NRK Meny
Normal

Utøvere ble testet for astma uten godkjenning

Norges Idrettshøgskole beklager etter at det er blitt gjennomført astmatester på norske langrennsutøvere uten godkjenning.

Langrenn

ASTMA-TESTER: 22 utøvere ble testet i 2011.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det skriver VG, som fredag skrev at den etiske komiteen i Helse Sør-Øst sa nei til å gjennomføre et forskningsprosjekt på astma i 2011.

I en publikasjon som ble offentliggjort tre år senere, viser det seg imidlertid at undersøkelsene likevel er blitt gjennomført.

Beklager det som har skjedd

Rektor ved Norges Idrettshøgskole (NIH), Kari Bø bekrefter opplysningene overfor VG og NRK.

– Det er riktig at denne studien ikke er sendt (til godkjenning). Det er en feil som ikke skulle blitt gjort, sier Bø.

– Det ble sendt en søknad senere, som brukte samme metodologi, men det er riktig at dette er en feil. Det er bare å beklage fra Norges Idrettshøgskole sin side, sier hun til avisen.

Ifølge VG er testene blitt gjennomført på 22 utøvere fra Norge i langrenn og skiskyting. 20 langrennsløpere og to skiskyttere. Testene skal ha blitt gjort i september og oktober i 2011, en måned før søknaden til den etiske komiteen ble sendt.

Rektor ved Norges Idrettshøgskole (NIH), Kari Bø, opplyser nå at studien vil bli trukket fra tidsskriftet den er publisert i.

– Det skal sendes beklagelser til de som har vært involvert, sier hun til avisen.

Ble studert under høydeopphold

Trine Stensrud i NIH, som var artikkelforfatter av publikasjonen sammen med professor Kai-Håkon Carlsen, skriver følgende til NRK på SMS:

«Artikkelen er trukket, og vi har ingen flere kommentarer».

Det var Olympiatoppen, Norges Skiforbund og Norges Idrettshøgskole som sto bak studiet man ville gjennomføre på både friske og astmasyke utøvere i 2011.

Planen var å studere lungene til langrennsløpere og skiskyttere under et høydeopphold og gi dem astmamedisiner, uavhengig av om de hadde astma eller ikke.

Siste nytt

 • Kuzmina vant på svart norsk dag

  Anastasia Kuzmina var suverent best på kvinnenes sprint i Annecy torsdag ettermiddag. Hun vant 33,9 sekunder foran Laura Dahlmeier, som ble toer.

  Thekla Brun-Lie ble beste norske på 38. plass.

  Anastasia Kuzmina
  Foto: Joe Klamar / AFP
 • Christiansen klar for finale

  Henrik Christiansen svømte inn til tiden 14.35.41 og vant sitt forsøksheat på 1500 meter fri under EM i svømming kortbane torsdag. Han er dermed klar for fredagens finale.

  Nordmannen var 0.34 foran svenske Victor Johansson og Jan Micka fra Tsjekkia.

  – Det var en grei tid, men jeg kjenner at det tar på og at jeg trenger litt tid til å lade batteriene, sier han til SVT.

  Christiansen tok EM-bronse på 400 meter fri onsdag.

  Henrik Christiansen
  Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
 • Markus Lie videre til semifinale

  Markus Lie er klar for semifinale på 100 meter rygg under EM i svømming. Han svømte inn til tiden 51.51, noe som holdt til en 6.-plass i sitt heat.

  – Det var godt å komme i gang, sier han til SVT.

  Markus Lie under stevne i Herning.
  Foto: Claus Fisker / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM svømming
EM svømming kortbane: Semifinaler og finale
OL-profiler: Tiril Eckhoff
EM svømming