Verdens villeste aketur

Hodet først. 100 kilometer i timen. Is på alle kanter. Likevel: skeleton er nokså ufarlig – når du først tør å slenge deg på kjelken.

Se vår reporter Nicolay Ramm sette utfor bob-banen i 100 km/t - med hodet først!

I HUNDRE MED HODET FØRST: Skeleton er ikke for pyser. Se Nicolay Ramms møte med bob-banen på Lillehammer. Foto: Harald Christian Eiken. Redigering: Nicolay Ramm.

For det er først og fremst det som er utfordringen – å tørre.

Tørre å ta fart, slenge seg på magen og la det stå til. Jeg skal innrømme jeg var livredd - pissredd til og med - da jeg satte fart på kjelken.

– Dette er galskap, tenkte jeg.

Men alt må prøves.

Ekstrem fartsfølelse

Ramm prøver skeleton

ETT MINUTTS DØDSANGST: Skeleton gir en helt utrolig fartsfølelse.

Foto: Vilde Kristine Hansen

Det som gjør skeleton så ellevilt, er at kjelken er såpass lav. Når du ligger på brettet, er du bare noen få centimetre over bakken.

Det gir grunnlag for en helt ekstrem fartsfølelse.

Isen raser mot deg, svingene kommer så fort at du ikke rekker å hente deg inn mellom hver gang G-kreftene raser gjennom kroppen. Og alt dette opplever du på første rad - med hodet først. De beste kommer opp i 130 km/t. Jeg bikket akkurat 100.

Skummelt? Selvfølgelig. Gøy? Herregud, så gøy!

Og selv om det ser utrolig farlig ut, er det faktisk ikke så farlig som man kanskje skulle trodd.

Ikke farlig

Skulle man falle av kjelken (noe som svært sjelden skjer) vil man bare fortsette nedover traséen skliende på magen. Det er ingenting å treffe, løypa styrer deg dit du skal. Det verste som kan skje er en og annen trøkk i skulderen eller albuen (som jeg fikk kjenne på).

Barn helt ned i 7-8 års-alderen får prøve skeleton på Lillehammer. Som tidligere nevnt - utfordringen er først og fremst å tørre.

De andre kjelkeidrettene, bob og aking, er langt farligere. Der har man høyere tyngdepunkt, høyere fart, og risikoen for å faktisk feie ut av banen er til stede.

Lyst på mer sug i magen? Her er hele løpet mitt fra start til mål - filmet fra kjelke-perspektiv:

Bli med på en ellevill kjelketur ned bob-banen på Lillehammer.

Vi festet et minikamera foran på kjelken. Se de utrolige fartsbildene fra skeleton-turen!

Siste nytt

 • Brann tilbake på vinnersporet

  Brann brukte 12 minutter på å score tre ganger i eliteseriemøtet med Sandefjord. Til slutt ble det 3-1-seier. For Sandefjord fortsetter den tunge trenden. Avstanden opp til Bodø/Glimt er nå åtte poeng. Sandefjord på sin side ligger nå på 14. plass, ett poeng foran Start og Aalesund.

  UF52A-kFngc
  Foto: Marit Hommedal / Marit Hommedal
 • Solskjær fekk hjelp av Bournemouth

  Bournemouth scora fire mål den siste halve omgangen og knuste Leicester 4-1. Det jublar Ole Gunnar Solskjær for.

  James Vardy gav Leicester leiinga midt i første omgang. Men Junior Stanislas og Dominic Solanke scora to gonger på eitt minutt. Så fekk Leicesters Caglar Söyüncü raudt kort.

  I sluttminutta scora Bournemouth først på sjølvmål, deretter ved Solanke på nytt.

  For Bournemouth betyr dette fornya sjanse til å unngå nedrykk, for Leicester at fjerdeplassen ryk dersom Solskjærs Manchester United slår Southampton måndag.

  Dominic Solanke
  Foto: Glynn Kirk / AP
 • Ventura nr 10 i B-touren

  Det ble delt 10.-plass for Kristoffer Ventura på PGAs B-tour etter en god avslutningsdag i Texas søndag.

  Ventura hadde fem birdiar og en bogey siste dag. Det ble totalt 17 under par for Ventura. 25-åringen spilte solid gjennom hele helgen og fortsatte den gode formen fra forrige uke.

  Da viste han tegn til storform under PGA-turneringen i Detroit. Der lå han i øvre del av resultatlista hele veien og endte til slutt som nummer 21.

  Kristoffer Ventura
  Foto: Mike Lawrie / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal