NRK Meny
Normal

Vil avhøre flere norske syklister

Leder av Antidoping Norges påtalenemnd ønsker at flere norske ryttere skal forklare seg for Antidoping Norge.

Gjengedal

Anstein Gjengedal var politimester i Oslo fra 2000 til 2012. Nå leder han Antidoping Norges påtalenemnd.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Kjærgaard

Steffen Kjærgaard innrømmet tidligere dopingmisbruk på en pressekonferanse i forrige uke.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det er naturlig å hente inn mer informasjon om det som har kommet frem i medier, la de forklare seg og få utdypet det, sier påtalenemndas leder Anstein Gjengedal til NRK.no.

I kjølvannet av Steffen Kjærgaards dopinginnrømmelser har flere andre norske ryttere blitt intervjuet om sitt forhold til doping.

Tidligere proffsyklist Ole Kristian Silseth har innrømmet overfor Dagbladet at han brukte Centramin (amfetamin, journ.anm.) i et svensk ritt i 1984. Dag Erik Pedersen har sagt at han ikke visste med sikkerhet hva som var i sprøytene han fikk som proffsyklist.

Kjærgaards proffkollega og tidligere sportssjef Svein Gaute Hølestøl har forklart at han takket nei da han fikk tilbud om doping i danske Chicky World. Samtidig innrømmet Hølestøl at han visste om Kjærgaards dopingmisbruk.

– Det kommer stadig flere opplysninger gjennom mediene, og derfor er det naturlig at vi innkaller dem det gjelder til avhør. Men vi har ikke diskutert navn med Antidoping Norge ennå, sier Gjengedal.

– Hva ønsker dere å få ut av avhørene?

– Det de måtte ha av opplysninger om både det de selv har erfart og det de vet om andre nasjonale og internasjonale utøvere. Vi ønsker å rydde opp en gang for alle, svarer han.

– Mistenker dere at andre norske ryttere har dopet seg?

– Vi har ikke noe grunnlag for å anta det nå, men vi får se hva undersøkelsene fører til. Jeg vil hverken utelukke det eller si at jeg ikke regner med det. Vi tar ingenting for gitt, sier Gjengedal.

– Ikke bestemt oss

Mads Drange, avdelingsleder for toppidrett og utvikling i Antidoping Norge, sier at de foreløpig er i en fase hvor de henter inn dokumenter og informasjon.

Drange

Mads Drange er avdelingsleder for toppidrett og utvikling i Antidoping Norge.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det varslede avhøret av Steffen Kjærgaard er ikke gjennomført, men Drange utelukker ikke at også andre blir kalt inn.

– Vi har ikke helt bestemt oss for hvem vi ønsker å prate med, og vi kommer nok ikke til å holde mediene informert om det heller, sier Drange til NRK.no.

– Vi er i en prosess der vi samler inn informasjon nå, og vi kommer ikke til å kommentere den prosessen i detalj, legger han til.

Antidoping Norge har bedt om innsyn i alt materiale i den omfattende USADA-rapporten som avslørte Lance Armstrongs og andre proffsyklisters dopingmisbruk.

– Jeg har ikke noen kommentarer utover at vi har bedt om dokumentasjon fra USADA. Vi får se hva som skjer når det er gjennomgått, sier Drange.

Siste nytt

 • Japan neste for Iniesta

  Barcelona-legenden Andrés Iniesta, 34-åringen som har vunnet 32 titler for den spanske klubben, avslører at japanske Vissel Kobe blir hans nye arbeidsgiver. På Instagram postet han et bilde med eieren av den japanske klubben og skrev: «På vei til mitt nye hjem med min venn».

  Laster Instagram-innhold
 • Schmeichel VM-klar for Danmark

  Danmarks førstekeeper Kasper Schmeichel er kampklar etter å ha vært ute de siste fire kampene for Premier League-klubben Leicester. Dansken har slitt med en ankelskade. Danmark spiller sin første VM-kamp mot Peru 16. juni i Saransk.

  Denmark Panama Soccer
  Foto: Mads Claus Rasmussen / AP
 • Capitals til NHL-finale

  Washington Capitals er klare for NHL-finale mot Vegas Golden Knights etter 4-0-seieren over Tampa Bay Lightning. Svenske André Burakovsky ble den store helten: – Naturligvis føles det bra å få to mål i en sånn kamp, sier Burakovsky til Aftonbladet.

  Capitals Lightning Hockey
  Foto: Chris O'Meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag