NRK Meny
Normal

Vesle Island knuser Norge «i alt»

Etter kvalifiseringsfiaskoen for fire år siden har Island vært fullstendig overlegen Norge i Fotball-Europa. Island scorer nesten dobbelt så ofte som det norske landslaget.

ISLAND JUBLER FOR MÅL

MYE Å JUBLE FOR: Aron Gunnarsson jubler for scoring borte mot Latvia i oktober i fjor. Siden har kvalifiseringen vært en triumfferd.

Foto: ILMARS ZNOTINS / Afp

Laster innhold, vennligst vent..

For etter bare fire poeng i kvalifiseringen til EM i 2012, har den tidligere svenske landslagssjefen Lars Lagerbäck skapt et fotballeventyr på Island.

Rundt 3.000 tilhengere har reist til den viktige bortekampen mot Nederland torsdag kveld. Det utgjør nærmere en prosent av landets 330.000 innbyggere. Nederland har hatt en tung start på kvalifiseringen og stjernetrener Guus Hiddink har allerede forlatt jobben.

– Vi har en god sjanse til å straffe Nederland, sa Lagerbäck ifølge den nederlandske storavisen De Telegraaf på pressekonferansen før kampen.

- Meget imponerende

I gruppe med Nederland, Tsjekkia og Tyrkia har Island sjokkert motstanderne og står med 15 poeng etter seks kamper (se tabell i bunnen av saken).

– Tallene viser at det er meget imponerende. Det er ikke tilfeldig at det har skjedd, sier den islandske Viking-spilleren Indridi Sigurdsson til NRK.

INDRIDI SIGURDSSON

TIDLIGERE LANDSLAGSSPILLER: Vikings Indridi Sigurdsson har over 60 landskamper for Island. Han mener Islands suksess mye skyldes landslagssjef Lagerbäck.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Han er på Island denne uken og regner med spent stemning på øya utover kvelden, selv om han tror oppgaven borte i Nederland blir knalltøff.

– Ingen på Island forventer seier, men man håper på et positivt resultat, sier Sigurdsson som selv har over 60 landskamper for Island - flere av dem under Lagerbäcks ledelse.

Er Norge overlegen

Når Island skal forsvare ledelsen i gruppe A i kveld er situasjonen snudd opp ned fra Island og Norge spilte i samme gruppe i kvalifiseringen til EM i Ukraina og Polen for fire år siden.

* På de siste to kvalifiseringene har Island hatt et poengsnitt på to poeng (32 poeng på 16 kamper). Til sammenligning har Norge et snitt 1,38 poeng.

* Island har nesten to mål i snitt (1,94 mål i snitt) på 16 kamper. Norge har til sammenligning 1,06 mål per kamp.

* I den vanskelige gruppe A har Island til nå bare sluppet inn tre mål. Norge har til sammenligning hentet ballen ut av nettet åtte ganger.

ISLAND TRENER I NEDERLAND

LEDER GRUPPEN: Island forbereder seg her til kampen mot Nederland som er svært viktig for utfallet av gruppen.

Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / Afp

– Vi har nå høstet fruktene av laget som spilte U21-EM, to år før Norge tok bronse. Island var i play-off til VM, men da var vi ikke klare. Nå er vi bedre rustet. Norge må ha tålmodighet og spillerne trenger tid før de tar steget opp internasjonalt, sier Sigurdsson.

Gir treneren æren

Sigurdsson gir Lars Lagerbäck den store delen av æren for det islandske fotballeventyret.

– Han vet hva det gjelder og er en meget erfaren landslagssjef. Han har en tilnærming og tankegang som passer Island veldig bra, sier Sigurdsson

Han mener en anen årsak er at Island har fått sin første generasjon spillere som har hatt gode treningsfasciliteter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • To overtidsmål redda Portugal

    Portugal låg lenge under mot Egypt etter eit mål av Mohamed Salah. Men på overtid scora Cristiano Ronaldo ikkje berre ein, men to gonger, og Portugal vann 2-1.

  • Frankrike mista tomålsleiing

    Det franske VM-håpet fekk eit skot for baugen då dei let 2-0 bli til 2-3 mot Colombia i Paris. Giroud og Lemar scora for heimelaget i løpet av dei første 26 minutta, men Muriel i første omgang og Falcao og Quintero i andre snudde kampen.

  • England vann mot Nederland

    Jesse Lingard scora målet som gav England 1-0 i bortekampen mot Nederland. Lingard scora eit kvarter etter pause.

Sendeplan

Kl. Program Kanal