– Herregud, så uheldig han er

Amerikaneren Brian Baker (27) var endelig tilbake på tennisbanen etter seks år med alvorlige skader. Så røk menisken.

Brian Baker

Brian Baker trilles vekk i rullestol etter å ha røket menisken i det høyre kneet.

Foto: NAVESH CHITRAKAR / Reuters

– Det er forferdelig. Herregud, så uheldig han er. Han er den siste personen jeg unner å oppleve noe slikt, sa Sam Querrey, hans motstander i den skjebnesvangre kampen i Australian Open sist onsdag.

Brian Baker

Brian Baker depper på vei ut fra tennisarenaen i Melbourne.

Foto: NAVESH CHITRAKAR / Reuters

Baker hadde tatt seg til 2. runde i årets første Grand Slam-turnering da uhellet var ute.

Baker hadde nettopp tatt ledelsen i kampen med 7-6 i første sett, men på det som skulle være en enkel backhand i starten av det andre settet, fikk han en unaturlig vridning i det høyre kneet.

Baker hylte ut i voldsomme smerter, og falt sammen på hardcourten.

– Det var som om noe slepte frem og tilbake inne i kneet, jeg klarte ikke å rette ut beinet, sa Baker.

Til slutt måtte han fraktes vekk fra tennisarenaen i rullestol. På sykehuset ble det konstatert røket menisk, en skade som kan ta opp til et halvt år å rehabilitere.

Det er langt fra første gang amerikaneren må ta et lengre avbrekk fra tennisbanen.

Slo Djokovic som 19-åring

I 2003 var 17 år gamle Brian Baker et av de største tennistalentene i USA, og var ranket som nummer to på verdensrankingen for juniorklassen.

I 2005 slo han den nåværende verdenseneren Novak Djokovic, og under US Open det samme året slo han ut Gaston Gaudio i første runde, som den gang var ranket som nummer ni i verden. Ting så meget lyst ut for den teknisk begavede spilleren.

Men så begynte skademarerittet.

Operasjon på operasjon

Den uheldige amerikaneren slet med smerter i hoftene etter 2005-sesongen, og like etter måtte han operere sin venstre hofte. Deretter fikk han brokk, som også krevde et større inngrep.

I 2008 skadet han sin høyre albue alvorlig, og måtte operere igjen, før begge hoftene måtte opereres på nytt.

Totalt har Baker vært gjennom fem store operasjoner de siste seks årene. Brian Baker hadde ikke spilt en eneste tennisturnering siden 2005 før han endelig gjorde comeback i fjor.

Super-comeback

Og til tross for den langvarige pausen, har Baker bevist at han fortsatt har tennisteft siden comebacket i mai 2012. I fjorårets Wimbledon spilte han seg helt til 4.-runde uten seeding, og vant også en mindre turnering i Georgia.

Siden han endelig ble frisk, har han klatret nesten 400 plasser på verdensrankingen - fra 458.-plass i Desember 2011 til 57.-plass i januar 2013.

Men nå må ulykkesfuglen belage seg på nye måneder på sidelinjen.

– Han er en veldig god spiller. Han har masse talent og veldig høy tennis-IQ. Han har bare hatt vanvittig uflaks, sier en av Bakers lagkamerater, Tim Smyczek.

Ifølge Baker selv har han aldri før hatt problemer med knærne sine.

Siste nytt

 • Første verdenscupseier

  Vetle Sjåstad Christiansen tok sin første verdenscupseier i karrieren, under sprinten fra amerikanske Soldier Hollow. 26-åringen kjempet en innbitt kamp med Simon Desthieux, men tok franskmannen med 1,3 sekunder. Johannes Thingnes Bø fikk fire bom på den stående skytingen, men kjempet seg inn til en femteplass.

  Sjåstad Christiansen.
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Opptur for Norge i lagkonkurransen

  Polen vant lagkonkurransen i tyske Willingen foran Tyskland og Slovenia. Etter å ha ligget på en sjetteplass etter den første omgangen, klatret de norske hopperne to plasser. Mye takket være unggutten Thomas Aasen Markeng, som leverte to solide hopp.

  NORDIC-SKIING/
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • 3. div-spiller til slovensk mester

  Mirza Mujcic (24) fra den norske 3. divisjon-klubben Lysekloster har meldt overgang til den slovenske dobbeltvinneren Olimpija Ljubljana. – Jeg kan ikke tenke meg at noe sånt har skjedd før, sier breddefotballekspert Jørgen Tjærnås til Aftenposten.

  NM fotball 3. runde, Brattvåg - Rosenborg.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal