Hopp til innhold

Hovland vant etter høydramatisk avslutning: – Søren meg nervepirrende

308 dager siden forrige seier, satte Viktor Hovland (25) en stopper for proffkarrierens lengste seierstørke med en prestisjeseier i årets siste turnering. Men ikke uten dramatikk.

Hovland

AVGJØRELSEN: Viktor Hovland kunne slippe jubelen løs etter å ha senket bogey-putten på hull 18.

Foto: Fernando Llano / AP

– Det er søren meg nervepirrende, sier Hovland i seiersintervjuet vist på Discovery+ etter den høydramatiske avslutningen.

Ut på hull 18 hadde han to slag ned til verdenstoer Scottie Scheffler. Et skjevt utslag gjorde at han lå i roughen, og derfra ble det problemer.

– Kjør på, ropte Hovland etter andreslaget, før han ett sekund senere sukket oppgitt:

– Herregud.

– Hvor gikk den, spurte caddie Shay Knight.

– I vannet, svarte Hovland kontant.

Han klarte likevel å redde bogey og vant dermed turneringen etter å ha senket den fem-seks meter lange putten for bogey.

På pressekonferansen etter runden ble Hovland spurt om hva han tenkte etter å ha slått ballen i vannet.

– Det var ikke mange positive tanker, sier han med et stort smil.

– Når du står der med en to slags ledelse, så er det det siste du skal gjøre. Det var ganske frustrerende, sier han.

Viktor Hovland og Shay Knight

SEIERSGLIS: Hovland kunne smile etter å ha sikret seg seieren. Her sammen med caddie Shay Knight.

Foto: Fernando Llano / AP

Scheffler endte også opp med å gjøre bogey på hull 18, og dermed vant Hovland med to slags margin.

Da hadde Scheffler vært ned å senke bunkerslaget sitt for birdie like før, men ballen gikk hullkant ut og flere meter forbi. Etter at Hovland så hadde senket sin bogeyputt, misset altså Scheffler sin putt for par.

– Jeg ledet med fem slag halvveis, men du er aldri så komfortabel. Jeg spilte ikke så bra på de siste ni, men det var bra nok, sier Hovland.

Eksklusiv turnering

Kun 20 spillere får muligheten til å spille i Hero World Challenge, som arrangeres av golflegenden Tiger Woods.

I årets turnering var alle de 20 spillerne blant de 33 beste på verdensrankingen og best av samtlige var Viktor Hovland.

– Det er bare 20 spillere, men det er mer eller mindre de 20 beste i verden. Du må spille på ditt beste for å vinne, og å vinne er alltid morsomt, sier Hovland.

Viktor Hovland og Tiger Woods

SAMMEN MED LEGENDEN: Tiger Woods og Viktor Hovland under trofé-seremonien etter turneringen.

Foto: Fernando Llano / AP

Nordmannen vant turneringen i fjor, og var i delt ledelse etter både første og andre runde. Med en superrunde på åtte slag under par lørdag, sikret han seg en tre slags ledelse. Den tok han godt vare på søndag.

Med Tiger Woods som tilskuer ute på banen på Bahamas, vant Hovland til slutt med to slag. Hovland er sammen med Woods de eneste som har vunnet turneringen to år på rad, noe Woods gjorde i 2006 og 2007.

Seieren er Hovlands syvende som proff. Turneringen står oppført i PGA-tourens kalender, men det regnes ikke i statistikken som en seier på PGA-touren.

Seieren gjør at Hovland er tilbake topp ti på verdensrankingen, og vil rykke opp fra tolvte- til niendeplass. Han sikret seg også en premiesjekk på én million amerikanske dollar, tilsvarende 9,78 millioner norske kroner.

Tiger Woods

TILSKUER: Tiger Woods måtte stå over turneringen på Bahamas med en fotskade, men var til stede som tilskuer.

Foto: MIKE EHRMANN / AFP

Lengste periode uten seier

Hovland etablerte seg raskt i verdenstoppen i løpet av 2019. Etter å ha blitt beste amatør i både The Masters og U.S. Open, ble han proff sommeren 2019.

Den første seieren kom da han vant Puerto Rico Open i februar 2020. Søndag tok han sin syvende seier i karrieren, men aldri har han måttet vente så lenge på en seier.

Hovlands forrige seier kom i Dubai Desert Classic i slutten av januar, og søndag var det 308 dager siden han hevet trofeet i Europatour-turneringen i Dubai. Tidligere var 287 dager det lengste han hadde gått mellom en seier siden han ble proff.

I løpet av de siste 308 dagene hadde han spilt 22 andre turneringer, fem turneringer mer enn han tidligere har gått uten seier.

Turneringen på Bahamas er årets siste for Hovland, som i 2022 har tatt to seirer. I løpet av 2022 noterte han seg også for sin første topp ti-plassering i en majorturnering, noe han klarte da han endte på en delt fjerdeplass i The Open i sommer.

– Det er morsomt å avslutte året med en seier, sier Hovland.

– Jeg føler jeg skulle vunnet flere turneringer i år. Det er et par turneringer som svir, sier han på pressekonferansen.

Viktor Hovland og Tiger Woods

2021: Slik så det ut da Hovland vant Hero World Challenge i fjor.

Foto: Mike Ehrmann / AFP

I ledelsen hele dagen

Søndag leverte han stabil og god golf fra start. Rundens første birdie kom på hull tre, men også tidligere verdensener Scottie Scheffler fikk en god start. Etter de fem første hullene hadde han kuttet Hovlands ledelse fra tre til to slag.

På hull seks vartet Scheffler opp med en eagle og var i et lite øyeblikk likt med Hovland. Nordmannen senket imidlertid sin birdieputt på samme hull, og så gjorde Scheffler bogey på hull syv og dobbeltbogey på hull ni.

Kombinert med en Hovland-birdie på hull syv, hadde Hovland plutselig en ledelse på fire slag etter halvspilt runde ned til Xander Schauffele og fem slag ned til Scheffler.

De siste ni hullene gikk han på par, noe som holdt til å holde unna for konkurrentene.

Siste nytt

 • Tsitsipas klar for finalen i Australian Open

  For første gang i karrieren skal greske Stefanos Tsitsipas spille i finalen i Australian Open.

  I semifinalen mot russiske Karen Khatsjanov vant han de to første settene 7-6(2), 6-4 og i det tredje settet fikk han to matchballer i tiebreaket. Khatsjanov snudde imidlertid 4-6 til 8-6 i tiebreaket og vant settet.

  Dermed måtte spillerne ut i et fjerde sett og der viste Tsitsipas seg som den klart sterkeste og vant 6-3.

  Med det sikret han seg også plassen i finalen, hvor han møter vinneren av kampen mellom Novak Djokovic og Tommy Paul.

  Mens Djokovic har vunnet 21 Grand Slam-titler tidligere, står både Tsitispas og Paul med null. Tsitsipas har én gang tidligere vært i finalen i en Grand Slam-turnering. Det var i 2021, da han tapte finalen i French Open mot nettopp Djokovic. Serberen snudde da kampen fra 0-2 til 3-2 i sett.

  Skulle Tsitsipas eller Djokovic vinne årets Australian Open, vil vinneren også ta over som verdensener.

  Stefanos Tsitsipas
  Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP
 • Djokovics far dropper semifinalen etter flaggkontrovers

  Faren til Novak Djokovic hadde tenkt å se sin sønn spille semifinale i Australian Open, men holder seg unna etter uroen som har vært de siste dagene.

  – Familien min har gått gjennom krig, og vi ønsker bare fred. Jeg hadde ingen intensjon om å forårsake slike overskrifter eller forstyrrelser, sier Srdjan Djokovic i en uttalelse.

  Etter at Djokovic slo Andrej Rubljov i kvartfinalen, samlet en gruppe russere seg ved arenaen og viste støtte til Russlands president Vladimir Putin. Etter det har det florert av videoer i sosiale medier hvor pappa Djokovic blant annet holdt et stort russisk flagg mens han poserte for et bilde.

  Det er ikke klart om faren blir å se i en eventuell finale om det blir en ny seier for sønnen fredag.

  I forkant av fredagens semifinale mellom Novak Djokovic og Tommy Paul gikk den ukrainske ambassadøren Vasyl Myrosjnytjenko ut og mente faren burde bli utestengt fra Melbourne Park.

  Russiske flagg har allerede blitt bannlyst fra Australian Open etter at det ble observert blant publikum tidligere i turneringen.

  Tirsdag var det elleve måneder siden Russlands invasjon av Ukraina. (NTB/NRK)

  Australian Open Tennis
  Foto: Dita Alangkara / AP
 • Sagan gir seg som landeveisrytter på toppnivå i 2023

  33 år gamle Peter Sagan nærmer seg slutten av karrieren. På en pressekonferanse i forbindelse med rittet Vuelta a San Juan, kunne han fortelle at årets sesong blir hans siste på toppnivå som landeveisrytter.

  Det skriver Cyclingnews.com.

  Han vil fortsette karrieren også etter 2023, men i 2024 vil det være terrengsyklingen som står i fokus og OL i Paris som blir det store målet. Sagan deltok også i terrengsykling i OL i 2016.

  – Jeg har alltid sagt at jeg ønsker å avslutte karrieren min på terrengsykkelen, siden jeg startet karrieren min på terrengsykkelen, sier Sagan på pressekonferansen.

  Cyclingnews skriver videre at Sagan åpner for å kjøre noen ritt på landeveien også neste år, men at det ikke vil være på øverste nivå.

  – Jeg synes at tilhengerne mine og folket fortjener å få vite nå at dette blir min siste sesong på landeveien, sier Sagan.

  Slovaken er tre ganger verdensmester på landeveien og har blant annet vunnet 12 etapper i Tour de France, syv grønne poengtrøyer i samme ritt og monumentklassikerne Paris-Roubaix og Flandern rundt én gang hver.

  Sagan sykler for tiden på det franske TotalEnergies-laget, sammen med blant andre Edvald Boasson-Hagen.

  Peter Sagan
  Foto: Daniel Cole / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste