NRK Meny
Normal

Vil at svensker skal granske norsk langrenns medisinbruk

Langrennskomitéen ønsker svenske medlemmer i utvalget som skal gjennomgå Norges Skiforbunds medisinbruk.

 Martin Johnsrud Sundby

MEDISINTRØBBEL: Martin Johnsrud Sundby jubler for Tour de France-finalen i januar 2015, men i sommer ble det klart at han mistet denne tittelen på grunn av feil bruk av astmamedisin. Nå skal et utvalg granske Norsk Skiforbunds medisinbruk, etter at det har kommet påstander om at også friske utøvere er tilbudt medisin.

Foto: Alessandro Trovati / Ap

Torbjørn Skogstad

LEDER I LANGRENNSKOMITÉEN: Torbjørn Skogstad

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det bekrefter langrennskomitéens leder Torbjørn Skogstad overfor NRK.

– Vi har utenlandske navn på listen, sier han, og legger til at det blant annet er snakk om svensker.

NRK vet at svenske Leif Bjermer, professor i lungemedisin og allergologi ved Lunds universitet, er én av de aktuelle kandidatene.

Inggard Lereim – som er representant for FIS' medisinske komité – har bedt om at det blir tatt inn både en svenske og en finne i kommisjonen som skal granske medisinbruken, får NRK opplyst. Skogstad vil ikke svare på om det også finnes finske kandidater på langrennskomitéens liste, men han påpeker at det er viktig at utvalget er helt uavhengig.

– Det er en krevende situasjon. Vi tar dette på største alvor. Utvalget skal ha så stor integritet som mulig, og det skal bli oppfattet som at vi er åpne for å få belyst alle sider av dette. Da er det greit at vi har øyne fra utlandet, mener Skogstad.

– Vi har fått påstander mot oss

I dag hadde langrennskomiteen i Norges Skiforbund et møte der de diskuterte hvem som skal sitte i et utvalg som skal granske medisinbruken i norsk langrenn. TV 2 hadde i forrige uke en reportasje der anonyme langrennsløpere sa at de hadde fått tilbud om astmamedisin, til tross for at de ikke hadde astma, noe som fått mange til å frese. Nå skal hver stein snus.

– Vi har i dag diskutert problematikken rundt medisinbruken som vi har fått påstander mot oss om at ikke er bra nok. Langrennskomitéen har diskutert en mulig sammensetning av en kommisjon, forklarer Skogstad.

Han sier at det er enighet om at utvalget skal bestå av personer med kompetanse innenfor lungemedisin, kompetansje innenfor jus og etikk, og kompetanse innenfor utholdenhetsidrett.

Ingen tiltak mot kommende vinter

– Hvordan sikrer dere at dette er en helt uavhengig kommisjon?

– Det vil sikkert vise seg når navnene kommer opp, at det er bevisst at kommisjonen fremstår som helt uavhengig. Vi har blitt enige om at vi i langrennskomitéen ikke skal være en del av den. Vi vil at den skal være helt uavhengig, påpeker Skogstad, som ikke har gitt landslagsledelsen noen instrukser i astmadebatten.

– Vi har hele tiden fokus på rutiner. Det har ikke blitt mindre nå, men vi har ingen konkrete planer om tiltak inn mot kommende vinter.

Siste nytt

 • – Lukter trolig på mentolsalve

  Flere TV-seere la merke til at de russiske spillerne luktet på noe i spillertunellen før andre omgang. I NRKs VM-studio forklarte ekspert Carl Erik Torp hva de trolig luktet på:

  – Det er sannsynligvis en mentolsalve som de lukter på for å åpne litt luftveier og kvikne litt ekstra til. Dette har vi sett ofte med forskjellige idrettsutøvere, sier Torp.

  VM-studio fra Kontraskjæret.
 • West Ham sikret seg franske Diop

  West Ham har signert den franske midtstopperen Issa Diop. 21-åringen hentes fra Toulouse og har signert en femårskontrakt. Premier League-klubben har ikke oppgitt overgangssummen, men ifølge britiske medier er den rundt 22 millioner pund (238 millioner kroner).

   Issa Diop
  Foto: Regis Duvignau / Reuters
 • Salah starter mot Russland

  Ifølge Egypts lagoppstilling er Mohamed Salah i startoppstillingen til Egypts kamp mot Russland i kveld. Liverpool-spilleren har vært ute med en skulderskade, og spilte ikke da Egypt tapte 0-1 for Uruguay.

  Foto: Dmitri Lovetsky / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Veien til VM: Portugal og Australia
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Portugal - Marokko
FIFA Fotball-VM 2018: Portugal - Marokko