Verdenscupens råeste utforløypes dramatiske historie

Die Streif. Mausfalle, Hausbergkante, Seidlalm og Steilhang. Navnene gir frykt og respekt. Utforløypa i Hahnenkamm-fjellet ved Kitzbühel regnes som den tøffeste i verdenscup-sirkuset.

Daniel Albrecht

STYGT FALL: Daniel Albrechts fall i målschussen i 2009 er regnet som det kanskje styggeste i rennets historie

Foto: SAMUEL KUBANI / AFP

Og spektakulære og stygge fall hører ikke til sjeldenhetene når alpinistene samles i Die Streif.

Hahnenhkamm-rennene har vært avviklet de fleste årene siden 1931, men ble grunnlagt mange år tidligere.

 • Se utforrennet på NRK1 eller NRK.no kl. 12.45!

Inspirert av Nansen-bok

Østerrikeren Franz Reisch leste begeistret Fridtjof Nansens bok «På ski over Grønland», og bestilte deretter et par «planker» fra Norge. Disse videreutviklet han, og 15. mars 1893 satte han utfor fra toppen av Kitzbüheler Horn.

Etter hvert som folk fikk vite om dette, spredte interessen seg, og fra 1895 ble det arrangert lokale skikonkurranser.

Resten er historie. I dag er Kitzbüheler Ski Club en av verdens mest berømte med 6500 medlemmer fra 30 land.

Rennene har tradisjonelt bestått av utforrennet lørdag og slalåmen søndag, med kombinasjonen også som en konkurranse. I 1995 kom også super-G på programmet.

Men det er utforrennet som har klart størst interesse – og mest dramatikk. Se løypa fra et kamera på hjelmen til Hans Knauss fra 2011:

Opplevd å sette utfor i Kitzbühel ved hjelp av Hans Knauss' hjelmkamera.

REIN GALSKAP: Slik ser det ut når man slipper seg løs nedover den stupbratte Hahnenkamm-løypa. Videoen er tatt med hjelmkamera av den tidligere utforkjøreren Hans Knauss

Dramatisk historie

Her er noen av de dramatiske høydepunktene i Hahnekamm-utforens historie:

 • 2009: Sveitseren Daniel Albrecht mistet balansen i lufta i 140 kilometer i timen i målhenget og skadet seg stygt i ein av treningsomgangane. Det er kanskje det styggeste fallet i rennets historie. Han fløy 70 meter, landet først på ryggen, så på knærne og deretter på ansiktet. Han måtte behandles i 20 minutter i bakken, og tilstanden var livtruende i to dager. Men han kom tilbake og var med igjen i verdenscupen i 2011.
 • 2008: Amerikaneren Scott Macartney krasja ut av løypa i 141,2 kilometer i timen i målhenget. Han fikk en rotasjon og landet nærmest på tvers. Fallet gav ham hjerneskade, og han var bevisstløs til neste dag.

Macartney seilte bevisstløs over målstreke og fikk notert en tid som gav ham 33.-plass i rennet. Og han var tilbake sesongen etter.

 • 1989: Canadiske Brian Stemmle mista kontrollen og kjørte ut. Han gikk i nettet i full fart, spratt tilbake og ble kastet utkontrollert nedove. Han pådro seg mange stygge skader og lå i koma i fem dager. Legene vurderte sjansene til å overleve som 50-50.

Men Stemmle ikke bare overlevde, han kom tilbake i alpintoppen. Og falt igjen i Kitzbühel i 1994, da riktignok uten stygge konsekvenser.

 • 1987: Todd Broker, også han fra Canada, falt og ble kastet meget stygt langt nedover bakken før han ble liggende som livløs. Mange regner det nærmest som et mirakel at han også overlevde.
 • 2011: En orgie i fall, men ingen av dem gav varige skader. Se en YouTube-klippsamling her.
 • 1995: Pietro Vitalini mister styringen, men holder seg mirakuløst på skiene til han krasjer inn i sikkerhetsgjerdet. Det spretter han over, men heldigvis er det mye løssnø utenfor, så han kommer heldig fra det.

Få norske seiere

Bare to av 75 ganger har det norske flagget prydet toppen av resultatlista i Hahnenkamm-utforen, og det med til sammen fire hundredelers margin:

 • 20. januar 1990: På dagen 60 år etter det aller første rennet var Atle Skårdal den beste. Med to små hundredelers margin slo han hjemmehåpet Helmut Höflehner. På grunn av snøfoholdene ble rennet sterkt forkortet og kjørt i to omganger, og Skårdal lå 16 hundredeler bak etter første omgang.
 • 24. januar i fjor: Kjetil Jansrud gikk helt til topps i Kitzbühel-utfor nummer 75. Også denne gangen var løypa sterkt nedkortet, faktisk den korteste i rennets historie, med en vinnertid på under ett minutt. Igjen var marginen på fattige to hundredeler til toeren, som denne gangen var italienske Dominik Paris.
 • Lasse Kjus har også vunnet to utforrenn i Kitzbühel (1999 og 2004), men det var renn som var flyttet fra andre steder, og som ble arrangert før det «egentlige» rennet.

PS: Det er ikke bare utforkjørerne som har trøbbel i Hahnenkanm-løypa om de ikke skjerper seg. Se her hva som skjedde med denne kameramannen i 2011.

Siste nytt

 • Dansk sluttspurt sikra poeng

  Danmark låg under med 3-0 mot Sveits seks minutt før full tid, men klarte likevel 3-3 til slutt.

  Andre kampar i kveld: Norges gruppe: Malta - Spania 0-2, Romania - Færøyane 4-1. Elles: Irland - Georgia 1-0, Armenia - Finland 0-2, Bosnia - Hellas 2-2, Italia - Liechtenstein 6-0.

  Danmark jubler
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • Storhamar med komfortabel seier

  Storhamar hadde ingen problemer med å ta seieren på hjemmebane mot Stavanger Oilers tirsdag kveld. Resultatet ble 3-0. Nå leder Storhamar 2-1 i kamper i semifinaleserien i sluttspillet. Mikael Zettergren scoret to mål og Christian Larrivee det siste.

  Andre finale i NM sluttspillet i Kristins Hall på Lillehammer mellom hjemmelaget Lillehammer og Storhamar (5-4)
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • McGregor etterforskes for overgrep

  I følge New York Times blir MMA-stjernen Conor McGregor etterforsket av irsk politi, etter at en kvinne har anklaget ham for å ha forgrepet seg seksuelt på henne. Ifølge kvinnen skjedde overgrepet i desember. Nyheten kommer frem samme dag som iren fortalte at han er ferdig som MMA-utøver. McGregor er ikke blitt siktet i saken.

  FILE PHOTO: Floyd Mayweather Jr. vs Conor McGregor
  Foto: Steve Marcus / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal