NRK Meny
Normal

Vålerenga brukte spillere uten arbeidstillatelse

To av Vålerenga hockeys viktigste utenlandsprofiler har spilt for klubben uten arbeidstillatelse. Nå risikerer klubben politianmeldelse.

Brooks

Vålerengas Brendan Brooks har vært blant klubben viktigste spillere denne sesongen. Her er han under kampen mot Frisk Asker 2. mars.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

De to spillerne det gjelder er Eric Chouinard (33) og Brendan Brooks (35) fra Canada.

Eric Chouinard

Eric Chouinard fra Canada skal heller ikke ha hatt arbeidstillatelse.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Dette er to av Vålerengas aller viktigste spillere.

Begge er offensive spillere som ble hentet til Vålerenga midt i sesongen, og var sterke bidragsytere til at Vålerenga vant den tette kampen om seriegullet.

– Det er alvorlig å bruke personer som ikke har arbeidstillatelse. At en hockeyklubb gjør dette ser vi svært alvorlig på, den må ses på som en profesjonell arbeidsgiver, sier avdelingsdirektør i UDI, Karl Erik Sjøholt til NRK.

Kan bli aktuelt med utvisning

Ifølge norsk lov skal alle utenlandske arbeidstakere ha en arbeidstillatelse.

– I dette tilfellet har vi ikke funnet det registrert i våre systemer. Da må vi trekke den konklusjonen at spillerne har jobbet uten. Da har de ikke anledning til å spille for Vålerenga.

Sjøholt forteller at det kan bli aktuelt med to reaksjonsformer mot klubben. Den ene er en politianmeldelse av Vålerenga.

– Det andre er en karantenebestemmelse som i ytterste konsekvens innebærer at klubben ikke lenger får lov å ha utenlandske spillere hos seg, forteller han.

De to canadiske spillerne kan også risikere å bli utvist fra Norge.

– Det er alvorlig, men vi er nødt å undersøke det nærmere og vi må ta kontakt med klubben for å få klarhet i dette. Da skal vi vurdere reaksjonsformer.

Avsluttet samarbeidet

Den tidligere NHL-spilleren Eric Chouinard (33) fikk fredag forrige uke beskjed om at han var uønsket i klubben etter usportslig opptreden.

– Vi har i dag hatt et møte med Éric Chouinard, og blitt enige om å avslutte samarbeidet umiddelbart. Éric og klubben ønsker ikke å uttale seg videre om dette, het det i en veldig kort uttalelse fra klubbdirektør Jan Tore Kjær på klubbens hjemmeside.

Direktør i ViF Ishockey, Jan Tore Kjær.

Klubbdirektør i Vålerenga Jan Tore Kjær: - Dette skal sjekkes nærmere.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Canadiske Brendan Brooks (35) kom til VIF i 2013. Han er en merittert spiller, og har tidligere spilt for blant annet Stavanger Oilers.

Han var innom østerrikske Dornbirner EC før han kom til Oslo-klubben.

Nå viser det seg altså at disse spillerne ikke har hatt arbeidstillatelse mens de har oppholdt seg i Norge.

Chouinard har 19 poeng på 16 kamper, mens Brooks var oppe i 27 poeng på 21 kamper for Vålerenga.

– Skal sjekke nærmere

Klubbdirektør i Vålerenga Jan Tore Kjær sier at Vålerenga har forholdt seg til UDIs hjemmesider i denne saken.

– Vi har forholdt oss til det som står på UDIs hjemmesider. Det gjelder spesielt Chouinard. Det er det vi har forholdt oss til, og det er de offisielle reglene, sier Kjær og viser til et unntak fra kravet om arbeidstillatelse eller oppholdstillatelse.

UDI mener imidlertid at Vålerenga har tolket regelverket feil. Regelverket ble også endret i 2010, og så lenge Vålerenga blir ansett som arbeidsgiver faller de ikke inn under dette unntaket.

– UDI sier at spillerne ikke har arbeidstillatelse. Hva tenker du om det?

– Det har jeg ingen kommentar til. Jeg har ikke snakket med noen i UDI eller noen som kan hjelpe meg med det juridiske. Men jeg skal selvfølgelig sjekke det nærmere.

– Vi kan ikke leve med dette, sier Kjær til NRK.

Siste nytt

 • Tennisspiller fikk kjempebot

  Den tyske tennisproffen Mischa Zverev er ilagt en bot på 342.000 kroner for måten han gjennomførte sin kamp på i 1. runde av Australian Open. Boten er den største som er ilagt en tennisspiller i Grand Slam-sammenheng for et regelbrudd på banen.

  Australian Open Tennis Zverev Fine Mischa Zverev
  Foto: Dita Alangkara / AP
 • Avalanche med enorm seiersrekke

  NHL-klubben Colorado Avalanche er inne i en seiersrekke som ikke synes å ta slutt. Mandag ble det 4-2-seier mot Toronto Maple Leafs. Dermed står den amerikanske hockeystorheten med ti strake seire i NHL.

  HOCKEY-NHL-TOR-COL/
  Foto: Tom Szczerbowski / Reuters
 • Sjokktap for Liverpool

  Bunnlaget Swansea sørget for en aldri så liten sensasjon i Premier League da laget slo Liverpool 1-0 mandag. Alfie Mawson scoret målet for Swansea etter 40 minutters spill.

  Premier League - Swansea City vs Liverpool
  Foto: Matthew Childs / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Storslalåm, kvinner
V-cup alpint: Storslalåm 1. omgang, kvinner
V-cup alpint: Storslalåm 1. omgang kvinner
V-cup alpint: Storslalåm 2. omgang, kvinner
V-cup alpint: Storslalåm 2. omgang kvinner
Vinterstudio
Vinterstudio
Slalåm, menn
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn