, og vi kommer ikke til å kommentere den prosessen i detalj, legger han til.

Antidoping Norge har bedt om innsyn i alt materiale i den omfattende USADA-rapporten som avslørte Lance Armstrongs og andre proffsyklisters dopingmisbruk.

– Jeg har ikke noen kommentarer utover at vi har bedt om dokumentasjon fra USADA. Vi får se hva som skjer når det er gjennomgått, sier Drange.

Siste nytt

 • Tour-avgjerd før 15. mai

  Trass i at Frankrike no er så godt som stengt på grunn av korona-viruset, vil ikkje arrangørane av Tour de France i juli avlyse rittet enno. Ifølgje cyclingnews.com er 15. mai sett som siste frist for ei avgjerd.

  Ei løysing som er diskutert, er å arrangere rittet utan publikum. Det likar ikkje ordførar Dniel Spagnou i Sisteron, byen med målgang i tredje etappe og starten i den fjerde.

  – Då er det betre å utseje starten til slutten av juli. Det er mogeleg no når OL er utsett, seier han.

  Tour de France er avvikla kvart år sidan 1903 med unntak av under verdskrigane.

  AFP_1J2376
  Foto: JEFF PACHOUD / AFP
 • Bodø/Glimt sikret seg stortalent

  G18-landslagsspiller Sebastian Tounekti forlater Tromsdalen til fordel for Bodø/Glimt, skriver Eurosport. Tounekti har vært aktuell for både Glimt og Tromsø, men valget falt til slutt på forrige sesongs sølvvinnere. 17-åringen signerer på mandag.

  Bodø/Glimt
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • TV-suksess for hviterussisk fotball

  Fotballen ruller fortsatt i Hviterussland. Det har ført til salgssuksess for landets øverste divisjon. Ifølge nyhetsbyråret Reuters har Hviterusslands fotballforbund solgt TV-rettighetene til ligaen til ti forskjellige land, deriblant Russland og India.

  I Hviterussland ruller fotballen fortsatt
  Foto: Sergei Gapon / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal