NRK Meny
Normal

Slik nærmer Viktor (17) seg tennistoppen

Norske Viktor Durasovic (17) tok seg til semifinalen i double for juniorer i US Open. 17-åringen kombinerer skolegang med fem timer trening hver dag, forteller manageren.

Viktor Durasovic

IMPONERER: Viktor Durasovic har markert seg som et enormt tennistalent.

Foto: Espen Hildrup/Norges Tennisforbund

Viktor Durasovic

TIL SEMI: Her er Viktor Durasovic og Nicolae Frunza etter seieren i kvartfinalen.

Foto: Privat

Durasovic har storspilt sammen med rumeneren Nicolae Frunza i den prestisjetunge turneringen.

Torsdag tok duoen seg til semifinalen, men brasilianerne Rafael Matos og Joao Menzes tok finaleplassen med 6-4, 6-3.

Den sterke prestasjonen vitner uansett om at et nytt stortalent i tennis er på vei frem. Durasovic, som ble norgesmester i U16 i 2012, har trent målrettet fra han var fire år gammel.

Det forteller manager Haakon Berg.

– De første årene spilte han med sin far i en gymsal i nærheten av der han bodde i Trondheim. Etter hvert flyttet familien hans til Oslo, og treningen ble stadig mer regelmessig og organisert, to til tre økter om dagen, både før og etter skoletid, sier Berg til NRK.no.

Trener fem timer hver dag

Faren og moren kom til Norge i 1991 som flyktninger fra krigen i Bosnia. Etter å ha trappet opp treningen i Oslo, flyttet Durasovic til Spania for å satse for fullt.

– Han trener ved akademiet Mataro litt utenfor Barcelona. Han bor hos foreldrene til treneren Bruno, og han trener cirka fem timer hver dag. Tre timer tennis og to timer fysisk, sier Berg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Viktor Durasovic

TRENT HARDT: Viktor Durasovic har lagt ned utallige timer på tennisbanen i oppveksten.

Foto: Haakon Berg

17-åringen bor også på Karlsrud og spiller for Nordstrand Tennisklubb. Selv om han satser i Spania, er han også tilknyttet Norges Toppidrettsgymnas.

Skoleundervisning skjer over Skype med foreldrene som lærere.

– En norsk spiller på dette nivået er stort. Husk at Viktor kommer fra et lite land med begrensede tennismuligheter, men ved å trene riktig og gjøre smarte valg viser han at det er mulig, sier idrettssjef Øivind Sørvald i Norges Tennisforbund til tennis.no.

Blant de beste 17-åringene

I oktober 2013 fikk Durasovic sitt første ATP-poeng. Noen måneder tidligere kom han på 4.-plass i EM-lag U16. Durasovic spilte sammen et annet norsk stortalent, Casper Ruud, og duoen fikk en bedre plassering enn nasjoner som Spania og Italia.

– Det er et ekstremt bra nivå over juniortennisen om dagen. Dette er sterkt gjort av Viktor og viser at han nivåmessig ikke er langt unna de aller beste i verden i sin aldersklasse, sa tidligere tennisproff Christian Ruud, som er faren til Casper, før semifinalen.

Durasovic er blant de 25 beste 17-åringene i verden, forteller manageren. Samtidig er han ranket som nummer 50 i verden blant U18 med ett år igjen å hevde seg.

– Han mangler litt erfaring på dette nivået, men tennisen hans har et enormt potensial, sier Berg.

Siste nytt

 • Panathinaikos utestengt

  Den greske klubben Panathinaikos er utestengd frå den neste europeiske turneringa dei kvalifiserer seg for dei tre neste sesongane, har UEFA bestemt.

  Årsaka er at dei ikkje har makta å få orden på økonomien, og har brote dei såkalla økonomisk fair play-reglane.

 • Sandnes Ulfs første poengtap

  Med 0-0 mot HamKam på Hamar tapte Sandnes Ulf sine første poeng i årets 1. divisjon, etter tre sigrar i sesongopninga.

  Sandnes-laget er dermed på tredjeplass, på målskilnaden bak Aalesund og Notodden. HanKam er framleis utan siger, men har tre uavgjorte.

 • Anklaget for å ha solgt laguttak

  Belgias tidligere landslagssjef Marc Wilmots anklager Chelsea-keeper Thibaut Courtois' far for å ha solgt lagoppstillinger til mediene under fotball-EM 2016.

  Overfor TV-kanalen BeIN Sports påstår Wilmots at Courtois lekket uttakene så snart de var gitt til spillerne.

  Marc Wilmots og Thibaut Courtois
  Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal