Vil avhøre flere norske syklister

Leder av Antidoping Norges påtalenemnd ønsker at flere norske ryttere skal forklare seg for Antidoping Norge.

Gjengedal

Anstein Gjengedal var politimester i Oslo fra 2000 til 2012. Nå leder han Antidoping Norges påtalenemnd.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Kjærgaard

Steffen Kjærgaard innrømmet tidligere dopingmisbruk på en pressekonferanse i forrige uke.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det er naturlig å hente inn mer informasjon om det som har kommet frem i medier, la de forklare seg og få utdypet det, sier påtalenemndas leder Anstein Gjengedal til NRK.no.

I kjølvannet av Steffen Kjærgaards dopinginnrømmelser har flere andre norske ryttere blitt intervjuet om sitt forhold til doping.

Tidligere proffsyklist Ole Kristian Silseth har innrømmet overfor Dagbladet at han brukte Centramin (amfetamin, journ.anm.) i et svensk ritt i 1984. Dag Erik Pedersen har sagt at han ikke visste med sikkerhet hva som var i sprøytene han fikk som proffsyklist.

Kjærgaards proffkollega og tidligere sportssjef Svein Gaute Hølestøl har forklart at han takket nei da han fikk tilbud om doping i danske Chicky World. Samtidig innrømmet Hølestøl at han visste om Kjærgaards dopingmisbruk.

– Det kommer stadig flere opplysninger gjennom mediene, og derfor er det naturlig at vi innkaller dem det gjelder til avhør. Men vi har ikke diskutert navn med Antidoping Norge ennå, sier Gjengedal.

– Hva ønsker dere å få ut av avhørene?

– Det de måtte ha av opplysninger om både det de selv har erfart og det de vet om andre nasjonale og internasjonale utøvere. Vi ønsker å rydde opp en gang for alle, svarer han.

– Mistenker dere at andre norske ryttere har dopet seg?

– Vi har ikke noe grunnlag for å anta det nå, men vi får se hva undersøkelsene fører til. Jeg vil hverken utelukke det eller si at jeg ikke regner med det. Vi tar ingenting for gitt, sier Gjengedal.

– Ikke bestemt oss

Mads Drange, avdelingsleder for toppidrett og utvikling i Antidoping Norge, sier at de foreløpig er i en fase hvor de henter inn dokumenter og informasjon.

Drange

Mads Drange er avdelingsleder for toppidrett og utvikling i Antidoping Norge.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det varslede avhøret av Steffen Kjærgaard er ikke gjennomført, men Drange utelukker ikke at også andre blir kalt inn.

– Vi har ikke helt bestemt oss for hvem vi ønsker å prate med, og vi kommer nok ikke til å holde mediene informert om det heller, sier Drange til NRK.no.

– Vi er i en prosess der vi samler inn informasjon nå, og vi kommer ikke til å kommentere den prosessen i detalj, legger han til.

Antidoping Norge har bedt om innsyn i alt materiale i den omfattende USADA-rapporten som avslørte Lance Armstrongs og andre proffsyklisters dopingmisbruk.

– Jeg har ikke noen kommentarer utover at vi har bedt om dokumentasjon fra USADA. Vi får se hva som skjer når det er gjennomgått, sier Drange.

Siste nytt

 • Dortmund vant uten Haaland

  Borussia Dortmund stilte uten kneskadde Erling Braut Haaland da Emre Can ordnet 1-0-seieren over Hertha Berlin, som hadde Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbred i startoppstillingen. Dortmund halte i land den fjerde seieren på de fem siste kampene.

  1sIp-qXBZm8
  Foto: Lars Baron / AP
 • Haaland ikke med i troppen

  Erling Braut Haaland har slitt med en liten skade, og var ikke med i Borussia Dortmund-troppen som møtte Hertha Berlin lørdag kveld. Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbred startet begge for Hertha, som til slutt tapte 1-0 etter scoring av Emre Can.

  Det var under toppmøtet hjemme mot Bayern München i forrige uke at uhellet var ute for Haaland. 19-åringen kolliderte med dommeren og fikk en vridning i det høyre kneet. Han haltet av banen etter 72 minutter.

  Ifølge Kicker ble det påvist et strukket leddbånd. Haaland sto over helgens 6-1-seier over tabelljumbo Paderborn og deltok heller ikke på de tre første treningene denne uken. Han har fått behandling for sitt vonde kne, men ble altså ikke klar til helgens kamp heller.

  94gO41faTw8
  Foto: POOL
 • Stav-Guttormsen skadet

  Stavhopperen Sondre Guttormsen har fått en liten hamstringskade og må trekke seg fra torsdagens Impossible Games på Bislett.

  – Jeg lover at jeg skal komme sterkere tilbake senere, sier Guttormsen i en kommentar gjennom Norges Friidrettsforbund.

  VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar
  Foto: Lise Åserud

Sendeplan

Kl. Program Kanal