NRK Meny
Normal

Utøvere ble testet for astma uten godkjenning

Norges Idrettshøgskole beklager etter at det er blitt gjennomført astmatester på norske langrennsutøvere uten godkjenning.

Langrenn

ASTMA-TESTER: 22 utøvere ble testet i 2011.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det skriver VG, som fredag skrev at den etiske komiteen i Helse Sør-Øst sa nei til å gjennomføre et forskningsprosjekt på astma i 2011.

I en publikasjon som ble offentliggjort tre år senere, viser det seg imidlertid at undersøkelsene likevel er blitt gjennomført.

Beklager det som har skjedd

Rektor ved Norges Idrettshøgskole (NIH), Kari Bø bekrefter opplysningene overfor VG og NRK.

– Det er riktig at denne studien ikke er sendt (til godkjenning). Det er en feil som ikke skulle blitt gjort, sier Bø.

– Det ble sendt en søknad senere, som brukte samme metodologi, men det er riktig at dette er en feil. Det er bare å beklage fra Norges Idrettshøgskole sin side, sier hun til avisen.

Ifølge VG er testene blitt gjennomført på 22 utøvere fra Norge i langrenn og skiskyting. 20 langrennsløpere og to skiskyttere. Testene skal ha blitt gjort i september og oktober i 2011, en måned før søknaden til den etiske komiteen ble sendt.

Rektor ved Norges Idrettshøgskole (NIH), Kari Bø, opplyser nå at studien vil bli trukket fra tidsskriftet den er publisert i.

– Det skal sendes beklagelser til de som har vært involvert, sier hun til avisen.

Ble studert under høydeopphold

Trine Stensrud i NIH, som var artikkelforfatter av publikasjonen sammen med professor Kai-Håkon Carlsen, skriver følgende til NRK på SMS:

«Artikkelen er trukket, og vi har ingen flere kommentarer».

Det var Olympiatoppen, Norges Skiforbund og Norges Idrettshøgskole som sto bak studiet man ville gjennomføre på både friske og astmasyke utøvere i 2011.

Planen var å studere lungene til langrennsløpere og skiskyttere under et høydeopphold og gi dem astmamedisiner, uavhengig av om de hadde astma eller ikke.

Siste nytt

 • Ronaldo nærmer seg 300-klubben

  Cristiano Ronaldo har for alvor funnet målformen i La Liga. Real Madrid-stjernen gjorde sitt åttende seriemål på under en måned i 5-3-seieren borte mot Betis. Ronaldo er nå tre mål unna å ha scoret 300. ganger i den spanske toppdivisjonen.

  Ronaldo
  Foto: Paul White / AP
 • Svendsen får gå mixed-stafett

  Laget som får gå mixed-stafetten i skiskyting ble klart søndag kveld norsk tid. Det er følger (i alfabetisk rekkefølge): Johannes Thingnes Bø, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Emil Hegle Svendsen.

  Morten og broren
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
 • Ny seier for Team Ulsrud

  I natt slo de Danmark før Team Ulsrud i ettermiddag knuste USA i den niende omgangen, med 8-5. Den muligheten fikk de etter en amerikansk kjempeblemme i 5. omgang. Med tre seiere er nå Norge på en delt fjerdeplass. Det er de fire beste som når en semifinale.

  OLYMPICS-2018-CURL-M-RR-USA-NOR/
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Curling innledende runder
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Skøyter 500 m menn
OL i Pyeongchang: Hopp, lagkonkurranse menn
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang