NRK Meny
Normal

Utøvere ble testet for astma uten godkjenning

Norges Idrettshøgskole beklager etter at det er blitt gjennomført astmatester på norske langrennsutøvere uten godkjenning.

Langrenn

ASTMA-TESTER: 22 utøvere ble testet i 2011.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det skriver VG, som fredag skrev at den etiske komiteen i Helse Sør-Øst sa nei til å gjennomføre et forskningsprosjekt på astma i 2011.

I en publikasjon som ble offentliggjort tre år senere, viser det seg imidlertid at undersøkelsene likevel er blitt gjennomført.

Beklager det som har skjedd

Rektor ved Norges Idrettshøgskole (NIH), Kari Bø bekrefter opplysningene overfor VG og NRK.

– Det er riktig at denne studien ikke er sendt (til godkjenning). Det er en feil som ikke skulle blitt gjort, sier Bø.

– Det ble sendt en søknad senere, som brukte samme metodologi, men det er riktig at dette er en feil. Det er bare å beklage fra Norges Idrettshøgskole sin side, sier hun til avisen.

Ifølge VG er testene blitt gjennomført på 22 utøvere fra Norge i langrenn og skiskyting. 20 langrennsløpere og to skiskyttere. Testene skal ha blitt gjort i september og oktober i 2011, en måned før søknaden til den etiske komiteen ble sendt.

Rektor ved Norges Idrettshøgskole (NIH), Kari Bø, opplyser nå at studien vil bli trukket fra tidsskriftet den er publisert i.

– Det skal sendes beklagelser til de som har vært involvert, sier hun til avisen.

Ble studert under høydeopphold

Trine Stensrud i NIH, som var artikkelforfatter av publikasjonen sammen med professor Kai-Håkon Carlsen, skriver følgende til NRK på SMS:

«Artikkelen er trukket, og vi har ingen flere kommentarer».

Det var Olympiatoppen, Norges Skiforbund og Norges Idrettshøgskole som sto bak studiet man ville gjennomføre på både friske og astmasyke utøvere i 2011.

Planen var å studere lungene til langrennsløpere og skiskyttere under et høydeopphold og gi dem astmamedisiner, uavhengig av om de hadde astma eller ikke.

Siste nytt

 • Bendtner: – Klar til Brann-kampen

  Det ble ingen pinsefotball på Nicklas Bendtner, men Rosenborgs danske stjernespiss skriver på Instagram at han er tilbake til søndagens toppkamp mot Brann. – Vi jobber hardt. Tilbake mot Brann, skriver Bendtner til et Instagram-bilde.

  Bendtner
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal