NRK Meny
Normal

Vil at svensker skal granske norsk langrenns medisinbruk

Langrennskomitéen ønsker svenske medlemmer i utvalget som skal gjennomgå Norges Skiforbunds medisinbruk.

 Martin Johnsrud Sundby

MEDISINTRØBBEL: Martin Johnsrud Sundby jubler for Tour de France-finalen i januar 2015, men i sommer ble det klart at han mistet denne tittelen på grunn av feil bruk av astmamedisin. Nå skal et utvalg granske Norsk Skiforbunds medisinbruk, etter at det har kommet påstander om at også friske utøvere er tilbudt medisin.

Foto: Alessandro Trovati / Ap

Torbjørn Skogstad

LEDER I LANGRENNSKOMITÉEN: Torbjørn Skogstad

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det bekrefter langrennskomitéens leder Torbjørn Skogstad overfor NRK.

– Vi har utenlandske navn på listen, sier han, og legger til at det blant annet er snakk om svensker.

NRK vet at svenske Leif Bjermer, professor i lungemedisin og allergologi ved Lunds universitet, er én av de aktuelle kandidatene.

Inggard Lereim – som er representant for FIS' medisinske komité – har bedt om at det blir tatt inn både en svenske og en finne i kommisjonen som skal granske medisinbruken, får NRK opplyst. Skogstad vil ikke svare på om det også finnes finske kandidater på langrennskomitéens liste, men han påpeker at det er viktig at utvalget er helt uavhengig.

– Det er en krevende situasjon. Vi tar dette på største alvor. Utvalget skal ha så stor integritet som mulig, og det skal bli oppfattet som at vi er åpne for å få belyst alle sider av dette. Da er det greit at vi har øyne fra utlandet, mener Skogstad.

– Vi har fått påstander mot oss

I dag hadde langrennskomiteen i Norges Skiforbund et møte der de diskuterte hvem som skal sitte i et utvalg som skal granske medisinbruken i norsk langrenn. TV 2 hadde i forrige uke en reportasje der anonyme langrennsløpere sa at de hadde fått tilbud om astmamedisin, til tross for at de ikke hadde astma, noe som fått mange til å frese. Nå skal hver stein snus.

– Vi har i dag diskutert problematikken rundt medisinbruken som vi har fått påstander mot oss om at ikke er bra nok. Langrennskomitéen har diskutert en mulig sammensetning av en kommisjon, forklarer Skogstad.

Han sier at det er enighet om at utvalget skal bestå av personer med kompetanse innenfor lungemedisin, kompetansje innenfor jus og etikk, og kompetanse innenfor utholdenhetsidrett.

Ingen tiltak mot kommende vinter

– Hvordan sikrer dere at dette er en helt uavhengig kommisjon?

– Det vil sikkert vise seg når navnene kommer opp, at det er bevisst at kommisjonen fremstår som helt uavhengig. Vi har blitt enige om at vi i langrennskomitéen ikke skal være en del av den. Vi vil at den skal være helt uavhengig, påpeker Skogstad, som ikke har gitt landslagsledelsen noen instrukser i astmadebatten.

– Vi har hele tiden fokus på rutiner. Det har ikke blitt mindre nå, men vi har ingen konkrete planer om tiltak inn mot kommende vinter.

Siste nytt

 • Fristil-Tiril vant i California

  Fristilkjøreren Tiril Sjåstad Christiansen vant det siste verdenscuprennet i slopestyle før OL. Nærmest Christiansen kom svenske Jennie-Lee Burmansson. verdenscupen sammenlagt er Christiansen nummer to og Killi nummer tre.

  Tirl Sjåstad Christiansen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Carlsen vant etter snuoperasjon

  Magnus Carlsen tok søndag sin tredje seier i Wijk aan Zee-turneringen. Nordmannen var under press mot Gawain Jones, men tok seg sammen og snudde til seier. Den tredje seieren på åtte partier i storturneringen i Nederland gir delt ledelse for Carlsen.

  Magnus Carlsen i Riyadh
  Foto: FARIS GHAITH /AFP / NTB scanpix
 • Gracia er Silva-erstatter

  Premier League-klubben Watford har ansatt spanjolen Javi Gracia som klubbens nye manager. Han erstatter Marco Silva, som fikk sparken tidligere søndag, og er hentet inn på en 18-månederskontrakt.

  Marco Silva
  Foto: Scott Heppell / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal