NRK Meny
Normal

Verdens villeste aketur

Hodet først. 100 kilometer i timen. Is på alle kanter. Likevel: skeleton er nokså ufarlig – når du først tør å slenge deg på kjelken.

Se vår reporter Nicolay Ramm sette utfor bob-banen i 100 km/t - med hodet først!

I HUNDRE MED HODET FØRST: Skeleton er ikke for pyser. Se Nicolay Ramms møte med bob-banen på Lillehammer. Foto: Harald Christian Eiken. Redigering: Nicolay Ramm.

For det er først og fremst det som er utfordringen – å tørre.

Tørre å ta fart, slenge seg på magen og la det stå til. Jeg skal innrømme jeg var livredd - pissredd til og med - da jeg satte fart på kjelken.

– Dette er galskap, tenkte jeg.

Men alt må prøves.

Ekstrem fartsfølelse

Ramm prøver skeleton

ETT MINUTTS DØDSANGST: Skeleton gir en helt utrolig fartsfølelse.

Foto: Vilde Kristine Hansen

Det som gjør skeleton så ellevilt, er at kjelken er såpass lav. Når du ligger på brettet, er du bare noen få centimetre over bakken.

Det gir grunnlag for en helt ekstrem fartsfølelse.

Isen raser mot deg, svingene kommer så fort at du ikke rekker å hente deg inn mellom hver gang G-kreftene raser gjennom kroppen. Og alt dette opplever du på første rad - med hodet først. De beste kommer opp i 130 km/t. Jeg bikket akkurat 100.

Skummelt? Selvfølgelig. Gøy? Herregud, så gøy!

Og selv om det ser utrolig farlig ut, er det faktisk ikke så farlig som man kanskje skulle trodd.

Ikke farlig

Skulle man falle av kjelken (noe som svært sjelden skjer) vil man bare fortsette nedover traséen skliende på magen. Det er ingenting å treffe, løypa styrer deg dit du skal. Det verste som kan skje er en og annen trøkk i skulderen eller albuen (som jeg fikk kjenne på).

Barn helt ned i 7-8 års-alderen får prøve skeleton på Lillehammer. Som tidligere nevnt - utfordringen er først og fremst å tørre.

De andre kjelkeidrettene, bob og aking, er langt farligere. Der har man høyere tyngdepunkt, høyere fart, og risikoen for å faktisk feie ut av banen er til stede.

Lyst på mer sug i magen? Her er hele løpet mitt fra start til mål - filmet fra kjelke-perspektiv:

Bli med på en ellevill kjelketur ned bob-banen på Lillehammer.

Vi festet et minikamera foran på kjelken. Se de utrolige fartsbildene fra skeleton-turen!

Siste nytt

 • Graabak sliter – dropper samling

  Tidligere OL-vinner Jørgen Graabak får ikke kroppen til å fungere. Nå har 26-åringen droppet et planlagt høydeopphold med kombinertlandslaget og reist hjem for å finne ut hva som er galt, ifølge Adresseavisen.

  Jørgen Graabak
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Olic tilbake for Kroatia

  Tidligere stjernespiss Ivica Olic er tilbake i Kroatias landslag. Han blir assistent for den nye landslagssjefen Zlatko Dalic. – Det er en ære å være del av Kroatias landslag igjen, denne gang i en annerledes rolle, sier Olic til forbundets nettsted.

  UEFA-CUP
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Dømt for promillekjøring

  Nord-Irlands landslagssjef Michael O'Neill er fratatt førerkortet i 16 måneder og idømt en bot på 1300 pund for promillekjøring. O'Neill ble stoppet i utkanten av Edinburgh i september. Han blåste rødt, og hadde promille på tre ganger tillatt nivå.

  VM-kvalfiseringskamp i fotball, Norge - Nord-Irland (1-0).
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Zenit - Rosenborg