Hopp til innhold

Kjæresten minnes Skofterud: – Takk for at jeg fikk lov til å elske deg

EIDSBERG/OSLO (NRK): En fullsatt kirke tok farvel med Vibeke Skofterud, som omkom i en vannskuterulykke 29. juli. Landslagsvenninnene bar kisten.

Marit Stenshornes siste hilsen til kjæresten Vibeke Skofterud.

– Det har gått noen dager, men vi sliter fremdeles med å ta innover oss at Vibeke er død.

Slik åpnet prost Runo Lilleaasen begravelsen i Eidsberg kirke i Østfold.

Kirken, som har 450 plasser, var helt full. Det ble satt opp skjermer utenfor som overførte seremonien.

Kjæresten: – Et herlig kaos med mye latter

Vibeke Skofteruds kjæreste Marit Stenshorne talte i begravelsen. Hun sier at Vibeke Skofterud er det meste levende mennesket hun har møtt.

– Hun kom inn i livet mitt som en virvelvind, og tok med meg storm. Det var et herlig kaos med mye latter. Vibeke var så mye. Vi hadde så mange opplevelser og reiser sammen. Du elsket Tromøya og sjøen. Vi gledet oss vilt til ferien vi så vidt rakk å starte, fortalte Stenshorne i begravelsen.

Hun var den som meldte Skofterud savnet. Stenshorne sier hun kommer til å savne hverdagen.

– En omelett på morgenen, en joggetur, eller bare ligge på sofaen og se på serier. Vi to skulle bli gårdskjerringer, og vi skulle leve livet sammen for alltid. Vibeke, du er min kjærlighet, og du gjorde meg lykkelig. Takk for at jeg fikk lov til å elske deg.

Marit Bjørgen, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Ingvild Flugstad Østberg bærer Skofteruds kiste sammen med bror Tormod og pappa Karsten.

– Norges Skiforbund har mye å takke deg for

Tidligere sportssjef i skiforbundet, Åge Skinstad, talte også under begravelsen. Han minnes første gang han møtte Vibeke Skofterud.

– Jeg husker første gange jeg la merke til deg. Det var på et juniorrenn i 96/97. Aldri før hadde jeg sett en løper gå klassisk på den måten du gjorde. Rent sportslig var du nok det største talentet jeg har sett, forteller Skinstad.

Skinstad fortalte at Skofterud satt et betydelig preg på landslagssamlingene.

– Samlinger med og uten deg var to forskjellige ting. Jeg vet at jeg har med alle som har vært på lag med deg, og alle som har vært trenere for deg, på det. Mange av oss sitter her i kirka i dag. Norges Skiforbund har svært mye å takke deg for. Ingen kledde popstjernestatusen i spikersuppa, der titusenvis hadde møtt opp til medaljeutdelingen, bedre enn akkurat deg. Du var kulere enn noen andre, både i og utenfor løypa. Du var noe så unikt som en person ingen mislikte. Vibeke, du var helt spesiell, avsluttet Skinstad.

Før begravelsen trakk han også frem det Skofterud stod for, utenfor skisporet.

– Hun har vært til en stor hjelp for andre som sliter. Det er lettere å stå frem med problemene sine dersom en sentral skikkelse har gjort det samme, sier Skinstad, og sikter til Skofteruds åpenhet rundt spiseforstyrrelsene.

Artist Hanne Sørvaag sa før begravelsen at hun og Vibeke rakk ble gode venninner, etter at de møttes på at arrangement for noen år siden.

– Vibeke dro meg med på ting som jeg egentlig ikke ville. Hun sa alltid jo, dette gjør vi. Hun har lært meg mye, lært meg å være tøffere, lært meg å bekymre meg mindre. Det vil jeg ta med meg videre, fortalte Sørvaag, som sang under begravelsen.

"Se ilden lyse" / Sissel Kyrkjebø

– Hørte latteren hennes to etasjer under

– Jeg husker Vibeke som ei livlig og glad jente. Hun var omsorgsfull, men også litt smågal, sier Egil Kristiansen.

Han var i mange år trener for Skofterud på kvinnelandslaget.

– Hun tok vare på alle rundt seg. Jeg tror alle, inkludert meg selv, vil savne henne mye. Når jeg hørte latteren til Vibeke to etasjer under, visste jeg at alt var i orden, forteller Kristiansen ved ankomst kirken.

Vidar Løfshus har vært landslagssjef for Skofterud. Han minnes personen Skofterud.

– Det er mennesket vi er her for å hedre. Hun var først og fremst ei sprudlende, glad jente. Samtidig hadde hun sine tunge stunder, og har valgt å stå frem med dem, forteller Løfshus.

"Einn" Tekst/Melodi: Ina Wroldsen /Arnthor Birgisson

Ordfører: – Stilte alltid opp for lokalsamfunnet

Ordfører i Skofteruds hjemkommune Eidsberg, Erik Unaas, sier før begravelsen at Skofterud har hatt enorm betydning for kommunen.

– Som idrettsutøver har hun vært et forbilde for ungdommene, og hun har bevist at det går an å komme langt selv om du kommer fra Østfold, forteller Unaas.

Han er imponert over lojaliteten Skofterud viste mot Eidsberg, og moderklubben Slitu.

– Hun kunne tjent mye mer dersom hun hadde gått til et annet lag, men hun valgte å bli i Slitu. Det er et bevis på at hun var en annerledes idrettsutøver. Hun stilte alltid opp for lokalsamfunnet, og ville gi noe tilbake.

Minnestund

Marit Bjørgen, Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og Kristin Størmer Steira var med på å bære kisten. Alle var lagvenninner av Vibeke Skofterud på langrennslandslaget.

Etter jordfestelsen blir det minnestund i Eidsberghallen. Den ledes av journalist og programleder Carsten Skjelbreid.

Skofterud hadde vært på en konsert og var på vei hjem til en hytte utenfor Arendal da hun omkom.

38-åringen ble funnet på øya St. Helena i Hovekilen, og hun ble erklært død på stedet av en lege fra luftambulansen.

Blomster er satt ut på øya St.

MINNES: Blomster ble satt ut på øya St. Helena utenfor Arendal der den tidligere skiløperen Vibeke Skofterud døde i en vannscooterulykke.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Idrettsutøveren

Det var på OL-arenaen Vibeke Skofterud opplevde en av sine største triumfer som langrennsløper.

Sammen med Therese Johaug, Marit Bjørgen og Kristin Størmer Steira ble Skofterud olympisk mester under OL i Vancouver i 2010.

Ett år senere kom et annet høydepunkt i en hendelsesrik karriere, nemlig stafettgullet Skofterud vant under ski-VM på hjemmebane i 2011. Som første kvinne ut for Norge tok hun VM-gullet med de samme venninnene.

Marthe Kristoffersen, som var en del var langrennslaget som dro til Vancouver-OL, sier til NRK at landslagsvenninnen var en som ofte gikk sine egne veier.

– Jeg tror hun har banet vei for mange på mange områder, blant annet meg. Hun har vist at man aldri skal gi seg, og gjøre det man har tro på, sier hun.

VIbeke Skofterud 2

TRIUMF: Vibeke Skofterud (t.v.) vant OL-gull på stafetten i OL i Vancouver i 2010 sammen med lagvenninnene Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal