NRK Meny
Normal

Utøvere ble testet for astma uten godkjenning

Norges Idrettshøgskole beklager etter at det er blitt gjennomført astmatester på norske langrennsutøvere uten godkjenning.

Langrenn

ASTMA-TESTER: 22 utøvere ble testet i 2011.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det skriver VG, som fredag skrev at den etiske komiteen i Helse Sør-Øst sa nei til å gjennomføre et forskningsprosjekt på astma i 2011.

I en publikasjon som ble offentliggjort tre år senere, viser det seg imidlertid at undersøkelsene likevel er blitt gjennomført.

Beklager det som har skjedd

Rektor ved Norges Idrettshøgskole (NIH), Kari Bø bekrefter opplysningene overfor VG og NRK.

– Det er riktig at denne studien ikke er sendt (til godkjenning). Det er en feil som ikke skulle blitt gjort, sier Bø.

– Det ble sendt en søknad senere, som brukte samme metodologi, men det er riktig at dette er en feil. Det er bare å beklage fra Norges Idrettshøgskole sin side, sier hun til avisen.

Ifølge VG er testene blitt gjennomført på 22 utøvere fra Norge i langrenn og skiskyting. 20 langrennsløpere og to skiskyttere. Testene skal ha blitt gjort i september og oktober i 2011, en måned før søknaden til den etiske komiteen ble sendt.

Rektor ved Norges Idrettshøgskole (NIH), Kari Bø, opplyser nå at studien vil bli trukket fra tidsskriftet den er publisert i.

– Det skal sendes beklagelser til de som har vært involvert, sier hun til avisen.

Ble studert under høydeopphold

Trine Stensrud i NIH, som var artikkelforfatter av publikasjonen sammen med professor Kai-Håkon Carlsen, skriver følgende til NRK på SMS:

«Artikkelen er trukket, og vi har ingen flere kommentarer».

Det var Olympiatoppen, Norges Skiforbund og Norges Idrettshøgskole som sto bak studiet man ville gjennomføre på både friske og astmasyke utøvere i 2011.

Planen var å studere lungene til langrennsløpere og skiskyttere under et høydeopphold og gi dem astmamedisiner, uavhengig av om de hadde astma eller ikke.

Siste nytt

 • Nordstad Moen ute i åtte uker

  Sondre Nordstad Moen har fått en stressreaksjon i høyre lårbein, og er vil ikke kunne løpe på åtte uker, skriver Norges Friidrettsforbund i ei pressemelding. Nordstad Moen måtte bryte maratonløpet under EM i Berlin på grunn av skaden.

  Friidrett, Diamond League, Bislett Games 2018, Bislett Stadion
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sveitsisk seier i Toppidrettsveka

  Roman Furger fra Sveits vant herrenes fellesstart med skibytte under Toppidrettsveka. Furger vant foran Alex Harvey og Simen Hegstad Krüger. Dette var det første av i alt fire renn under Toppidrettsveka i Orkdal, Aure og Trondheim.

 • Nederlandsk seier i Arctic Race

  Årets nederlandske mester, Mathieu van der Poel, fra Corendon – Circus-laget vant den første etappe av Arctic Race. Team Joker – Icopal-rytter Markus Hoelgaard ble beste nordmann på fjerdeplass.

  Mathieu van der Poel
  Foto: Luc Claessen / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppidrettsveka: Fellesstart
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Fellesstart
NM-veka: NM-kveld
NM-veka: Kveldsmagasin
Europaligaen: Rosenborg - Cork
NM-veka: NM-kveld