Vil at svensker skal granske norsk langrenns medisinbruk

Langrennskomitéen ønsker svenske medlemmer i utvalget som skal gjennomgå Norges Skiforbunds medisinbruk.

 Martin Johnsrud Sundby

MEDISINTRØBBEL: Martin Johnsrud Sundby jubler for Tour de France-finalen i januar 2015, men i sommer ble det klart at han mistet denne tittelen på grunn av feil bruk av astmamedisin. Nå skal et utvalg granske Norsk Skiforbunds medisinbruk, etter at det har kommet påstander om at også friske utøvere er tilbudt medisin.

Foto: Alessandro Trovati / Ap

Torbjørn Skogstad

LEDER I LANGRENNSKOMITÉEN: Torbjørn Skogstad

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det bekrefter langrennskomitéens leder Torbjørn Skogstad overfor NRK.

– Vi har utenlandske navn på listen, sier han, og legger til at det blant annet er snakk om svensker.

NRK vet at svenske Leif Bjermer, professor i lungemedisin og allergologi ved Lunds universitet, er én av de aktuelle kandidatene.

Inggard Lereim – som er representant for FIS' medisinske komité – har bedt om at det blir tatt inn både en svenske og en finne i kommisjonen som skal granske medisinbruken, får NRK opplyst. Skogstad vil ikke svare på om det også finnes finske kandidater på langrennskomitéens liste, men han påpeker at det er viktig at utvalget er helt uavhengig.

– Det er en krevende situasjon. Vi tar dette på største alvor. Utvalget skal ha så stor integritet som mulig, og det skal bli oppfattet som at vi er åpne for å få belyst alle sider av dette. Da er det greit at vi har øyne fra utlandet, mener Skogstad.

– Vi har fått påstander mot oss

I dag hadde langrennskomiteen i Norges Skiforbund et møte der de diskuterte hvem som skal sitte i et utvalg som skal granske medisinbruken i norsk langrenn. TV 2 hadde i forrige uke en reportasje der anonyme langrennsløpere sa at de hadde fått tilbud om astmamedisin, til tross for at de ikke hadde astma, noe som fått mange til å frese. Nå skal hver stein snus.

– Vi har i dag diskutert problematikken rundt medisinbruken som vi har fått påstander mot oss om at ikke er bra nok. Langrennskomitéen har diskutert en mulig sammensetning av en kommisjon, forklarer Skogstad.

Han sier at det er enighet om at utvalget skal bestå av personer med kompetanse innenfor lungemedisin, kompetansje innenfor jus og etikk, og kompetanse innenfor utholdenhetsidrett.

Ingen tiltak mot kommende vinter

– Hvordan sikrer dere at dette er en helt uavhengig kommisjon?

– Det vil sikkert vise seg når navnene kommer opp, at det er bevisst at kommisjonen fremstår som helt uavhengig. Vi har blitt enige om at vi i langrennskomitéen ikke skal være en del av den. Vi vil at den skal være helt uavhengig, påpeker Skogstad, som ikke har gitt landslagsledelsen noen instrukser i astmadebatten.

– Vi har hele tiden fokus på rutiner. Det har ikke blitt mindre nå, men vi har ingen konkrete planer om tiltak inn mot kommende vinter.

Siste nytt

 • VIF tok innpå tabelltopp Storhamar

  VIF knuste Manglerud Star 6-0 «hjemme» i Furuset Forum torsdag, mens Storhamar avga poeng og Stavanger tapte mot Lillehammer i eliteserien ishockey. VIF er nå to poeng bak serieleder Storhamar med én kamp mindre spilt.

  GET-ligaen Hockey Vålerenga Elite- Frisk Asker elite. (4-0)
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Carlsen fleipet på pressekonferanse

  Magnus Carlsen fortalte om sitt største forbilde i sjakk-historien: Seg selv for 3-4 år siden.

 • Svindal tar en ny sesong

  I dag ble det klart at Aksel Lund Svindal stiller til start i verdenscupåpningen i Lake Louise i Canada neste helg.
  – Det nærmer seg en form som det går an å stille til start i verdenscupen med, sier Svindal.

  World Cup Utfor trening
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal