Hopp til innhold

VIF-juvelen Abu reagerer på RBKs tøffe stil: – Det var ikke fair

For en drøy uke siden fikk Mohammed Abu (26) røff behandling av Rosenborg-spillerne. Nå mener Vålerenga-profilen at dommerne skulle grepet inn, mens trener Ronny Deila ber dommerne være på vakt under cup-kvartfinalen onsdag.

Mohammed Abu

VIKTIG BRIKKE: Vålerengas Mohammed Abu, her i duell med en Odd-spiller i helgens kamp på Skagerak Arena.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det kommer til å bli interessant. Da de var her behandlet de meg dårlig. Men jeg må forberede meg på det. Mentaliteten må være annerledes, enn da de var her sist, sier Abu - på NRKs spørsmål om hvordan han tror mottakelsen på Lerkendal-matta blir.

– Vi må beskytte disse spillerne, det er ikke tvil om det. Det skal være tøft, men fair. Det er viktig at vi kommer gjennom kampen med en Abu uten skader, sier Deila til NRK.

Ba om beskyttelse

For da lagene møttes til eliteserieoppgjør i Oslo for ni dager siden, rykket blant annet VIF-høyreback Amin Nouri ut i Eurosport og ba om mer dommerbeskyttelse av Vålerenga-juvelen.

Han mente Rosenborg-spillernes eneste måte å forsøke å ta ut Abu ut av kampen på var å «ta beina hans». Abu tok telling ute på sidelinjen én gang, og etter hvert ble han også nødt til å forlate banen.

– Jeg synes ikke det var fair. Dommerne burde gjort noe. Jeg synes behandlingen jeg fikk var veldig tøff, men sånn er det, sier Abu - om det som skjedde søndag for en drøy uke siden.

– På grensen

Eliteserien 2018 Vålerenga-Rosenborg .

TØFFE TAKLINGER: Mohammed Abu fikk røff behandling på Vålerenga-midtbanen søndag kveld. Her går han i bakken etter en takling av Rosenborgs Anders Trondsen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

26-åringen, som har en periode under Ronny Deila i Strømsgodset fra før, kom på lån til Vålerenga fra amerikanske Columbus Crew den 10. august og har vært blant Oslo-klubbens aller beste siden.

Vålerenga-trener Ronny Deila reagerte ikke nevneverdig på Rosenborgs behandling av Abu da, men erkjenner – etter å ha sett kampen på nytt – at han nå er av en annen oppfatning.

– I ettertid synes jeg det var på grensen. De var oppmerksomme på ham. Han fikk en del litt for tøffe dueller. Det gjorde at han tråkket over til slutt. Der håper jeg dommerne markerer seg med én gang, sier Deila til NRK – og tenker på den kommende NM-kvartfinalen som spilles på Lerkendal onsdag.

Første gang Hauge hører om det

Eliteserien i fotball 2017: Vålerenga-Sogndal. (3-0)

BER OM INNSPILL: Dommersjef i NFF, Terje Hauge, her fra en Eliteserie-kamp i 2017.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Konfrontert med både Deila og Abus utspill, svarer dommersjef i Norges Fotballforbund, Terje Hauge, slik:

– Det første jeg tenker på er at det er underlig at vi hører det gjennom media. Jeg utfordrer Vålerenga og Ronny med å komme direkte til meg og fotballforbundet, så skal vi ta det på fullt alvor og gå gjennom kampen på nytt igjen når vi får slike innspill fra klubber, trenere og spillere, sier dommersjefen.

Hauge forteller at det å beskytte spillere er noe NFFs dommerstand har hatt som fanesak i mange år. Han sier det spesielt gjelder tekniske spillere som er gode til å holde på ballen lenge. Derfor, sier han, at dommerne i forkant av kampene går gjennom hvilke spillere de skal dømme, hva slags spillertyper de er og hvem de skal være mest oppmerksomme på.

Han bedyrer at han ikke har hørt om situasjonen rundt Abu og Rosenborg før nå.

– Til kampen denne uken så skal vi selvfølgelig være forberedt på alle spillerne. Så er noen sentrale, selvfølgelig. De som får ballen mye, beholder den mye og er teknisk gode med den, de har vi et ekstra øye på. Ikke bare denne kampen, men i stort sett alle kampene er vi flinke til det, sier Hauge.

– Vi har hevet oss

Vålerenga og Rosenborg var Eliteseriens to store formlag da de møttes for to helger siden. Etter det tapte trønderne borte mot Celtic i midtuken før de i helgen tok tre poeng mot Sarpsborg 08, mens Oslo-klubben røk på tap for Odd lørdag.

Men i Vålerenga-land har de ikke glemt at de klarte bragden i fjor, nemlig å slå Rosenborg i deres egen storstue, i nettopp cup-kvartfinalen.

– Vi er et bra fotballag. Vi har hevet oss fra høsten av. Vi er mer komfortable og trygge på at denne troppen kan få til noe stort. Vi viste det forrige søndag at vi kan hamle opp med Rosenborg. Og vi klarte det i cupen i fjor, sier Deila, på spørsmål om hvordan han tror på avansement.

Sportsnyheter

John Arne Riise fikk muligheten på straffe.

John Arne Riise fikk strekk – så scoret han i comebacket

Etter seks år som fotballpensjonist, er Liverpool-legenden med den fryktinngytende venstrefoten tilbake som spiller. Nå på norsk nivå seks.

Siste nytt

 • Sandvolleyball: Norsk finaleseier i nasjonscupen

  Norge vant herrefinalen i kvalifiseringsturneringen i den europeiske nasjonscupen i sandvolleyball torsdag. Det skjedde på hjemmebane i Lillesand.

  Finalen ble spilt mot England som best av tre kamper. Hendrik Mol og Mathias Berntsen åpnet med å slå Frederick Bialokoz/Issa Batrane 2-1 i sett (18-21, 21-19, 15-11).

  Samme spenning ble det ikke med medaljegrossistene Anders Mol og Christian Sørum i aksjon. De tok seg enkelt av Javier Bello/Joaquin Bello med 21-10, 21-16.

  I kvinnefinalen ble det norske 0-2-tap i begge kampene mot Tyskland. Kristine Larsdatter Garder og Ingrid Lunde røk 22-24, 18-21 for Laura Ludwig/Louisa Lippmann, mens Sunniva Helland-Hansen og Emilie Olimstad spilte 17-21, 19-21 i møtet med Svenja Müller/Cinja Tillmann. (NTB)

  EM Sandvolleyball i München 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Reistads scoringsshow hjalp Esbjerg til sluttspillgull

  Henny Reistad var skarpest foran mål da Esbjerg banket tittelforsvarer Odense 34-21 og vant det danske sluttspillet i håndball.

  Uavgjort ville vært nok for Esbjerg etter en knepen borteseier i første finalekamp, men i egen hall ville laget ha en skikkelig fest. Det gikk hardt ut over Odense.

  Reistad hamret inn åtte av vertenes mål, og det var doblet så mange som neste spiller på toppscorerlista. Esbjerg gikk til pause med 18-12-ledelse.

  Som vanlig var det Esbjergs norske kontingent som markerte seg offensivt. I tillegg til Reistad scoret også Nora Mørk (4), Vilde Ingstad (4), Kristine Breistøl (3), Marit Røsberg Jacobsen (3) og Sanna Solberg-Isaksen (1).

  Odense hadde også norske bidrag med tre mål fra både Maren Aardahl og Tonje Løseth. (NTB)

  EHF FINAL4 2023 Kvinner: FTC-Rail Cargo Hungaria - Team Esbjerg
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Tsjekkisk sensasjon til finale i Roland-Garros – full kollaps for verdenstoeren

  Karolina Muchova slo til med et dramatisk comeback og booket finaleplass i Roland-Garros. Hun avverget en matchball i møtet med Aryna Sabalenka.

  Alt lå til rette for Sabalenka i tredje sett. Belaruseren ledet 5-2 og var ett poeng unna finalen i Paris, men lot sjansen glippe. Det skulle koste verdenstoeren dyrt.

  Muchova kom mesterlig tilbake og dunket inn to vellykkede bruddballer. Tsjekkeren servet så nådeløst hjem seieren i en kamp som endte 7-6 (7-5), 6-7 (5-7), 7-5.

  For første gang er hun finaleklar i en Grand Slam-turnering. (NTB)

  APTOPIX France Tennis French Open
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste