NRK Meny
Normal

Carlsen: – Jeg la en utspekulert felle

Magnus Carlsen er den første i sjakkhistorien som har tre verdensmestertitler. Fredag sikret han den tredje, da han ble verdensmester i lynsjakk.

carlsen

Carlsen vant turneringen ett poeng foran Ian Nepomniachtchi, som han spilte remis mot.

Foto: Kamran Jebreili / Ap

carli

En blid Carlsen i en av pausene mellom lynsjakkrundene.

Foto: Kamran Jebreili / Ap

– Jeg kan vinne alle titlene igjen, sa Magnus Carlsen selvsikkert på pressekonferansen, rett etter han hadde sikret seg sin tredje verdensmestertittel.

NRKs sjakkekspert, Torstein Bae, er imponert av Carlsen, som virker umettelig på suksess.

– Det er kolossalt imponerende. Dette vil gå inn i historiebøkene, sier NRKs sjakkekspert, sier Bae.

– Tidenes beste

For to dager siden ble Magnus Carlsen historisk, da han som første sjakkspiller i historien kunne kalle seg verdensmester både i klassisk sjakk og i hurtigsjakk samtidig.

Fredag hadde nordmannen sjansen til å sette nye rekorder. Han kunne bli den første til å ha alle tre verdensmestertitlene i sjakk. Og Carlsen innfridde forventingene - han er nå verdensmester ganger tre.

– Han slår nye rekorder hele tiden. Det er ikke mange som er i tvil om at han er tidenes beste sjakkspiller, mener Bae.

Imponerende sluttspurt

Lenge så det ut som at det var russiske Ian Nepomniachtchi som skulle vinne. Da det var tre runder igjen av turneringen hadde russeren 14,5 poeng, 0,5 poeng mer enn Carlsen. Men etter den 19 runden var det likt – 15-15.

– Jeg la en utspekulert felle for motstanderen og han gikk rett på. Etter den seieren trodde jeg at jeg kunne vinne, sa Carlsen på pressekonferansen.

I nest siste kamp brukte den unge nordmannen bare et par minutter på å slå sin motstander, Victor Yudin, og la med det et stort press på Nepomniachtchi, som møtte Levon Aronian på et annet bord. Russeren tapte kampen, og Carlsen trengte bare remis i den siste runden for å bli verdensmester.

Nordmannen nøyde seg derimot ikke bare med remis, men knuste like godt Anton Korobov og ble med det verdensmester i lynsjakk.

– Det er ekstremt imponerende at han bare taper én gang i løpet av turneringen. Det virker som han er umettelig på suksess, sier Bae.

OL neste mål

I august arrangeres sjakk-OL i Tromsø og NRK sender hele mesterskapet. Torstein Bae mener at Carlsen kan fungere som en kaptein for resten av det norske laget der. En OL-seier kan være et nytt mål for nordmannen.

– Det blir en ny utfordring å føre landslaget til suksess. Han setter personlige rekorder hele tiden, men å ta en lagseier er noe helt annet, sier Bae.

Siste nytt

 • Konradsen tilbake til Glimt

  Morten Ågnes Konradsen går fra Rosenborg til Bodø/Glimt, melder RBK.no. Anders Konradsens yngre bror kom til Rosenborg i fjor sommer og returnerer til klubben han kom fra. Midtbanespilleren har fått med seg elleve kamper for RBK.

  Morten Konradsen
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Cavendish ikke til Arctic Race

  Tidligere verdensmester Mark Cavendish stiller likevel ikke til start i årets utgave av sykkelrittet Arctic Race of Norway torsdag.

  Mandag kunngjorde Arctic Race at Cavendish skulle delta, men onsdag kom kontrabeskjeden fra Team Dimension Data.

  Heller ikke Edvald Boasson Hagen stiller opp.

  CYCLING-DUBAI-TOUR
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP
 • Mot Brann-overgang for Bamba

  Daouda Bamba blir trolig Brann-spiller i løpet av kort tid, etter at bergensklubben og Kristiansund er enige om en overgangssum for spissen, skriver Bergens Tidende. Etter det avisen kjenner til koster det mellom åtte og ni millioner kroner å hente Ba til Bergen.

  Bamba
  Foto: Anders Tøsse / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: X trial, finale for junior og kvinner
NM-veka: X trial
NM-veka: Skating
NM-veka: Skateboard
Sport i dag med NM-veka
NM-veka: Skyting med silhuettpistol, menn
NM-veka: Skyting silhuettpistol, menn
NM-veka: X trial, finale for menn
NM-veka: X trial
NM-veka: X-trail og judo