Hopp til innhold
Kommentar

Vi må snakke om handsen

Straffespark er en så stor målsjanse at noen bør ha gjort noe virkelig galt for å fortjene det. Slik er det ikke lenger. Nå straffes spillerne for sin blotte tilstedeværelse.

Dommer markerer hands

HANDS: Armen har virkelig kommet i fokus i fotballspillet i år, og dommerne dømmer hands som aldri før

Foto: Phil Noble / Reuters

Mens en hel fotballverden fortsatt sliter med tunge fordøyelsesproblemer etter innføringen av VAR, så er ordningens egne oppfinnere allerede på vei videre i sin nær revolusjonære ombygging av fotballens grunnstrukturer. Og det uten at man egentlig har klart å forklare hvorfor.

Nå har de gått løs på hele fotballsportens mest grunnleggende dilemma:

Hvordan forholde seg til de to kroppsdelene som for 20 av de 22 spillerne på banen kun er fremmedelementer?

Fremmedelementer og ikke minst røde soner, som det heter i nåtidens sjargong.

Armer har, med unntak av ved innkast, ingen positiv funksjon i fotballen for andre enn målvaktene.

Problemet er likevel at de aller fleste fotballspillere faktisk har to av dem.

Og at disse med ujevne mellomrom kommer i kontakt med ballen.

Handsregelen er fotballens mest grunnleggende forbudsbestemmelse.

Men siden allmenne regler for fotballspillet ble vedtatt første gang i 1863, har det vært mer enn 150 år med mer eller mindre sammenhengende diskusjoner rundt denne.

Hånd søker ball

Hands og fotball

HANDS: Her blir det straffe, og den er kanskje ikke av de mest vanskelige å dømme

Foto: David Klein / Reuters

Tidligere skulle det, forenklet sett, dømmes straffespark når hånden søkte ballen og ikke motsatt, hvilket ga et element av forsett.

Enkelt var det ikke, og det skapte mengder av diskusjoner om hva som var tilsiktet og hva som var rene uhell. Men det føltes faktisk noenlunde rettferdig i prinsippet.

Etter endringene IFAB (The International Football Association Board), som er eneveldige når det gjelder endringer av fotballens regelverk, vedtok vinteren 2019, skal mange flere situasjoner medføre at man dømmer hands, selv når forsvareren var åpenbart uskyldig.

Alt av ballberøring på armene som medførte noen slags fordel skal straffes.

Man så et eksempel på det allerede i mesterligafinalen samme år. 23 sekunder tok det før Liverpools Mané hadde skutt ballen opp i armen på Tottenhams Sissoko, og Liverpool fikk straffe. Til store protester og ingen nytte.

Straffemålet avgjorde i praksis verdens største klubbkamp. Verden hadde fått den første virkelige smakebit av hva som skulle komme – og likte den ikke.

Straffedømming i mesterliga-finalen

FINALEDRAMATIKK: Dommeren dømmer straffe til Liverpool etter bare noen sekunder av mesterligafinalen mot Liverpool i fjor

Foto: Francisco Seco / AP

Det som allerede da ble trukket frem, var mulighetene for bevisst å utnytte de nye reglene for å skaffe seg straffe ved å sikte mot armene i mye større grad.

Diskusjonen ble foreløpig liggende. Det var det ingen grunn til.

Vi har ennå ikke sett starten av hvordan denne regelen kan ende med å endre adferd innenfor sekstenmeteren.

Men at det er i ferd med å skje, er det ingen tvil om.

For hvordan kan man som angripende lag utnytte mulighetene dette gir – og faktisk bevisst sikte mot armene i større grad.

Og hvordan skal det forsvarende lag i størst mulig grad bevege seg for å minske sjansen for at ballen berører en ellers uskyldig arm?

Å definere en arm

For å lette diskusjonene rundt hva slags berøring som faktisk skal medføre straffespark, gikk IFAB til det radikale skritt å definere armene.

Noe man strengt tatt ville trodd allerede hadde skjedd en del menneskelige utviklingsledd tidligere. Men så var ikke tilfellet.

For om en arm er en arm er en arm, er det ikke dermed en fotball-arm. Fotball-armer er nå en helt egen kategori kroppsdeler. Dette brysomme lemmet er nå definert fra fingertuppene og opp til der armhulen starter. I teorien, altså.

For alle skjønner hvor enkelt det er å definere starten på armhulen hos en fotballspiller i bevegelse.

Hvor mye av ballen som skal berøre hvor mye av armen nedenfor armhulens start er ikke definert. Og kommer neppe til å bli det. Tidligere tids diskusjoner om aktive skuldre fremstår som forfriskende enkelhet sammenlignet med hva vi nå er midt oppe i.

Alt takket være dette frem til nå så anonyme IFAB, som har klart å holde seg i skyggen gjennom sine første 134 leveår. Men ikke lenger.

IFABs forsøk på å styre fotballen inn i en ny tid har endret sporten i en retning som så langt er i beste fall middels vellykket, også før denne handsregelen.

Dette endte i 2016 i det VAR-systemet vi nå kjenner så altfor godt.

VAR og hands – hånd i hånd

VAR-dømming

VAR: Et vanlig syn på fotballbaner nå

Foto: Andrew Boyers / Reuters

Problemet med systemet, er at det utstråler tillit, men bidrar med det i altfor liten grad i virkeligheten.

Presisjonsnivået er nemlig mye lavere enn man hadde trodd teknologien ville bidra med og har i stedet skapt ytterligere debatt. Særlig rundt offside- og hands-avgjørelser.

VAR-systemet har likevel gitt regelmakerne i IFAB en selvtillit til å gjøre endringer i en hastighet man tidligere ikke har vært i nærheten av.

For endringene i handsregelen kan ikke sees uavhengig av VAR og tiltroen til dets avslørende egenskaper. VAR er et sine qua non for endringene av handsreglene. Uten hvilket ikke.

Men å gjøre så inngripende endringer i sporten basert på eksistensen til VAR, er i våre dager som å tro på at regjeringens smitte-app skal stoppe korona-spredningen.

Altså å bygge på en teknologi som ikke er tilpasset den virkeligheten den skal analysere.

Eksplosjon i England

Effekten ser vi allerede i Premier League. Der en av forbedringene foran årets sesong skulle være at hoveddommerne under VAR-situasjoner selv skulle bruke skjermen på sidelinjen i større grad.

Og skjermene har til de grader blitt brukt.

Antallet straffespark har nemlig gått i været med de nye reglene. Det er etter tre ligarunder allerede blitt idømt 20 straffespark, hvilket indikerer en tredobling av det totale antallet for sesongen hvis det fortsetter – og med dét et tilsvarende antall kontroverser.

Dommer gransker VAR

VAR-SJEKK: Dommerne må ofte ta turen ut til sidelinja for å sjekke video av kontroversielle situasjoner

Foto: Catherine Ivill / Reuters

Som i den tredje spillerunden eksploderte.

Først med Evertons seier over Crystal Palace, så Manchester Uniteds mot Brighton – før det toppet seg med Newcastles sene utligning mot Tottenham, som førte til at Tottenham-manager José Mourinho gikk rett i garderoben i rasende fortvilelse.

Å se rundens to siste kamper mandag kveld helt uten hands-diskusjoner føltes nesten antikvarisk. Og det viser hvor galt det allerede har gått.

Hvis trenden fra de første rundene fortsetter, vil antallet hands-straffer som totalt blir idømt gjennom sesongen ende på 88. Tallet i fjorårets sesong var 19.

En verden i villrede

Reglene rammer spillere kun for å være til stede i sin egen 16-meter og uten å ha gjort noe som helst straffbart, og som med dét gir avgjørende straffespark på nærmest vilkårlig vis.

Slik kan man ikke ha det i en verden der slike straffespark har en enorm verdi, også økonomisk sett.

Molde - Ferencvaros, Ola Brynhildsen

ER DETTE STRAFFE? Myrto Uzhuni skyter ballen i armen på Ola Brynhildsen. Dommeren dømmer straffe som skal vise seg å sende Molde ut av mesterligaen

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Også Molde fikk føle på effektene av dette i de avgjørende kamper om innpass i klubbfotballens gylne selskap. Der det norske laget kunne ledet 4–2 mot Ferencváros, sto det 3–3 før returoppgjøret. Som endte 0–0. Straffesituasjonene i Molde ble avgjørende. Og Molde gikk glipp av en ekstrainntekt på rundt 100 millioner kroner.

Den moderne fotballen trenger sin naturlige utvikling. Men der kartet ikke lenger stemmer med landskapet, må det tegnes om.

Det har skjedd før. Regelen om Golden Goal kom på 1990-tallet, for å vende en trend med stadig mer spekulativ og destruktiv taktikk i ekstraomganger. Etter en kort, men dramatisk historie ble så vel den som det enda mer uønskede avkom Silver Goal avskaffet etter EM i 2004, og man gikk tilbake til ekstraomgangene slik de hadde vært.

IFAB 1886

IFAB: Dette er deltakerne i det første møtet i fotballens regelkomite i 1886. Det er ikke de samme som sitter der nå, men fremdeles kan ingen fotballregel endres uten IFABs godkjennelse

Dette er et skritt de 28 mennene og ene kvinnen i IFABs generalforsamling snarest må ta initiativet til å gjøre igjen med sin nye handsregel. Premier Leagues dommersjef, Mike Riley, har allerede bedt dem om en oppmykning av tolkningen, hvilket skal medføre en mer helhetlig vurdering av straffesituasjonen.

Men det endrer ikke på det grunnleggende problemet - regelen i seg selv.

Som gjør at straffer som den til Newcastle mot Tottenham fortsatt vil bli idømt når runde 4 starter på lørdag.

I England fortviler José Mourinho fortsatt over tapte poeng.

Vi andre sitter bare igjen og venter på helgens kamper, mens vi føler på den nevnte forvirring.

Over at spillet som ble verdens mest populære på grunn av sin enkle, universelle forutsigbarhet er på vei til å ende i en grøt av datastreker, forsinkelser og meningsløse straffespark.

Og over enda flere forkortelser vi plutselig må forholde oss til.

Om det er VAR, IFAB eller nå DKIF. Dette Kan Ikke Fortsette.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal